Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Miljenik Zapada: Upoznajte crni susam, magičnu namirnicu, a spremili smo i super recepte

AUTOR: Ljubica Slavković 21 Jun, 2022
Miljenik Zapada: Upoznajte crni susam, magičnu namirnicu, a spremili smo i super recepte

Poslednjih godina zapadni svet je osvojio crni susam. Naravno, Istok je vekovima upoznat s ovom namirnicom i rado je baštini u pregršt jela, napitaka, poslastica i raznih manje poznatih oblika i ukusa, i to kako zbog ukusa, tako i zbog bogatih nutritivnih vrednosti. Nije ni čudo da je jednom otkriven, crni susam preko noći postao miljenik Zapada.

Puter ili namaz, mlečni bubble tea, mochi pravo sa leda, puding ili supa… samo su nekoliko najpopularnijih proizvoda od crnog susama koji se u zapadnim zemljama mogu naći, pa skoro na svakom ćošku. Recepata i varijacija sa crnim susamom ima beskrajno, s obzirom na to da se ovaj neobični, ali ipak i nekako neutralni ukus može kombinovati i sa slatkim i slanim, toplim i hladnim, kao glavni sastojak ili kao dodatna aroma, a da pri tome i vizuelno ukrašava svako jelo i nosi riznicu zdravlja. Od azijskih tradicionalnih recepata do savremenih kosmopolitskih mešavina svega sa svačim, crni susam se može naći u svim varijacijama i kombinacijama, uz malo mašte i veštine kombinovanja sastojaka.

Iz Afrike i Indije do celog sveta

Širom Azije crni susam se koristi vekovima. Prema nekim podacima upotreba ovog semena zabeležena je u Kini još 3.000 godine p. n. e, a mitovi ga smeštaju još ranije, čak sve do samog nastanka sveta. Originalno iz Afrike i Indije, crni susam se proširio čitavom Azijom, i postao neizostavni sastojak brojnih tradicionalnih jela, a najčešće poslastica. U Japanu, Koreji, Kini, koristi se i kao začin i kao glavni sastojak, u nebrojano mnogo varijanti i kombinacija: kao dekoracija posuta preko salata, mleven i umešan u pastu koja se služi u različitim sosevima, smrvljen u ulje za umak ili marinadu, kao dodatak slatkom u desertima, i kao neizostavan na prazničnim trpezama u nekoliko zemalja.

All star namirnica

Biljka susama daje semenje različitih boja, odnosno različitih nijansi crne, braon, sive, zlatne i bele. Za razliku od smeđeg „uobičajenog” susama, crni susam ima nešto gorči ukus. Semenke crnog susama su izuzetno bogate magnezijumom i kalcijumom, dijetetskim vlaknima, bakrom i cinkom, vitaminom E, B i gvožđem, smatra se da eliminiše teške metale iz tela, i to nije ni približno čitava lista. S obzirom na ovakav spektar hranljivih materija i zdravstvenih benefita, i činjenicu da se može kombinovati u slanim i slatkim varijantama, i u hrani i u piću, ne čudi da je ova namirnica preko noći osvojila zapadni svet, iznova željan novih all star namirnica na trpezi zdravog života.

Primena

Među prvim mejnstrim proizvodima, vrata crnom susamu je otvorio Starbucks sa svojim Teavana Black Sesame Tea Latte, kombinacijom crnog čaja i mleka, sa dodatkom sosa od crnog susama i hrskavim pralinama, takođe od crnog susama. Možda je i neposredno pre ovoga popularnost ponela matcha, pa je Zapad ostao željan novih ukusa – a crna boja nije ostavila ravnodušnima. Masovno popularan pre svega među tinejdžerima, Bubble tea je doneo još kombinacija čaja, mleka i crnog susama, ovoga puta sa tapioka kuglicama koje daju poseban doživljaj i popularnost napitku. Za razliku od većine ovih čajeva sa tapioka kuglicama, ukus crnog susama doneo je osveženje nesvakidašnje kombinacije koja je manje slatka od ostalih, ali ipak dovoljno neobična i ukusna da postane među omiljenijima. Zapravo, to bi i bio opis većine jela od crnog susama – ništa preterano, ne štrči ni na jednu stranu, ali mami svojim nesvakidašnjom pojavom, kako ukusa, tako i izgleda.

Deserti

Takvo ne previše slatko a ipak nesvakidašnje osveženje, crni susam je uveo i u mochi kolače. Mochi je tradicionalna japanska poslastica, napravljena od pirinča, koja se u Japanu jede tokom novogodišnjih praznika i drugih svečanosti. U pitanju su mala okrugla peciva, neobične strukture, od mekanog i gumenastog pirinča koji se pari, udara i gnječi, oblikuje, puni i peče. Rezultat je gumenasta masa od testa koja u sebi sadrži neobičnu dozu osveženja. Punjenja mogu biti razna, od tradicionalnog crvenog azuki pasulja, čokolade, sladoleda, različitog voća ili koštunjavih plodova, ili naravno, crnog susama. Ono što je najlepše u svemu tome je i da je domaći Wakagoro brend, specijalizovan za proizvodnju ovog deserta, nedavno uveo u svoj meni i kombinaciju mochi sa crnim susamom!

I u Beogradu

Još jedan crni susam na meniju nam u Beogradu stiže iz japanske kuhinje. U pitanju je taiyaki, takođe tradicionalna japanska poslastica. Specifičan vafl u obliku ribe, peče se tako da spolja bude hrskav a iznutra mekan, usled svoje strukture zadržava sladoled tako da ne gubi na hrskavosti. Jede se sa punjenjem od sladoleda različitih ukusa, a Taiyaki Belgrade je pored ukusa na koje smo navikli, kao što su vanila, čokolada ili jagoda, u svoj meni uveo i popularnu matchu, ali i crni susam! Naravno, pošto je crni susam dostupan kao periodičan ukus, uvek je na raspolaganju klasična tradicionalna varijanta, taiyaki riba punjena pastom od crvenog azuki pasulja.

Namaz od crnog susama

Crni susam se često nalazi u različitim varijantama sladoleda, čajeva, kolača i poslastica, ali možda i najčešće – kao namaz. Zapravo, namaz je dosta jednostavno napraviti, i s obzirom na to da je kod nas moguće kupiti semenke crnog susama u prodavnicama zdrave hrane, nema prepreka ka pravljenju domaćeg namaza. Jednostavna varijanta bi bila da se umeša šoljica prepečenog crnog susama (do desetak minuta u rerni) sa četvrt šoljice ulja kanole i kašičicom soka od limuna, sve to izblendati i po želji mazati na tost hleb, samostalno ili u kombinaciji s drugim ukusima. Nutritivan, bogat i neobičan doručak, spreman u svakoj prilici.

Aroma i vizuelni element

Tradicionalna kineska varijanta, puding ili supa od crnog susama, pravi se u nešto slađoj varijanti – u kombinaciji drobljenih semenki, pirinčanog brašna i lepljivog pirinčanog brašna, meda i vode, u skoro jednakim kombinacijama. U zavisnosti od količine vode, može biti ređa kao supa ili gušća kao puding, a po kineskoj tradiciji se veruje da vraća boju crnoj kosi. S bojom ili ne, kao zaslađena supa ili puding, ovaj desert je još jedna od kombinacija s crnim susamom koju je izuzetno lako napraviti, a koja pruža osveženje na kraju obroka.

Internet pruža zaista pregršt recepata sa crnim susamom, i iako se najčešće nalazi u slatkim varijantama, daleko od toga da su to jedine opcije. Nudle, riba, humus, piletina, salate… samo su neke od kombinacija u kojima ova semenka dodaje jedinstvenu aromu, ali i značajan vizuelni element jelima. Kao i uvek kada je kuhinja u pitanju, mašta može svašta, crni susam nam je dostupan u različitim varijantama, ali i kao sirova namirnica, a s obzirom na pregršt nutritivnih vrednosti koje nosi i pun, neobičan a ipak neutralan ukus, pravo je vreme za surfovanje internetom u potrazi za novim inspiracijama i ukusima, boje crnog susama.

Najčitanije

Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji

Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Možete li da pogodite koji je najsrećniji grad na svetu?

Mnogi su faktori koji odlučuju gde ćemo putovati kada nam se otvori prilika za to, a kako su opuštanje i…

Momak iz Srbije rešio da pobedi sistem: Škola zabranila bermude, a on je ovako došao u školu

Školska pravila oblačenja nisu tema koja se pominje svaki dan, ali jedan učenik iz Srbije dospeo je u žižu kada…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak koji treba da stavite na lubenicu je so, a evo i zašto

Mnogi se kunu da je parče rashlađene lubenice nešto najbolje za osveženje tokom letnjih vrućina, ali retko kome bi palo…

Internacionalna kuhinja: Flert

Smešten u srcu Novog Beograda, ušuškan u prostoru iza nekadašnje b92 i GTC poslovne zgrade, u toplim bojama i sa…

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa…

Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?

Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je…

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete…

Recept za kompot od breskve

Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima…