City letnja preporuka #30: Food concept store Zadruga
U centru Beograda, na Vračaru, restoran Zadruga predstavlja svojevrstan food concept store u kome se pripremaju jela od hemijski netretiranih namirnica, sa čistim ekološkim poreklom. Svaki gost, već pogledom na jelovnik može da vidi da su namirnice od kojih se priprema hrana sveže i lokalne namirnice a meso iz slobodnog uzgoja.
Misija restorana Zadruga je da nas vrati prirodi i da spoji selo i grad tako što će se na stolu gradskog potrošača naći netretirane namirnice uzgajane s puno ljubavi kao što su u davna vremena činile naše bake. U modernom prostoru u Makenzijevoj ulici na Vračaru, Zadruga nudi gostima zdravu, kvalitetnu, prirodnu hranu s kontrolisanim poreklom iz ekološki čistih područja. Izbor jela i pića prati godišnja doba, a hrana se priprema od najkvalitetnijih namirnica koje stižu s lokalnih gazdinstava. Pored toga, tu je i prodavnica u kojoj možete da kupite zdrave proizvode (od namaza, turšije, meda i brašna, do slatkih sirupa i sokova).
Filosofija Zadruga Food Concept-a glasi: Od plodne zemlje do vašeg stola, a to je pravi put u svetlu budućnost ishrane, samim tim i ugostiteljstva. U restoranu je moguće kupiti i domaću sortu jabuke „budimku”, krompir, luk, šargarepu, staru sortu pasulja „naja” ili belog kukuruza „osmak”. Da bi približili prirodu čoveku, ispred restorana je posejana bašta po principu permakulture (održiva poljoprivreda). Zeleni se i šareni u Makenzijevoj ulici.
Fotografije: Edvard Nalbantjan / tumagazin.rs