• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Prolećni meni uz Staropramen

Prolećni meni uz Staropramen

Filip Milosavljević
26.05.2020. 3 min Gourmet

Sa prolećem nam uvek dolazi neka nova energija i inspirisanost zelenilom i bogatstvom prirode. To sa sobom donosi mnoge sveže sastojke i arome koji doprinose boljem ukusu svega što odlučimo da pripremimo.

Osim izbora recepta i pronalaženja adekvatnih svežih sastojaka, pri osmišljavanju savršenog iskustva obedovanja treba razmišljati i o napitku koji bi išao uz sve to. Uživanje u hrani nije sasvim potpuno ako nije propraćeno pravim napitkom koji će sve to zaokružiti. Kada pronađete savršenu harmoniju ukusa hrane i arome pića, svaki obrok biće pravi praznik za sva vaša čula.

Jedan od glavnih saveznika u toj potrazi za savršenim obrokom je pivo, jedno od najpopularnijih pića na svetu. Ono je idealno za dopunjavanje i pojačavanje ukusa hrane i njegovi sastojci vam zapravo i mogu pomoći u izboru hrane. Možete pronaći slične ukuse koji će se spojiti i upotpuniti užitak, samo treba voditi računa o balansu, tako da jedan ukus ne nadvlada drugi.

Pivo može biti dopuna uz skoro svaku vrstu hrane, a jedna od namirnica uz koju ide skoro nerazdvojno je meso. Pivo se može dodati u razne vrste sosova tokom pripreme mesa, ili jednostavno sipati u čašu i biti hladan krepki kontrast toplom sočnom parčetu mesa. Naš predlog za ovakvu gastro avanturu je Staropramen pivo, osvežavajućeg i reskog ukusa koji može da se probije kroz sve vrste mesa. Uz njegovu hmeljnu gorčinu, vaši pivski zalogaji biće neodoljivi.

Jedna od osoba koje vole da komibinuju razne namirnice i arome u pripremi ukusnih recepata, među kojima se često nalazi meso, je Igor Stanković, na Instagramu poznatiji kao izorgor. On je inače po profesiji programer, koji je počeo da se bavi kuvanjem iz hobija i rešio da rezultate podeli sa drugim ljudima, na šta je dobio izvrsne reakcije. Danas ima preko 10 hiljada pratilaca na ovoj mreži, gde redovno deli svoje recepte, a u nastavku vam donosimo jednu njegovu ukusnu mesnatu kreaciju.

Prolećni meni uz Staropramen

Garlic bread sendvič sa biftekom

Sastojci

  • 200g bifteka
  • Ruzmarin
  • Majčina dušica
  • Beli luk
  • Puter
  • Ćebata ili hleb po želji
  • Dve veće glavice crnog luka
  • Rukola
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Biber

Puter sa belim lukom

  • 150g putera
  • Šaka svežeg peršuna
  • 5 češanja belog luka

Sos od sušenog paradajza

  • 10 komada sušenog paradajza
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašika dimljene mlevene paprike
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica sušene majčine dušice

Senf sos sa pivom

  • 180ml Staropramen piva
  • 2 kašike braon šećera
  • 4 kašike senfa
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1 kasičica cimeta

Metoda:

Priprema aromatizovanog putera: Puter na sobnoj temperaturi pomešajte sa sitno naseckanim belim lukom i peršunom.

Priprema karamelizovanog luka: Zagrejte ulje na srednjoj vatri i ubacite naseckan crni luk. Posolite na početku i nakon 5 minuta smanjite vatru i pustite da se luk karamelizuje uz povremeno mešanje. Nakon 20 minuta, ili kada je luk dobio braon boju, sipajte malo piva u tiganj, kako biste pokupili zalepljene ostatke sa dna tiganja.

Priprema sosa od sušenog paradajza: Sve sastojke ubacite u blender ili multipraktik i blendirajte do željene teksture.

Priprema senfa sa pivom: Dodajte pivo u šerpu i pustite da proključa. Nakon toga smanjite vatru i pustite da krčka lagano dok se tečnost ne redukuje za polovinu. Dodajte šećer, sklonite sa vatre i pustite da se ohladi. Pomešajte ostale sastojke zajedno sa pivom.

Priprema hleba: Namažite hleb aromatizovanim puterom i zapecite na srednjoj vatri.

Priprema mesa: Biftek obilno posoliti i pobiberiti neposredno pre pečenja. Zagrejte ulje na jakoj vatri i pecite meso do željene temperature. Pred sam kraj, u tiganj dodajte puter, beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu i kašikom polivajte meso rastopljenim puterom.

Namazati senf sa pivom, staviti rukolu začinjenu maslinovim uljem i biberom, staviti meso, karamelizovani luk, namazati sos od sušenog paradajza.

Oznake:

mesopivoreceptStaropramen pivo

Podeli

Zaprati Autor

Filip Milosavljević

Večiti pametnjaković koji živi negde između Sijetla 90-ih i Divljeg zapada Taličnog Toma. Inspiraciju nalazi u stripovima, muzici, knjigama i video igrama. Stalno dodaje nove stavke na beskrajne liste stvari koje treba videti, pročitati i uraditi u životu. Smatra da sve ide lakše uz pivo.

Ostali članci

Razgovor, pre svega: Bar u Engleskoj sprečava upotrebu mobilnih telefona pomoću Faradejevog kaveza
Prethodni

Razgovor, pre svega: Bar u Engleskoj sprečava upotrebu mobilnih telefona pomoću Faradejevog kaveza

Beč: da li je poznatiji hotel ili desert
Sledeći

Beč: da li je poznatiji hotel ili desert

Sledeći
Beč: da li je poznatiji hotel ili desert
27.05.2020.

Beč: da li je poznatiji hotel ili desert

Prethodni
25.05.2020.

Razgovor, pre svega: Bar u Engleskoj sprečava upotrebu mobilnih telefona pomoću Faradejevog kaveza

Razgovor, pre svega: Bar u Engleskoj sprečava upotrebu mobilnih telefona pomoću Faradejevog kaveza

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖