Beč: da li je poznatiji hotel ili desert
Bečka tradicija kafeterija nerazdvojiva je od bečkih hotela. Legendarni hoteli u glavnom gradu Austrije imali su i imaju svoju kafeteriju. A ono što ne sme da fali, je poslastica iz „kućne radinosti“.
Najpoznatije bečke kafeterije stekle su ugled ne samo zbog jedinstvenog ambijenta već i zbog njihovih istoimenih torti i poslastica. I hotelske torte u Beču imaju dugu istoriju. Mnogi luksuzni hoteli serviraju sopstvene kreacije a recepti su strogo čuvana tajna.
Najpoznatija torta na svetu
![Beč: da li je poznatiji hotel ili desert 1 Beč: da li je poznatiji hotel ili desert](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2020/05/Sacher-1.jpg)
Što se tiče popularnosti Saher torta je neosporno broj jedan. Najpoznatija torta na svetu je najboljeg ukusa upravo tamo gde se služi original, u luksuznom hotelu Saher u Beču. Godišnje se ručno proizvede 360.000 originalnih Saher torti. Od toga se jedna trećina potroši u samom hotelu i kafeteriji. Inače torta se izvozi u sve zemlje sveta. Tortu je 1832. godine kreirao tada 16-godišnji pomoćni kuvar Franc Saher. On je zamenio šefa kuhinje koji se iznenada razboleo, a trebalo je za kneza Meterniha da napravi poseban desert.
Torta ili neka druga poslastica?
![Beč: da li je poznatiji hotel ili desert 2 Beč: da li je poznatiji hotel ili desert](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2020/05/Imperial1.jpg)
Takođe luksuzan hotel Imperial ima na meniju svoju tortu. Prema legendi, torta je kreirana 1873. godine povodom otvaranja hotela u čast cara Franje Josifa I. Punjena je između listića badema kakao-kremom u slojevima, preko dođe sloj marcipana i na kraju čokoladna glazura. Torta se standardno služi u Kafeu Imperial i postoji sa ukusom crne pomorandže i malinama. I ova torta se isporučuje u celom svetu.
Carev omiljeni doručak
![Beč: da li je poznatiji hotel ili desert 3 Beč: da li je poznatiji hotel ili desert](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2020/05/Kuglof_Grand-Hotel.jpg)
Grand Hotel Wien poznat je po kuglofu. Taj kolač je tipičan komad bečke pekarske tradicije i bio je omiljen caru Franji Josifu pre svega za doručak. U hotelu Grand kuglof se sprema prema starom originalnom receptu upotpunjen cimetom, kao i mramorni kuglof sa listićima badema. Ovu poslasticu gosti rado kupuju za poneti a izvozi se takođe u sve zemlje sveta.
Najnovije hotelske kreacije
![Beč: da li je poznatiji hotel ili desert 4 Beč: da li je poznatiji hotel ili desert](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2020/05/Otova-torta.jpg)
Ne tako dugu tradiciju ima Otova torta hotela Altštat. Torta je nazvana po osnivaču hotela Otu E. Vizentalu a kreirala je poznata kuvarica Zara Viner. Kandirana višnja kao dekoracija Otove torte može se naći u jednoj hotelskoj sobi – pitajte za sobu 37!
![Beč: da li je poznatiji hotel ili desert 5 Beč: da li je poznatiji hotel ili desert](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2020/05/Vrh-katedrae-Sv-Stefana.jpg)
Novo otkriće je desert hotela Do & Co Hotel Vienna napravljen u obliku vrha čuvene bečke katedrale Sv. Stefana koja se nalazi odmah preko puta hotela. „Tajni“ sastojci su mak, džem od šljiva, lešnici, malo ruma i fina čokoladna glazura. Ovaj oblik je osmišljen povodom otvaranja hotela 1990. godine u staklenoj zgradi na kojoj se ogleda čuvena bečka katedrala.
Naslovna fotografija: Hotel Sacher