• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kavijar naš nasušni

Kavijar naš nasušni

Isidora Spasić
24.11.2016. 3 min Gourmet

Ne, nismo svi milioneri, niti stremimo da budemo (mada, ne bi bilo loše). To ipak ne znači da s vremena na vreme, u specijalnim prilikama, ne treba sebi da ugađamo, a praznici se uvek pokažu kao dobar izgovor za konzumiranje upravo ovakvih malih poslastica. Ova retka i luksuzna riblja zrna postala su gastronomski fenomen, simbol raskoši i bogatstva. Ako vam se ukaže prilika da ih konzumirate, evo osnovnih stvari koje bi trebalo da znate.

Informacije su na svu sreću dostupne, ali nažalost mnogi od kavijara nisu i pojavno dostupni kod nas. Ruku na srce, u nekim supermarketima postoje kavijari u teglicama i konzervicama, razumnih cena, a jedna će vam biti sasvim dovoljna da častite sebe i vama drage.

Istorija i etimologija

Tradicionalno, kavijar se vezuje za ikru divlje ribe jesetre, poreklom iz Kaspijskog i Crnog mora. Nekada su Rusija i Iran bile najpoznatije zemlje kavijara, ali danas, zbog veštačkog uzgoja, dostupan je širom sveta. Zbog toga se sada kavijarom naziva ikra dobijena i od drugih vrsta ribe, poput lososa i pastrmke. Reč za ovu izuzetnu poslasticu kod nas se različito piše, uglavnom kao: kaviar, kavjar i kavijar, a jedino je pravilno pisati (i izgovarati) kavijar, jer ta reč potiče iz staropersijskog jezika, a u transliteraciji se piše – Khāviyār, i znači „jajašca“.

Kavijar naš nasušni
Riba jesetra (foto: www.nature.mdc.mo.gov)

Poreklo i proizvodnja

Najbolja ikra potiče od ženske jesetre, a vrste su beluga, osetra i sevruga. Ova riba je izuzetno starog porekla, i datira još iz doba dinosaurusa. Način dobijanja kavijara nije nimalo human. Riba mora biti ubijena, a jajašca izvađena. Postoji mitska priča o takozvanom “muženju” ribe, ali tokom tog procesa jajašca se oštete i izgube svoj oblik, pa je vađenje nakon ubijanja jedini način. Posle toga, ikra se pažljivo očisti, pomeša sa solju zbog prezervacije, i ostavli najmanje šest meseci kako bi ukus dobio na punoći.

Kavijar naš nasušni
Ovako se dobija kavijar (foto: www.japantimes.co)

Vrste i rangiranje

Vrednost kavijara se meri po ukusu, konzistenciji, veličini jajašaca, i boji. Ukus ne bi trebalo da bude previše riblji, tekstura nikako kašasta, jajašca što veća, a boja svetlija. Beluga je najcenjeniji, ima delikatan ukus, suptilan i kremast. Osetra poseduje orašastu notu. Servuga je skoro u potpunosti crna, sa blagim voćnim ukusom u pozadini. Kada otvorite kavijar pojedite ga što pre, ili držite u frižideru na temperaturi nešto malo iznad nule. Kavijar ne sadrži puno kalorija, a bogat je omega 3 masnim kiselinama. Može biti i nepasterizovan, ali taj je retko dostupan, jer se praktično konzumira na licu mesta.

Kavijar naš nasušni
Vrste kavijara (foto: www.finedininglovers.com)

Šta jesti uz kavijar

Najbolje ga je služiti uz crème fraîche (vrstu pavlake) i blini (mini palačinke od heljdinog brašna). Zapečeni komadići tosta i neutralni krekeri takođe mogu biti dobre podloge.

Kavijar naš nasušni
Idealna kombinacija (foto: www.amny.com)

Šta piti uz kavijar

Na prvom mestu je šampanjac, što suvlji to prikladniji, dakle najbolje brut. Zatim – votka! Najidealnija je Standard, čiji je grlić flaše optočen srebrom. Kvaliteno belo vino je logičan i legitiman izbor. Sasvim je u redu i manje formalno pivo, jer mora biti svetlo i blago, kako gorčina i jak ukus ne bi zasenili delikatnost kavijara. Suvišno je reći, jer se podrazumeva, da šta god bio vaš izbor pića, ono mora biti dobro ohlađeno.

Kavijar naš nasušni
Šampanjac i kavijar su klasika (foto: www.luxuryperspectives.com)

Kako kuvati sa kavijarom

Nije naročito popularno i preporučljivo, ali ako se odvažite na eksperiment, odnosite se prema njemu nežno i suptilno. Neka vam više posluži kao ukras i dekoracija jelu, kako ne bi izgubio formu i prefinjen ukus. Koristite ga u maloj količini uz, pre svega, morske plodove i ribu.

Ako ste u prilici da uživate u vrhunskom ukusu kavijara, onda ga jedite samog, bez ičega, uz pomoć male srebrne kašičice.

Kavijar naš nasušni
Delikatna salata ukrašena kavijarom (foto: www.sbs.com.au)

Oznake:

belo vinokavijarluksuzribašampanjac

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije
Prethodni

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta
Sledeći

Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta

Sledeći
Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta
31.01.2017.

Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta

Prethodni
17.10.2015.

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖