• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
pavlova torta
Foto: Shutterstock/Volha Zvonik

Pavlova torta – raskošna osvežavajuća poslastica kada želite da oduševite goste bez previše truda

CityMagazine
25.10.2024. 2 min Recepti

Pavlova torta je čuveni desert koji je nastao u čast ruske balerine Ane Pavlove. Stoga ne čudi što ova prelepa poslastica vizuelno podseća na lepršvu i razigranu baletsku haljinicu. Kombinacija hrskave kora od belanaca, koja zapravo predstavlja jednu veliku puslicu, te bogatog krema i sočnog osvežavajućeg voća stvara pravu rapsodiju ukusa i tekstura u ustima, zbog čega je upravo ova torta mnogima omiljena.

Zahvaljujući svom raskošnom, penastom izgledu i jednostavnoj pripremi, Pavlova torta je idealan izbor kada želite da oduševite svoje goste bez previše truda. Najvažnije je da koristite kvalitetne i sveže sastojke i da pažljivo sledite recept, a u pogledu dekoracije, slobodno pustite mašti na volju, budite kreativni i stvorite pravo malo umetničko delo po svom ukusu. U nastavku sledi jednostavan i proveren recept za najukusniju Pavlovu tortu koja se topi u ustima:

Pavlova torta

Sastojci:

Za koru:

  • 4 belanceta
  • 250 g šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica kukuruznog brašna
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • Sveže voće po izboru (jagode, maline, kivi, borovnice)
  • Moguće je dodati i čokoladne mrvice, listiće nane, seckane ili mlevene orašaste plodove, sirup po želji (od karamele, šumskog voća, čokolade…) i slično
Pavlova torta - raskošna osvežavajuća poslastica kada želite da oduševite goste bez previše truda
Foto: Shutterstock/Elena Zajchikova

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 120°C i pripremite pleh sa papirom za pečenje.
  2. U velikoj posudi dobro umutite belanca sa prstohvatom soli tako da postanu čvrst sneg.
  3. Postepeno dodajte šećer, neprestano muteći, dok se smesa ne zgusne i postane glatka i sjajna.
  4. Na kraju, dodajte limunov sok i kukuruzno brašno, pa lagano promešajte.
  5. Izlijte smesu na pripremljeni pleh, oblikujte u krug (oko 20-25 cm u prečniku) i kašikom napravite lagano udubljenje u sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 1 sat, dok kora ne postane čvrsta i suva. Nakon toga isključite rernu, ali ostavite koru unutra da se hladi.
  6. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst krem.
  7. Kada se biskvit ohladi, pažljivo ga prebacite na tanjir za serviranje. Na vrh, odnosno u udubljenje, stavite umućenu pavlaku, pa dekorišite voćem i dodacima po želji i uživajte u ovoj hrskavo-kremastoj osvežavajućoj poslastici!

Bonus saveti:

  • Pavlova torta najukusnija je kada se služi odmah nakon pripreme, ali može da stoji u frižideru nekoliko sati.
  • Izbor voća prilagodite sezoni i svom ukusu. Prijatno!

Oznake:

krempavlova tortapuslicavoće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac
Prethodni

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

karpati
Sledeći

Karpati – recept za kremasti kolač predivnog izgleda i još lepšeg ukusa

Sledeći
karpati
27.10.2024.

Karpati – recept za kremasti kolač predivnog izgleda i još lepšeg ukusa

Prethodni
24.10.2024.

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac

Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati "jak" želudac

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    festival autorskog filma
    Festival Autorskog Filma stiže, a ovo su 5 naslova koje morate da pogledate
    CityMagazine
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti" 20. decembra u mts Dvorani
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti” 20. decembra u mts Dvorani
    CityMagazine
    "Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo": Ognjen Mićović o seriji "Tvrđava"
    “Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo”: Ognjen Mićović o seriji “Tvrđava”
    CityMagazine
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    CityMagazine
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma "Ubistvo s predumišljajem" najviše svađali
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma “Ubistvo s predumišljajem” najviše svađali
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖