• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Apsint: U čemu je tajna „zelene vile”

Isidora Spasić
23.05.2020. 4 Mins Read Gourmet

Postoji toliko urbanih legendi koje dižu pompu kada se govori o apsintu. Ali njemu lažna pompa nije potrebna, jer je fascinantan upravo takav kakav jeste. Slavljen kroz istoriju i obožavan od strane mnogih znamenitih ljudi, apsint zauzima posebno mesto među alkoholnim pićima. Na sva pitanja koja ste imali u vezi sa „zelenom vilom”, odgovori slede u narednim redovima.

Foto: www.blog.ehl.edu

Gde se proizvodi?

Apsint je nastao u Švajcarskoj, ali je brzo krenuo da se pravi u Francuskoj. Tamo je postao popularan, i raširio se po čitavom svetu. Danas se apsint proizvodi svuda, ali Švajcarska, Francuska i Češka prave najbolji.

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Od čega se pravi?

Pravi se od kombinacije raznih biljaka sa alkoholom. Pelin je glavna biljka, inače poznata po svojoj zelenoj boji, a poreklom je iz Evroazije i Severne Afrike. Dodaje se još matičnjak, miloduh, zvezdasti anis, komorač i mnoge druge biljke i začini koje destilatori čuvaju kao tajnu.

Foto: www.verywellhealth.com

Kako se pije?

Može se piti sam, a ukoliko je previše gorak postoji i drugi način. Preko čaše sa apsintom postavi se specijalna rupičasta kašičica na koju se spusti kockica šećera. Zatim se preko nje lagano sipa hladna voda. Poput čarolije, boja apsinta počinje da se menja, a aroma da se otpušta i blago razblažuje.

Kakvog je ukusa?

Preovlađuju gorkasto-slatkaste note, koje po ukusu najviše podsećaju na likviriciju, iliti sladić.

Foto: www.br.pinterest.com

Zašto je zelen?

Odgovor leži u načinu pravljenja apsinta. Pošto se u prvoj turi gorke biljke koje daju prepoznatljiv ukus natapaju alkoholom, sledi druga tura. U njoj se zatim natapaju druge ne tako gorke biljke, ali zahvaljujući hlorofilu koji se u njima nalazi, apsint počinje da dobija svoju prepoznatljivu izrazito zelenu boju.

Da li postoji beli apsint?

Postoji! U pitanju je apsint koji nije prošao drugi nivo destilacije, te tako nije dobio zelenu boju. Ovakav apsint naziva se blanche ili la bleue, ali daleko je manje popularan od svoje originalne verzije. Interesantno je da se najviše koristio tokom zabrane apsinta, jer je upravo zbog nedostatka zelene boje mogao lako da se prošvercuje.

Foto: www.absinthebuyersguide.com

Zašto se naziva „zelena vila”?

Verovali ili ne, apsint se prvo koristio kao lek. A pošto je bio veoma delotvoran, dobio je ovaj poznati nadimak. Kasnije, kada je počeo da se pije kao alkoholno piće, postao je popularan među umetnicima. Tako je naziv „zelena vila” dobio novi smisao, jer je predstavljao ne halucinaciju već inspiraciju, koja je poput vile doletala do stvaraoca.

Da li je halucinogen?

Na žalost mnogih – nije! Taj takoreći trač pojavio se početkom XX veka u Francuskoj, kada su po bistroima uvideli kako popularnost apsinta preti vinu. Naravno, ukoliko se prepijete od bilo koje vrste alkohola, on može biti otrovan.

Foto: www.pinterest.com

Da li je ilegalan?

Više ne. Na primer, u Americi je 2007. godine zakonom dozvoljena njegova prodaja. Problem je ranije bio u diskutabilnoj hemijskoj komponenti koja se nalazi u pelinu, a on je jedan od glavnih sastojaka apsinta.

Da li ga treba zapaliti?

Molim vas ne činite to! Iako izgleda zanimljivo, u pitanju je pokvareni trik koji je nedavno ušao u modu. Ovom vrstom performansa služe se prodavci ne tako kvalitetnog apsinta, da bi odvukli pažnju od njegovog sumnjivog ukusa.

Foto: www.thespruceeats.com

Da li je apsint koji mi danas pijemo pravi apsint?

Da, jeste. Pravi se na isti način i sa istim biljkama kao i ranije. Ljudi vole da dodaju etiketu „ilegalnog” i „opasnog”, ali je apsint zapravo ostao nepromenjen.

Koji su poznati ljudi pili apsint?

Istina je da je ovo piće bilo popularno među umetnicima i intelektualcima, jer je navodno otvaralo um i usađivalo kreativne ideje. Slikari Vinsent van Gog i Tuluz Lotrek, često su konzumirali apsint. Pesnici Artur Rembo i Šarl Bodler zajedno su ga pili u večernjim satima, što se kasnije odrazilo i na njihovu poeziju. Oskar Vajld i Edgar Alan Po takođe su bili veliki fanovi „zelene vile”, kao i Ernest Hemingvej, koji je osmislio koktel Death in the Afternoon na bazi apsinta.

Naziv slike: Piják absintu / Autor: Viktor Olivia

Naslovna slika: www.pinterest.ie i www.lafee.com

Tags:

alkoholalkoholno pićeapsintistorijamitovizelena vila

Povezani članci

Restoran u kome vas vređaju: Ljudi plaćaju za lošu uslugu i dolaze ponovo

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Prolećni meni uz Staropramen za vas je spremao Gastro glumac

Next

Recept za neodoljivi sladoled sa grčkim jogurtom i malinama

Next
24.05.2020.

Recept za neodoljivi sladoled sa grčkim jogurtom i malinama

Previews
21.05.2020.

Prolećni meni uz Staropramen za vas je spremao Gastro glumac

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖