Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Beč: da li je poznatiji hotel ili desert

AUTOR: CityMagazine 27 May, 2020
Beč: da li je poznatiji hotel ili desert

Bečka tradicija kafeterija nerazdvojiva je od bečkih hotela. Legendarni hoteli u glavnom gradu Austrije imali su i imaju svoju kafeteriju. A ono što ne sme da fali, je poslastica iz „kućne radinosti“.

Najpoznatije bečke kafeterije stekle su ugled ne samo zbog jedinstvenog ambijenta već i zbog njihovih istoimenih torti i poslastica. I hotelske torte u Beču imaju dugu istoriju. Mnogi luksuzni hoteli serviraju sopstvene kreacije a recepti su strogo čuvana tajna.

Najpoznatija torta na svetu

Foto: Hotel Sacher

Što se tiče popularnosti Saher torta je neosporno broj jedan. Najpoznatija torta na svetu je najboljeg ukusa upravo tamo gde se služi original, u luksuznom hotelu Saher u Beču. Godišnje se ručno proizvede 360.000 originalnih Saher torti. Od toga se jedna trećina potroši u samom hotelu i kafeteriji. Inače torta se izvozi u sve zemlje sveta. Tortu je 1832. godine kreirao tada 16-godišnji pomoćni kuvar Franc Saher. On je zamenio šefa kuhinje koji se iznenada razboleo, a trebalo je za kneza Meterniha da napravi poseban desert.    

Torta ili neka druga poslastica?

Foto: Kirchgasser Photography

Takođe luksuzan hotel Imperial ima na meniju svoju tortu. Prema legendi, torta je kreirana 1873. godine povodom otvaranja hotela u čast cara Franje Josifa I. Punjena je između listića badema kakao-kremom u slojevima, preko dođe sloj marcipana i na kraju čokoladna glazura. Torta se standardno služi u Kafeu Imperial i postoji sa ukusom crne pomorandže i malinama. I ova torta se isporučuje u celom svetu.

Carev omiljeni doručak

Foto: Grand Hotel Wien

Grand Hotel Wien poznat je po kuglofu. Taj kolač je tipičan komad bečke pekarske tradicije i bio je omiljen caru Franji Josifu pre svega za doručak. U hotelu Grand kuglof se sprema prema starom originalnom receptu upotpunjen cimetom, kao i mramorni kuglof sa listićima badema. Ovu poslasticu gosti rado kupuju za poneti a izvozi se takođe u sve zemlje sveta.

Najnovije hotelske kreacije

Foto: Hotel Altstadt Vienna

Ne tako dugu tradiciju ima Otova torta hotela Altštat. Torta je nazvana po osnivaču hotela Otu E. Vizentalu a kreirala je poznata kuvarica Zara Viner. Kandirana višnja kao dekoracija Otove torte može se naći u jednoj hotelskoj sobi – pitajte za sobu 37!

Foto: Do&Co Hotel Vienna

Novo otkriće je desert hotela Do & Co Hotel Vienna napravljen u obliku vrha čuvene bečke katedrale Sv. Stefana koja se nalazi odmah preko puta hotela. „Tajni“ sastojci su mak, džem od šljiva, lešnici, malo ruma i fina čokoladna glazura. Ovaj oblik je osmišljen povodom otvaranja hotela 1990. godine u staklenoj zgradi na kojoj se ogleda čuvena bečka katedrala.

Naslovna fotografija: Hotel Sacher

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Ovaj napitak smanjuje anksioznost za samo nedelju dana

Svi znamo da je magnezijum veoma bitan za zdravlje i da ga treba unositi redovno bilo kroz hranu, bilo putem…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…