Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Imamo tri super recepta sa krompirom, a jedan je sladak

AUTOR: CityMagazine 22 Jun, 2022
Imamo tri super recepta sa krompirom, a jedan je sladak

Krompir na 1.000 načina je mnogima omiljeno jelo. Mi vam danas donosimo tri recepta, koja verovatno niste probali, a pravi su gastro užitak.

Musaka od krompira i spanaća

POTREBNO JE: 1 kg krompira, 1,5 kg spanaća, 1 glavica luka, 1/2 glavice belog luka, 30 g maslaca, 30 g brašna, 400 ml mleka, so, biber, malo muškatnog oraščića, 2 kuvana jaja.

PRIPREMA: Krompir skuvajte i izgnječite u pire. Spanać skuvajte u slanoj vodi i sitno iseckajte. Na maslacu ispržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte brašno, pa kad požuti zalijte mlekom. Dodajte spanać, muškatni oraščić, posolite, pobiberite i ostavite da prokuva. Vatrostalnu činiju namastite maslacem i dno pokrijte sa većim delom krompir pirea. Zatim stavite spanać i odozgo ostatak pirea. Pecite u rerni 15 minuta na umerenoj vatri. Pre posluživanja pospite još naseckanim tvrdo kuvanim jajima.

Pečeni punjeni krompir

POTREBNO JE:

4 velika krompira,

5 jaja,

1 kašika vode,

1-2 kašike putera,

3 kašike ulja,

morska so,

beli luk u prahu,

mlevena crvena paprika,

biber,

6-8 preprženih režnjeva slanine,

2 šolje narendanog čedar sira,

6 struka mladog luka,

2 šolje pavlake.

PRIPREMA: Dobro operite krompir i nemojte ga ljuštiti. Izpecite ga u mikrotalasnoj oko deset minuta, okrenite i pecite još 5-8 minuta, pa proverite čačkalicom da li je pečeno. Ostavite da se ohladi. Otopite puter u tiganju na umerenoj vatri. Ulupajte jaja, dodajte vodu i još malo mutite. Sipajte jaja u tiganj, okrenite i kada su gotova stavite na stranu. Kada se krompir ohladio isecite ga na pola po dužini, pa ga izdubite, poređajte na podmazan pleh tako da spoljašnja strana bude na gore. Pomešajte ulje, beli luk u prahu, papriku, so i biber, pa premažite svaku koru krompira. Pecite osam minuta na 240 stepeni. Okrenite krompir, napunite ga kajganom i pospite sirom, pa vratite u rernu na kratko da se sir otopi. Izvadite iz rerne, dodajte pavlaku, slaninu i seckani mladi luk.

Trobojni krompir kolač

POTREBNO JE:

1 kg krompira,

250 g margarina,

250 g šećera u prahu,

2 vanilin šećera,

10 piškota,

250 g mlevenih lešnika,

150 g čokolade za kuvanje,

1-2 kašike ruma,

1 kesica šlaga.

PRIPREMA: Krumpir skuvajte, pa izgnječite i napravite pire. Ostavite da se ohladi, ali ne do kraja. U međuvremenu umutite penasto margarin sa šećerom. Piškote sameljite, čokoladu izrendajte. U krompir umešajte umućeni margarin sa šećerom i dodajte mlevene piškote i rum. Masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevene lešnike, a u drugi rendanu čokoladu. U kalup za torte rastanjite prvo čokoladni deo, zatim deo sa lešnicima i odozgo šlag. Pospite rendanom čokoladom.

Foto: Shutterstock

Najčitanije

Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji

Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Ovu plažu zovu Brioni, a mi vas pitamo – Da li ste videli lepšu gradsku plažu u Srbiji?

Ovu plažu popularno zovu Brioni, i važi za jednu od najlepših gradskih plaža u Srbiji. Nalazi se u Sremskoj Mitrovici…

Slobodanka voli da putuje sama i ima savete za sve one koji su se oduvek plašili da se odluče na ovakav korak

Koliko puta ste poželeli samo da se spakujete, kupite kartu i krenete sami na putovanje i koliko puta odustajali što…

Najnovije - Gastro

Internacionalna kuhinja: Flert

Smešten u srcu Novog Beograda, ušuškan u prostoru iza nekadašnje b92 i GTC poslovne zgrade, u toplim bojama i sa…

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa…

Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?

Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je…

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete…

Recept za kompot od breskve

Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima…

5 kreativnih načina da poslužite lubenicu

Doručak, međuobrok, desert, leti su voće i povrće, a posebno lubenica, nezaobilazni na trpezi! Problem je što je uvek konzumiramo…