• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Sesame oil and raw black sesame seeds on dark background

Miljenik Zapada: Upoznajte crni susam, magičnu namirnicu, a spremili smo i super recepte

Ljubica Slavković
21.06.2022. 5 Mins Read Gourmet

Poslednjih godina zapadni svet je osvojio crni susam. Naravno, Istok je vekovima upoznat s ovom namirnicom i rado je baštini u pregršt jela, napitaka, poslastica i raznih manje poznatih oblika i ukusa, i to kako zbog ukusa, tako i zbog bogatih nutritivnih vrednosti. Nije ni čudo da je jednom otkriven, crni susam preko noći postao miljenik Zapada.

Puter ili namaz, mlečni bubble tea, mochi pravo sa leda, puding ili supa… samo su nekoliko najpopularnijih proizvoda od crnog susama koji se u zapadnim zemljama mogu naći, pa skoro na svakom ćošku. Recepata i varijacija sa crnim susamom ima beskrajno, s obzirom na to da se ovaj neobični, ali ipak i nekako neutralni ukus može kombinovati i sa slatkim i slanim, toplim i hladnim, kao glavni sastojak ili kao dodatna aroma, a da pri tome i vizuelno ukrašava svako jelo i nosi riznicu zdravlja. Od azijskih tradicionalnih recepata do savremenih kosmopolitskih mešavina svega sa svačim, crni susam se može naći u svim varijacijama i kombinacijama, uz malo mašte i veštine kombinovanja sastojaka.

Iz Afrike i Indije do celog sveta

Povezani članci

Ako danas poručite ove goveđe krokete, dobićete ih za 30 godina

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: „Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke“

Širom Azije crni susam se koristi vekovima. Prema nekim podacima upotreba ovog semena zabeležena je u Kini još 3.000 godine p. n. e, a mitovi ga smeštaju još ranije, čak sve do samog nastanka sveta. Originalno iz Afrike i Indije, crni susam se proširio čitavom Azijom, i postao neizostavni sastojak brojnih tradicionalnih jela, a najčešće poslastica. U Japanu, Koreji, Kini, koristi se i kao začin i kao glavni sastojak, u nebrojano mnogo varijanti i kombinacija: kao dekoracija posuta preko salata, mleven i umešan u pastu koja se služi u različitim sosevima, smrvljen u ulje za umak ili marinadu, kao dodatak slatkom u desertima, i kao neizostavan na prazničnim trpezama u nekoliko zemalja.

All star namirnica

Biljka susama daje semenje različitih boja, odnosno različitih nijansi crne, braon, sive, zlatne i bele. Za razliku od smeđeg „uobičajenog” susama, crni susam ima nešto gorči ukus. Semenke crnog susama su izuzetno bogate magnezijumom i kalcijumom, dijetetskim vlaknima, bakrom i cinkom, vitaminom E, B i gvožđem, smatra se da eliminiše teške metale iz tela, i to nije ni približno čitava lista. S obzirom na ovakav spektar hranljivih materija i zdravstvenih benefita, i činjenicu da se može kombinovati u slanim i slatkim varijantama, i u hrani i u piću, ne čudi da je ova namirnica preko noći osvojila zapadni svet, iznova željan novih all star namirnica na trpezi zdravog života.

Primena

Među prvim mejnstrim proizvodima, vrata crnom susamu je otvorio Starbucks sa svojim Teavana Black Sesame Tea Latte, kombinacijom crnog čaja i mleka, sa dodatkom sosa od crnog susama i hrskavim pralinama, takođe od crnog susama. Možda je i neposredno pre ovoga popularnost ponela matcha, pa je Zapad ostao željan novih ukusa – a crna boja nije ostavila ravnodušnima. Masovno popularan pre svega među tinejdžerima, Bubble tea je doneo još kombinacija čaja, mleka i crnog susama, ovoga puta sa tapioka kuglicama koje daju poseban doživljaj i popularnost napitku. Za razliku od većine ovih čajeva sa tapioka kuglicama, ukus crnog susama doneo je osveženje nesvakidašnje kombinacije koja je manje slatka od ostalih, ali ipak dovoljno neobična i ukusna da postane među omiljenijima. Zapravo, to bi i bio opis većine jela od crnog susama – ništa preterano, ne štrči ni na jednu stranu, ali mami svojim nesvakidašnjom pojavom, kako ukusa, tako i izgleda.

Deserti

Takvo ne previše slatko a ipak nesvakidašnje osveženje, crni susam je uveo i u mochi kolače. Mochi je tradicionalna japanska poslastica, napravljena od pirinča, koja se u Japanu jede tokom novogodišnjih praznika i drugih svečanosti. U pitanju su mala okrugla peciva, neobične strukture, od mekanog i gumenastog pirinča koji se pari, udara i gnječi, oblikuje, puni i peče. Rezultat je gumenasta masa od testa koja u sebi sadrži neobičnu dozu osveženja. Punjenja mogu biti razna, od tradicionalnog crvenog azuki pasulja, čokolade, sladoleda, različitog voća ili koštunjavih plodova, ili naravno, crnog susama. Ono što je najlepše u svemu tome je i da je domaći Wakagoro brend, specijalizovan za proizvodnju ovog deserta, nedavno uveo u svoj meni i kombinaciju mochi sa crnim susamom!

I u Beogradu

Još jedan crni susam na meniju nam u Beogradu stiže iz japanske kuhinje. U pitanju je taiyaki, takođe tradicionalna japanska poslastica. Specifičan vafl u obliku ribe, peče se tako da spolja bude hrskav a iznutra mekan, usled svoje strukture zadržava sladoled tako da ne gubi na hrskavosti. Jede se sa punjenjem od sladoleda različitih ukusa, a Taiyaki Belgrade je pored ukusa na koje smo navikli, kao što su vanila, čokolada ili jagoda, u svoj meni uveo i popularnu matchu, ali i crni susam! Naravno, pošto je crni susam dostupan kao periodičan ukus, uvek je na raspolaganju klasična tradicionalna varijanta, taiyaki riba punjena pastom od crvenog azuki pasulja.

Namaz od crnog susama

Crni susam se često nalazi u različitim varijantama sladoleda, čajeva, kolača i poslastica, ali možda i najčešće – kao namaz. Zapravo, namaz je dosta jednostavno napraviti, i s obzirom na to da je kod nas moguće kupiti semenke crnog susama u prodavnicama zdrave hrane, nema prepreka ka pravljenju domaćeg namaza. Jednostavna varijanta bi bila da se umeša šoljica prepečenog crnog susama (do desetak minuta u rerni) sa četvrt šoljice ulja kanole i kašičicom soka od limuna, sve to izblendati i po želji mazati na tost hleb, samostalno ili u kombinaciji s drugim ukusima. Nutritivan, bogat i neobičan doručak, spreman u svakoj prilici.

Aroma i vizuelni element

Tradicionalna kineska varijanta, puding ili supa od crnog susama, pravi se u nešto slađoj varijanti – u kombinaciji drobljenih semenki, pirinčanog brašna i lepljivog pirinčanog brašna, meda i vode, u skoro jednakim kombinacijama. U zavisnosti od količine vode, može biti ređa kao supa ili gušća kao puding, a po kineskoj tradiciji se veruje da vraća boju crnoj kosi. S bojom ili ne, kao zaslađena supa ili puding, ovaj desert je još jedna od kombinacija s crnim susamom koju je izuzetno lako napraviti, a koja pruža osveženje na kraju obroka.

Internet pruža zaista pregršt recepata sa crnim susamom, i iako se najčešće nalazi u slatkim varijantama, daleko od toga da su to jedine opcije. Nudle, riba, humus, piletina, salate… samo su neke od kombinacija u kojima ova semenka dodaje jedinstvenu aromu, ali i značajan vizuelni element jelima. Kao i uvek kada je kuhinja u pitanju, mašta može svašta, crni susam nam je dostupan u različitim varijantama, ali i kao sirova namirnica, a s obzirom na pregršt nutritivnih vrednosti koje nosi i pun, neobičan a ipak neutralan ukus, pravo je vreme za surfovanje internetom u potrazi za novim inspiracijama i ukusima, boje crnog susama.

Tags:

city gourmetcrni susamnamirnica

Povezani članci

Restoran u kome vas vređaju: Ljudi plaćaju za lošu uslugu i dolaze ponovo

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Share Article

Follow Me Written By

Ljubica Slavković

Ljubica Slavković je arhitekta i doktorantkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u oblasti urbanizma. Aktivno se bavi istraživanjem i pisanjem na polju stvaranja i razvoja gradova i čitanja prostora kao manifestacije kulture življenja, pojedinca i zajedništva.

Ostali članci

Previous

Čija semenke – kako ih pripremati?

Next

Imamo tri super recepta sa krompirom, a jedan je sladak

Next
22.06.2022.

Imamo tri super recepta sa krompirom, a jedan je sladak

Previews
19.06.2022.

Čija semenke – kako ih pripremati?

Najnovije

Džonatan Mejdžors kaže da je jeo 6.100 kalorija dnevno četiri meseca kako bi se spremio za ulogu bodibildera
CityMagazine
Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖