• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Gastronomska avantura piknika

Gastronomska avantura piknika

Jelena Popović Đorđević
05.06.2021. 5 min Gourmet

Kada kažemo piknik, najčešće pomislimo na šareno ćebe i korpu punu zanimljivih zalogaja na zelenoj travi. Zvuči jednostavno, ali ova praksa obedovanja na otvorenom je prešla dugačak put od preko dvesta godina kako bi postala ono u čemu danas uživamo.

Piknik je gastronomski izum Francuza, nastao krajem 17. veka u Parizu, a tada je označavao gozbu u zatvorenom prostoru na koju je svaki gost donosio neko jelo. Pretpostavka je da je sama reč nastala od francuskog glagola piquer (kljucati ili birati) u kombinaciji sa imenicom nique (mala količina).

Gastronomska avantura piknika

Raskošne piknik gozbe su bile rezervisane za aristokratiju sve do Francuske revolucije kada je deo gospodstva pobegao u London, ponevši sa sobom ovu gastronomsku naviku. Godine 1801, grupa bogatih Frankofila je u Londonu osnovala udruženje „Pic Nic Society“ na čija okupljanja je svaki gost bio dužan da donese jelo i šest boca vina. Posle obroka bi usledilo kockanje, muzika i amaterske predstave.

Londonska srednja klasa je pod snažnim uticajem romantičarskog pokreta preselila piknik u prirodu. Piknici su postali događaji na otvorenom, na koje je pozivao domaćin, a fokus je bio na prirodi i lepoti seoskog okruženja, a nestali su muzika, kockanje i pozorište. Romantičari su nastojali da obnove čovekov odnos sa prirodom, a samu prirodu su doživljavali kao nešto čisto i neiskvareno i, prema tome, gotovo duhovno.

Gastronomska avantura piknika
Eduar Mane „Doručak na travi“

Iz Engleske su se piknici na otvorenom, sada izmenjeni, vratili u Francusku, ali se na njih nije gledalo sa odobravanjem. Razlog su opet bili romantičari, protiv čije idealizacije prirode je rastao otpor. U Francuskoj se na piknik nije gledalo kao na nevinu i zdravu naviku, već kao na dekadentno i opasno ponašanje. Dokaz toga je čuvena slika Doručak na travi (1862-3) Eduara Manea, koji prikazuje golu ženu i oskudno odevenu kupačicu kako dele piknik sa dva potpuno obučena mladića na šumskom proplanku, koja se smatra prvom slikom moderne umetnosti.

Tek početkom 20. veka, piknik na otvorenom je prevladao nad piknik obedovanjem u zatvorenom. Naročito u Engleskoj, razvoj novih vidova transporta (vozovi, bicikli i motorni automobili) i ubrzanje društvenih promena učinili su selo dostupnim daleko većem delu stanovništva nego ranije – dok je osnaženi viktorijanski moral osigurao da se nevinost i bezazlenost piknika više ne dovodi u pitanje.

Gastronomska avantura piknika

Ubrzo je popularnost piknika toliko porasla da su počele da se masovno proizvode specijalne korpe, a sadržaj je postao standardizovan.

Piknik je kao društveni običaj pretrpeo velike promene usled opuštanja društvenih normi, razvoja tehnologija i globalizacije. Danas je to praksa prihvaćena širom sveta, a sadržaj piknik korpi predstavljaju pravi globalni kolaž ukusa.

Gastronomska avantura piknika

Piknik hrana

Kada se piknik preselio u otvoreni prostor podstakao je kreiranje novih jela i recepata. Bilo je potrebno napraviti hranu koja će biti donekle jednostavna za transport, koja može da se održi duže vremena i koja će biti laka za konzumiranje. Kuvari su počeli da stavljaju hladno meso u aspik – slani želatin napravljen od supe, koji se sipa u kalup a sadrži komade mesa, morskih plodova ili jaja…

Ipak, jednostavno u 18. veku nije značilo isto što i danas, a nikako nije bilo skromno – prema istorijskim podacima u knjigama za domaćice iz tog vremena su se nalazili recepti i predlozi za hranu za piknik, jedna od preporuka za glavno jelo – hladna pečena govedina, jagnjeća rebra i plećka, pečene kokoške, patke, prepelice, kuvana šunka i jezik, pite od teletine, golubova, jastozi, i teleće glave.

Gastronomska avantura piknika

Piknik jaje

Jedan od najpopularnijih tradicionalnih obroka u engleskoj piknik korpi je pohovani mesni rolat sa jajetom – scotch egg. Celo kuvano jaje je obavijeno mlevenim mesom, zatim uvaljano u prezle i pečeno ili prženo u dubokom ulju.

Ovaj recept je kreiran pre početka piknik ere, ali je vrlo brzo postao neodvojivi deo piknik iskustva i popularan je deo engleske piknik korpe i danas. Nastao 1730. godine kao užina za putnike, zbog svog oblika, moglo je da stane u džep i da se konzumira sa nogu. Poreklo ovog recepta nije do kraja razjašnjeno, ali širom sveta postoje tradicionalna jela u kojima se kombinuju meso i kuvano jaje. Jedna od pretpostavki je da je recept inspirisan koftom, indijskim jelom. Slični recepti pod različitim imenima postoje i u Indoneziji, Poljskoj i Brazilu.

Gastronomska avantura piknika
Scotch egg

Sadržina engleske piknik korpe

Dobar povod za piknik u Engleskoj u 18. veku su bili kriket mečevi i derbi, na kojima se provodio ceo dan. Za ove prilike je osmišljena piknik korpa unapred ispunjena hranom i pićem, koju su određene radnje nudile, a redovi kupaca su se formirali već od četiri ujutru.

Na primer, mogla se kupiti „Derbi piknik korpa za 12 osoba“ u kojoj se nalazilo: 12 boca šampanjca, šest boca francuskog belog vina, šest boca nemačkog belog vina, dve boce rakije i šest boca selcera, 12 jastoga – po jedan po osobi; pite od golubova, veprova glava, kuvana šunka, kiflice, sirevi, puter umotan u lišće zelene salate kako bi ostao svež i breskve.

Gastronomska avantura piknika

Gde na piknik u Beogradu

U Beogradu i okruženju postoje mnoge lokacije koje su pogodne za piknik izlete od Parka prijateljstva, livade ispred Muzeja Jugoslavije, šume na Zvezdari, Avale do Kosmaja. Na padinama Kosmaja, ugođaj piknika sa posebnom gastronomskom ponudom može da se doživi i u pivnici Kabinet, gde ispred restorana postoji velika zelena površina i u vinariji Eden gde piknik ćebe može da se prostre između vinograda.

Oznake:

istorijapiknikpivnica Kabinetvinarija Edenzanimljivosti

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Spice: Indijska kuhinja na Banovom brdu
Prethodni

Spice: Indijska kuhinja na Banovom brdu

Recept za slasni omlet sa dimljenim lososom
Sledeći

Recept za slasni omlet sa dimljenim lososom

Sledeći
Recept za slasni omlet sa dimljenim lososom
06.06.2021.

Recept za slasni omlet sa dimljenim lososom

Prethodni
02.06.2021.

Spice: Indijska kuhinja na Banovom brdu

Spice: Indijska kuhinja na Banovom brdu

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖