Dve moćne obrok salate za sve one koje mrzi da kuvaju: Doručak, ručak ili večera, vi odlučite
Kada je napolju plus beskonačno malo je onih koji rado staju za šporet. Imamo recept za dve obrok salate koje se prave po principu smuti pa prospi, a možete da ih jedete kao ručak ili večeru ili da ih napravite i ponesete na posao.
Jedna je lakša a druga je baš kalorična i jaka. Birajte.
Salata sa avokadom, paradajzom i fetom
POTREBNO JE:
3 lista mlade blitve,
1 paprika,
1 krastavac,
1 paradajz,
1 avokado,
sok od 1 limuna,
5-6 maslina,
10 ukiseljenih zrna kapra,
100 g feta sira,
2 kuvana jaja,
4 kriške tosta.
ZA PRELIV:
4 kašike maslinovog ulja,
1 kašika seckanog peršunovog lista,
malo vlašca
2 čena izgnječenog belog luka,
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka,
1 kašika soja sosa,
1 kašika vorčester sosa,
1-2 kašike jabukovog sirćeta ili aceto balsamiko, so
mleveni šareni biber.
PRIPREMA: Za preliv maslinovo ulje sipajte u manju činiju i u njega dodajte sve ostale sastojke. Posolite i pobiberite po ukusu. Avokado oljuštite, isecite na kriške i nakapajte limunovim sokom. Blitvu isecite na rezance, pa prelite sa malo preliva. Zatim papriku, paradajz i krastavac takođe isecite na kockice, stavite preko blitve i opet zalite prelivom. Na kraju dodajte i avokado i isto ga zalite prelivom. Po vrhu stavite masline, kapar i isečena kuvana jaja. Tost prepržite i isecite na kockice, pa ga poređajte po salati, kao i feta sir.
Salata od pasulja i tunjevine
POTREBNO JE:
3 konzerve od po 170 g tunjevine
1 limun,
maslinovo ulje
so i crni biber,
peršun,
1 ½ glavica crvenog luka.
PRIPREMA: Pasulj skuvajte, pri kraju kuvanja dodajte soli. Ocedite i ohladite pasulj. Crveni luk sitno iseckajte. U dublju posudu stavite oceđeni pasulj, dodajte tunjevinu, iseckan luk, sok od jednog limuna, maslinovo ulje i začine po ukusu. Sve dobro promešajte, servirajte i dekorišite crvenim lukom isečenim na krupne režnjeve i sitno seckanim peršunovim listom.
Fotografije: Shutterstock