• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

CityMagazine
24.10.2024. 2 min Gourmet

Škembići, tripice ili fileki, kako god da ih zovete, gurmanski su specijalitet koji se pravi od goveđeg, jagnjećeg ili svinjskog želuca. Verovali ili ne, ali škembići imaju i svoj dan i zanimljivu priču koja se iza njega krije.

Od goveđih, jagnjećih i svinjskih iznutrica prave se specijaliteti ne samo na prostoru Balkana, već i širom planete. Kod nas se zovu škembići, a u Hrvatskoj ih nazivaju tripicama ili filekima, dok je u Severnoj Makedoniji izuzetno popularna škembe čorba. Svetski dan škembića obeležava se 24. oktobra što je utvrđeno na jedan krajnje neuobičajen način, navodi Bašta Balkana.

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
Foto: Shutterstock/Marian Weyo

Naime, Britanski upravitelj mornarice Semjuel Pepis u svom dnevniku koji je vodio punih deset godina napisao je nekoliko redaka o škembićima, odnosno o njegovom iskustvu sa ovim jelom koje je sam napravio.

Taj Pepisov dnevnik je, zanimljivo, ovih dana više nego aktuelan, jer je vođen 60-ih godina 17. veka, za vreme izbijanja epidemijskog talasa bubonske kuge u Velikoj Britaniji.

Osim detaljnih opisa njegovog straha da izađe na ulice Londona u kome ga je užasavao prizor zatarabljenih kuća na čijim je ogradama ispisivano “Bože, sačuvaj nas sve”, u jednom fragmentu svog dnevnika Pepis se osvrnuo i na škembiće, a dan i datum upisa su petak, 24. oktobar 1662. godine.

Tako je 24. oktobar postao Međunarodni dan škembića, specijaliteta od životinjskih iznutrica, navodi Bašta Balkana.

U Jugoslaviji su škembići kao i druge iznutrice bili “sirotinjska hrana”, veoma jeftina koja se kupovala u mesarama i bakalnicama, a neretko se dešavalo da elitniji lanci mesara u svojoj ponudi nisu ni imali ove delikatese. Međutim, poslednjih decenija u svetskim okvirima menja se taj trend, pa i kod nas se iznutrice više cene.

Kaljos, čakna, patsas…

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
Foto: Shutterstock/CatherineScarlett

Životinjski želudac, ma kako da se nazivao, praktično se javlja u skoro svim svetskim kuhinjama. Neka od najpoznatijih planetarnih jela ovog tipa su:

– Anduj (Francuska) – dimljena kobasica od svinjske iznutrice
– Babat (Indonezija) – začinjeni goveđi škembići
– Bao du (Kina) – bareno goveđe ili jagnjeće škembe
– Kaljos (Španija) – jelo od škembića kuvano sa čorizom i paprikom
– Čakna (Indija) – začinjeno varivo od kozjih tripica
– Držkova (Slovačka) – supa od škembića
– Goto (Filipini) – kaša sa tripicama
– Matumbo (Kenija) – varivo od škembića
– Pača (Irak) – tripice i creva punjeni pirinčem, mesom i belim lukom
– Patsas (Grčka) – varivo od tripica začinjeno vinskim sirćetom i belim lukom, služi se obično uz avgolemono
– Serobe (Bocvana) – delikates od škembeta, pomešan sa goveđim mesom
– Osben (Tunis) – kravlje ili ovčije tripice punjene mesom i povrćem, kuvane sa kuskusom

Oznake:

iznutriceškembićisvetski dan škembića

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

profiterole
Prethodni

Profiterole – recept za laganu kremastu poslasticu koja nestaje u jednom zalogaju

pavlova torta
Sledeći

Pavlova torta – raskošna osvežavajuća poslastica kada želite da oduševite goste bez previše truda

Sledeći
pavlova torta
25.10.2024.

Pavlova torta – raskošna osvežavajuća poslastica kada želite da oduševite goste bez previše truda

Prethodni
24.10.2024.

Profiterole – recept za laganu kremastu poslasticu koja nestaje u jednom zalogaju

profiterole

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖