Kako da vaš pesto sos bude zdraviji i ukusniji
Kada pravite testenine, postoje brojne opcije za sos – karbonara, bolonjeze, ali jedna od najpopularnijih varijanti je pesto. Ovaj sos je nešto čemu retko ko može da odoli.
Pesto se obično pravi od pinjola i koristi ne samo za testenine, već i u sendvičima, pa čak i kao umak uz krekere ili tortilja čips. Kao i svaki drugi sos, može se napraviti i u kućnoj varijanti i izmeniti tako da bude hranljiviji i zdraviji.
U tu svrhu, u sos se mogu dodati avokado, semenke bundeve i drugo povrće i začini po izboru, a orasi takođe podižu količinu proteina i poboljšavaju kognitivnu funkciju. Lepota ovog recepta je da možete izmeniti skoro sve sastojke po želji, a na kraju možete dodati i neko meso kao dodatni izvor proteina.
Sastojci:
- 1 zreli avokado, oljušten i očišćen
- 130 gr rukole ili spanaća
- 40 gr sirovih oraha ili indijskih oraha
- 30 gr pinjola ili semenki bundeve
- 3 čena belog luka
- sok jednog limuna
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 6 kašika vode (ili više po potrebi)
- 1 pakovanje testenine po želji
Priprema:
- Skuvajte testeninu prema uputstvima sa pakovanja
- Dok se testenina kuva, dodajte sve sastojke za pesto u blender ili seckalicu za hranu i blendujte dok smesa ne postane homogena i bez komada
- Kada se testenina skuva, procedite i dodajte pesto po ukusu, a po želji i neko meso.
Prijatno!
Izvor: Mind Body Green
Naslovna fotografija: amirali mirhashemian on Unsplash