Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zdravi dodaci za kafu

Razbuđivanje i koncentrisanje ponekad jednostavno nije moguće bez jedne šoljice tople kafe, ali čista kafa sama po sebi zna da bude neinspirativna i nedovoljno aromatična. Umesto posezanja za teglom šećera ili raznim varijacijama na temu šlaga, postoje zdraviji načini da „pojačate“ svoju kafu.

Ako volite ukus kafe, neki preterani dodaci nisu vam ni potrebni, ali ako ste navikli da je dopunite šećerom, povećava se broj kalorija koje unesete u organizam. Kafa sama po sebi jeste zdrava u ograničenim količinama, a ta zdrava svojstva mogu se dodatno pojačati izborom pravih dodataka. U nastavku pročitajte kojih.

Cimet

Neki ga smatraju prazničnim začinom, ali možete ga dodati kada god za tim osetite potrebu. Jedna opcija je da ubacite ceo štapić kako bi ukus imao vremena da se pomeša sa kafom, a druga je da šolju kafe pospete cimetom u prahu. On je bogat antioksidantima i dobar je za ublažavanje upala, snižavanje nivoa šećera u krvi i uopšte jačanje imunog sistema. Sadrži i mangan, gvožđe i kalcijum.

Đumbir

Možda se ne koristi svakodnevno, ali vrlo je koristan i versatilan. U kafu se može dodati kao svež koren, ili u formi praha. Potpomaže varenje i umiruje stomak, tako da bi kafa trebalo lakše da vam „legne“ sa njim. Pored toga, ublažava prehlade i bolove u grlu, pomaže kod artritisa i čak ima ulogu u sprečavanju raka prostate.

Kakao

Kafa i kakao su dobitna kombinacija, jer ćete tako dobiti i efekat kofeina i ukus poput čokolade. Jedna čašičica kako praha biće dovoljna da vam kafa ima sjajan ukus, bez dodatnih kalorija. Kako smanjuje krvni pritisak, poboljšava funkcionisanje krvnih sudova i samim tim ublažava kardiovaskularne bolesti. Otkriveno je da ima i blagotvorne efekte po osobe sa insulinskom rezistencijom.

Ljuta papričica

Možda ova kombinacija nije za svakoga, ali sigurno je efektna, naročito rano ujutru. Dodajte malo mlevene aleve paprike u kafu, ali ne preterujte, da ne biste stvorili preveliku ljutinu. Kapsaicin iz papričice pomaže u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa drugog tipa, a pored toga poboljšava cirkulaciju i dobar je za srce.

Tamna čokolada

Ovo će verovatno biti varijanta kojoj ćete se najradije vraćati kad je budete probali. Treba vam jedna kockica čokolade sa visokim sadržajem kakaa (bar 70%) koju ćete staviti na dno šoljice i potom nasuti vrelu kafu. Mešajte dok se potpuno ne istopi i to će biti kao zdravija varijanta tople čokolade, a zdravstveni benefiti su smanjivanje telesnog indeksa mase, bolja koncentracija i povećanje dobrog holesterola, između ostalih.

Izvor: Men’s Journal

Fotografije: Pixabay

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…