• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

CityMagazine
03.12.2021. 3 min Gourmet

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja.

Većina nas voli da obogati čaj na neki način, bilo sa malo limuna, meda ili mleka. Moramo priznati da nam do sada nije palo na pamet da dodamo so u ovaj topli napitak. U nekim zemljama, međutim, to je redovna praksa, a posebno u Kini, gde se slani čaj sprema po recepturi Lu Jua.

Lu Juov recept za slani čaj

Prve instrukcije za pravljenje slanog čaja potiču još od doba dinastije Tang (7. i 8. vek). Lu Ju, pesnik i veliki znalac kada je u pitanju čaj, napisao je knjigu o ovom toplom napitku, u kojoj se osvrnuo na sve od uzgoja drveća sa kojih rastu listovi za čaj, do pripreme samog napitka.

Evo kako glasi njegov recept za slani čaj:

  • listove čaja prvo treba dobro da zagrejete kako bi oni omekšali, a nakon toga brzo zamotate u specijalni papir da ne bi izgubili svoju aromu;
  • nakon što su se ohladili, listove čaja treba da sameljete, a onda pustite da prođu kroz sito, kako biste od njih dobili samo najfiniji prah;
  • stavite vodu u šerpicu i zagrejte na najvišoj temperaturi;
  • neposredno pre ključanja vode dodajte prstohvat soli u nju i kutlačom presipajte deo vode u drugi sud kako bi se voda u šerpici ponovo ohladila;
  • sipajte čaj u prahu u vodu i čekajte da ponovo proključa;
  • odmah nakon što voda proključa, sipajte u nju slanu vodu koju ste ranije odvojili u drugi sud;
  • vaš slani čaj je sad spreman i ostaje vam samo da uživate u njegovom ukusu.
Da li je poželjno dodavati so u čaj?
Izvor: pexels.com/@castorlystock

Tibetanski napitak

Slani čaj je tibetansko nacionalno piće, u koje stanovnici ovog regiona dodaju maslac od jakovog mleka. U ekstremnim klimatskim uslovima, na nadmorskoj visini od 4.000 metara, čaj sa solju i maslacem nije samo poželjan radi uživanja u njegovom ukusu, već je i važan izvor energije koji obezbeđuje neophodan nivo hidratacije.

Zdravstveni benefiti od konzumiranja slanog čaja

Stručnjaci su otkrili da slani čaj ima dosta antioksidaansa, fenola i flavonoida. Zbog toga što sadrži so, ovako spremljen čaj je idealan za konzumiranje posle teškog fizičkog naprezanja, jer nadoknađuje izgubljene minerale u organizmu. On takođe smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa, ako se pije nekoliko puta dnevno. U indijskoj tradicionalnoj medicini se veruje da je dobar za crevnu floru, a u istoj zemlji ga preporučuju i u borbi sa stresom.

Da li je poželjno dodavati so u čaj?
Izvor: unsplash.com/@drewcoffman

Zaključak

Kao i u slučaju drugih obroka, so u čaju takođe naglašava njegov ukus. To, naravno, važi samo ako se u čaj ne stavi previše soli. Budući da se konzumiranje soli u količini većoj od 5g dnevno smatra nezdravim, na vama je da izaberete da li ćete je iskoristiti kao dodatak čaju ili ćete je upotrebiti u pripremi drugih obroka. Mi vam svakako preporučujemo da prvo probate slani čaj i tek onda donesete ovu odluku.

Izvor: Aktivni.si
Izvor naslovne slike: unsplash.com/@loverna

Oznake:

čajneobičnoreceptiso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima
Prethodni

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Kratka istorija sendviča
Sledeći

Kratka istorija sendviča

Sledeći
Kratka istorija sendviča
04.12.2021.

Kratka istorija sendviča

Prethodni
30.11.2021.

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖