Da li je poželjno dodavati so u čaj?
Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja.
Većina nas voli da obogati čaj na neki način, bilo sa malo limuna, meda ili mleka. Moramo priznati da nam do sada nije palo na pamet da dodamo so u ovaj topli napitak. U nekim zemljama, međutim, to je redovna praksa, a posebno u Kini, gde se slani čaj sprema po recepturi Lu Jua.
Lu Juov recept za slani čaj
Prve instrukcije za pravljenje slanog čaja potiču još od doba dinastije Tang (7. i 8. vek). Lu Ju, pesnik i veliki znalac kada je u pitanju čaj, napisao je knjigu o ovom toplom napitku, u kojoj se osvrnuo na sve od uzgoja drveća sa kojih rastu listovi za čaj, do pripreme samog napitka.
Evo kako glasi njegov recept za slani čaj:
- listove čaja prvo treba dobro da zagrejete kako bi oni omekšali, a nakon toga brzo zamotate u specijalni papir da ne bi izgubili svoju aromu;
- nakon što su se ohladili, listove čaja treba da sameljete, a onda pustite da prođu kroz sito, kako biste od njih dobili samo najfiniji prah;
- stavite vodu u šerpicu i zagrejte na najvišoj temperaturi;
- neposredno pre ključanja vode dodajte prstohvat soli u nju i kutlačom presipajte deo vode u drugi sud kako bi se voda u šerpici ponovo ohladila;
- sipajte čaj u prahu u vodu i čekajte da ponovo proključa;
- odmah nakon što voda proključa, sipajte u nju slanu vodu koju ste ranije odvojili u drugi sud;
- vaš slani čaj je sad spreman i ostaje vam samo da uživate u njegovom ukusu.
Tibetanski napitak
Slani čaj je tibetansko nacionalno piće, u koje stanovnici ovog regiona dodaju maslac od jakovog mleka. U ekstremnim klimatskim uslovima, na nadmorskoj visini od 4.000 metara, čaj sa solju i maslacem nije samo poželjan radi uživanja u njegovom ukusu, već je i važan izvor energije koji obezbeđuje neophodan nivo hidratacije.
Zdravstveni benefiti od konzumiranja slanog čaja
Stručnjaci su otkrili da slani čaj ima dosta antioksidaansa, fenola i flavonoida. Zbog toga što sadrži so, ovako spremljen čaj je idealan za konzumiranje posle teškog fizičkog naprezanja, jer nadoknađuje izgubljene minerale u organizmu. On takođe smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa, ako se pije nekoliko puta dnevno. U indijskoj tradicionalnoj medicini se veruje da je dobar za crevnu floru, a u istoj zemlji ga preporučuju i u borbi sa stresom.
Zaključak
Kao i u slučaju drugih obroka, so u čaju takođe naglašava njegov ukus. To, naravno, važi samo ako se u čaj ne stavi previše soli. Budući da se konzumiranje soli u količini većoj od 5g dnevno smatra nezdravim, na vama je da izaberete da li ćete je iskoristiti kao dodatak čaju ili ćete je upotrebiti u pripremi drugih obroka. Mi vam svakako preporučujemo da prvo probate slani čaj i tek onda donesete ovu odluku.
Izvor: Aktivni.si
Izvor naslovne slike: unsplash.com/@loverna