Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Zdravi dodaci za kafu

Razbuđivanje i koncentrisanje ponekad jednostavno nije moguće bez jedne šoljice tople kafe, ali čista kafa sama po sebi zna da bude neinspirativna i nedovoljno aromatična. Umesto posezanja za teglom šećera ili raznim varijacijama na temu šlaga, postoje zdraviji načini da „pojačate“ svoju kafu.

Ako volite ukus kafe, neki preterani dodaci nisu vam ni potrebni, ali ako ste navikli da je dopunite šećerom, povećava se broj kalorija koje unesete u organizam. Kafa sama po sebi jeste zdrava u ograničenim količinama, a ta zdrava svojstva mogu se dodatno pojačati izborom pravih dodataka. U nastavku pročitajte kojih.

Cimet

Neki ga smatraju prazničnim začinom, ali možete ga dodati kada god za tim osetite potrebu. Jedna opcija je da ubacite ceo štapić kako bi ukus imao vremena da se pomeša sa kafom, a druga je da šolju kafe pospete cimetom u prahu. On je bogat antioksidantima i dobar je za ublažavanje upala, snižavanje nivoa šećera u krvi i uopšte jačanje imunog sistema. Sadrži i mangan, gvožđe i kalcijum.

Đumbir

Možda se ne koristi svakodnevno, ali vrlo je koristan i versatilan. U kafu se može dodati kao svež koren, ili u formi praha. Potpomaže varenje i umiruje stomak, tako da bi kafa trebalo lakše da vam „legne“ sa njim. Pored toga, ublažava prehlade i bolove u grlu, pomaže kod artritisa i čak ima ulogu u sprečavanju raka prostate.

Kakao

Kafa i kakao su dobitna kombinacija, jer ćete tako dobiti i efekat kofeina i ukus poput čokolade. Jedna čašičica kako praha biće dovoljna da vam kafa ima sjajan ukus, bez dodatnih kalorija. Kako smanjuje krvni pritisak, poboljšava funkcionisanje krvnih sudova i samim tim ublažava kardiovaskularne bolesti. Otkriveno je da ima i blagotvorne efekte po osobe sa insulinskom rezistencijom.

Ljuta papričica

Možda ova kombinacija nije za svakoga, ali sigurno je efektna, naročito rano ujutru. Dodajte malo mlevene aleve paprike u kafu, ali ne preterujte, da ne biste stvorili preveliku ljutinu. Kapsaicin iz papričice pomaže u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa drugog tipa, a pored toga poboljšava cirkulaciju i dobar je za srce.

Tamna čokolada

Ovo će verovatno biti varijanta kojoj ćete se najradije vraćati kad je budete probali. Treba vam jedna kockica čokolade sa visokim sadržajem kakaa (bar 70%) koju ćete staviti na dno šoljice i potom nasuti vrelu kafu. Mešajte dok se potpuno ne istopi i to će biti kao zdravija varijanta tople čokolade, a zdravstveni benefiti su smanjivanje telesnog indeksa mase, bolja koncentracija i povećanje dobrog holesterola, između ostalih.

Izvor: Men’s Journal

Fotografije: Pixabay

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Gastro

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…