Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji
Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…
Dan ima samo 24 časa, a mobilni telefoni odavno diktiraju kako ćemo ih potrošiti. Mnogi ljudi ne odvajaju se od njih čak ni kada odlaze u toalet. Ako ne spadate u tu grupu, velika je verovatnoća da će vam provod sa prijateljima koji su zavisni od digitalnog sadržaja biti prilično dosadan.
Suziti svet na minijaturni ekran nije samo tužno, već i neopravdano. Ukoliko niste službeno lice na dužnosti, nema ničega toliko važnog na mobilnom telefonu što bi zahtevalo konstantno posezanje za njim. Stiv Tajler, vlasnik bara The Gin Tub, ima slično mišljenje. „Bez Wi-Fi mreže, bez signala, samo prijatelji“, piše na ulazu u njegov ugostiteljski objekat.
Kada je otvoren u engleskom gradu Houvu pre više godina, The Gin Tub je postao medijska senzacija. Tajler je primetio da mesta za izlaske postaju sve manje društvena i njegova želja da podstakne ljude na usmenu komunikaciju dovela je do prve upotrebe Faradejevog kaveza u ugostiteljstvu.
Engleski fizičar Majkl Faradej otkrio je da se određeni prostor može zaštititi od elektromagnetnog uticaja pomoću mreže od provodnog materijala još u 19. veku. Primenjujući njegov izum, Tajler je obložio zidove svog bara srebrnom folijom i bakarnim žicama, što je uspešno poništilo signal mobilne telefonije. „Nije na vojnom nivou, ali obavlja posao“, rekao je.
Upotreba Faradejevog kaveza primenjuje se u mnogim slučajevima. Mikrotalasne rerne, na primer, funkcionišu po istom principu i na vratima imaju mrežu koja sprečava rasipanje mikrotalasa. Ono što Tajlerovu ideju čini donekle kontroverznom spada u domen društvenih konvencija. Ometanje signala zabranjeno je u Engleskoj, ali kako se u ovom slučaju ne koriste ometajući uređaji The Gin Tub uspešno zaobilazi propise.
Okorelim ljubiteljima telefona ponuđene su dve utešne opcije. Pozivi su omogućeni sa fiksnih uređaja – po jedan stari telefon nalazi se na svakom stolu. Pomoću njih se može poručiti piće ili započeti razgovor sa gostima u baru. Druga opcija je Shimmer, prvi bar na svetu prilagođen pravljenju selfi fotografija, koji se nalazi na donjem nivou objekta.
Tajlerov koncept daje rezultate. Faradejev kavez možda sprečava signal da prodre do mobilnih telefona, ali uspešno vraća komunikaciju na stare staze slave. Kritičar sajta Absolute primetio je da ljudi zaista pričaju jedni s drugima: „Pretpostavljam da kada završite za stolom sa potpunim strancima ne želite da budete nepristojni, niti da se osramotite tako što ćete izvući telefon i podešavati lokaciju ili osvetljenje. To je, naravno, rezervisano za naše najbliže prijatelje“.
Naslovna fotografija – Bar The Gin Tub u engleskom gradu Houvu (foto independent.co.uk)
Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…
Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…
Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…
Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…
Ovu plažu popularno zovu Brioni, i važi za jednu od najlepših gradskih plaža u Srbiji. Nalazi se u Sremskoj Mitrovici…
Koliko puta ste poželeli samo da se spakujete, kupite kartu i krenete sami na putovanje i koliko puta odustajali što…
Smešten u srcu Novog Beograda, ušuškan u prostoru iza nekadašnje b92 i GTC poslovne zgrade, u toplim bojama i sa…
Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa…
Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je…
Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete…
Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima…
Doručak, međuobrok, desert, leti su voće i povrće, a posebno lubenica, nezaobilazni na trpezi! Problem je što je uvek konzumiramo…