Kavijar naš nasušni
Ne, nismo svi milioneri, niti stremimo da budemo (mada, ne bi bilo loše). To ipak ne znači da s vremena na vreme, u specijalnim prilikama, ne treba sebi da ugađamo, a praznici se uvek pokažu kao dobar izgovor za konzumiranje upravo ovakvih malih poslastica. Ova retka i luksuzna riblja zrna postala su gastronomski fenomen, simbol raskoši i bogatstva. Ako vam se ukaže prilika da ih konzumirate, evo osnovnih stvari koje bi trebalo da znate.
Informacije su na svu sreću dostupne, ali nažalost mnogi od kavijara nisu i pojavno dostupni kod nas. Ruku na srce, u nekim supermarketima postoje kavijari u teglicama i konzervicama, razumnih cena, a jedna će vam biti sasvim dovoljna da častite sebe i vama drage.
Istorija i etimologija
Tradicionalno, kavijar se vezuje za ikru divlje ribe jesetre, poreklom iz Kaspijskog i Crnog mora. Nekada su Rusija i Iran bile najpoznatije zemlje kavijara, ali danas, zbog veštačkog uzgoja, dostupan je širom sveta. Zbog toga se sada kavijarom naziva ikra dobijena i od drugih vrsta ribe, poput lososa i pastrmke. Reč za ovu izuzetnu poslasticu kod nas se različito piše, uglavnom kao: kaviar, kavjar i kavijar, a jedino je pravilno pisati (i izgovarati) kavijar, jer ta reč potiče iz staropersijskog jezika, a u transliteraciji se piše – Khāviyār, i znači „jajašca“.
![Kavijar naš nasušni 1 Kavijar naš nasušni](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2019/10/1-www.nature.mdc_.mo_.gov_-660x462.jpg)
Poreklo i proizvodnja
Najbolja ikra potiče od ženske jesetre, a vrste su beluga, osetra i sevruga. Ova riba je izuzetno starog porekla, i datira još iz doba dinosaurusa. Način dobijanja kavijara nije nimalo human. Riba mora biti ubijena, a jajašca izvađena. Postoji mitska priča o takozvanom “muženju” ribe, ali tokom tog procesa jajašca se oštete i izgube svoj oblik, pa je vađenje nakon ubijanja jedini način. Posle toga, ikra se pažljivo očisti, pomeša sa solju zbog prezervacije, i ostavli najmanje šest meseci kako bi ukus dobio na punoći.
![Kavijar naš nasušni 2 Kavijar naš nasušni](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2019/10/2-www.japantimes.co_.jp_-660x439.jpg)
Vrste i rangiranje
Vrednost kavijara se meri po ukusu, konzistenciji, veličini jajašaca, i boji. Ukus ne bi trebalo da bude previše riblji, tekstura nikako kašasta, jajašca što veća, a boja svetlija. Beluga je najcenjeniji, ima delikatan ukus, suptilan i kremast. Osetra poseduje orašastu notu. Servuga je skoro u potpunosti crna, sa blagim voćnim ukusom u pozadini. Kada otvorite kavijar pojedite ga što pre, ili držite u frižideru na temperaturi nešto malo iznad nule. Kavijar ne sadrži puno kalorija, a bogat je omega 3 masnim kiselinama. Može biti i nepasterizovan, ali taj je retko dostupan, jer se praktično konzumira na licu mesta.
![Kavijar naš nasušni 3 Kavijar naš nasušni](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2019/10/3-www.finedininglovers.com_-660x363.jpg)
Šta jesti uz kavijar
Najbolje ga je služiti uz crème fraîche (vrstu pavlake) i blini (mini palačinke od heljdinog brašna). Zapečeni komadići tosta i neutralni krekeri takođe mogu biti dobre podloge.
![Kavijar naš nasušni 4 Kavijar naš nasušni](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2019/10/4-www.amny_.com_-660x440.jpeg)
Šta piti uz kavijar
Na prvom mestu je šampanjac, što suvlji to prikladniji, dakle najbolje brut. Zatim – votka! Najidealnija je Standard, čiji je grlić flaše optočen srebrom. Kvaliteno belo vino je logičan i legitiman izbor. Sasvim je u redu i manje formalno pivo, jer mora biti svetlo i blago, kako gorčina i jak ukus ne bi zasenili delikatnost kavijara. Suvišno je reći, jer se podrazumeva, da šta god bio vaš izbor pića, ono mora biti dobro ohlađeno.
![Kavijar naš nasušni 5 Kavijar naš nasušni](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2019/10/5-www.luxuryperspectives.com_-660x469.jpg)
Kako kuvati sa kavijarom
Nije naročito popularno i preporučljivo, ali ako se odvažite na eksperiment, odnosite se prema njemu nežno i suptilno. Neka vam više posluži kao ukras i dekoracija jelu, kako ne bi izgubio formu i prefinjen ukus. Koristite ga u maloj količini uz, pre svega, morske plodove i ribu.
Ako ste u prilici da uživate u vrhunskom ukusu kavijara, onda ga jedite samog, bez ičega, uz pomoć male srebrne kašičice.
![Kavijar naš nasušni 6 Kavijar naš nasušni](https://citymagazine.danas.rs/wp-content/uploads/2019/10/6-www.sbs_.com_.au_-660x439.jpg)