• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Koliko dugo se marinira piletina, koliko svinjetina, a koliko govedina za najbolji rezultat: Duže nije uvek bolje
Foto: Shutterstock/siamionau pavel

Koliko dugo se marinira piletina, koliko svinjetina, a koliko govedina za najbolji rezultat: Duže nije uvek bolje

Ivana Milošević
26.04.2025. 2 min Gourmet

Gastronomski entuzijasti sa portala Serious Eats testirali su piletinu, svinjetinu i govedinu kako bi došli do odgovora na pitanje – koliko dugo meso treba da stoji u marinadi da bi bilo sočno i puno ukusa?

Marinade pružaju bogat ukus i aromu, omekšavaju namirnice i daju im sočnost. Ali koliko je zaista potrebno da mariniramo meso, ribu ili povrće da bismo dobili savršene rezultate? Da bi odgovorili na to pitanje, tim sa Serious Eats testirao je tri vrste mesa: piletinu, svinjetinu i govedinu, prenosi Pun kufer.

Za marinadu su pomešali soja sos, vodu, šećer, usitnjeni beli luk i biljno ulje (u odnosu 4:3:2:1:0,5 po težini), a meso su marinirali u trajanju od 30 minuta, 1 sat, 4 sata, 8 sati i 24 sata, kako bi otkrili idealno vreme za mariniranje.

Koliko dugo se marinira piletina, koliko svinjetina, a koliko govedina za najbolji rezultat: Duže nije uvek bolje
Foto: Shutterstock/yingko

Pileća prsa:

Meso koje je stajalo u marinadi duže od četiri sata bilo je primetno slanije od ostalog.

Piletina bi trebalo da stoji u marinadi najmanje jedan sat kako bi mogla lepo da se karamelizuje tokom pečenja.

Nakon 24 sata mariniranja, piletina je postala elastična i gumenasta.

Degustatorima se najviše svidela piletina koja je bila marinirana između jednog i osam sati.

Piletina koja je marinirana samo 30 minuta bila je najmanje sočna i slabije začinjena.

Svinjski file:

Za razliku od piletine, svinjetina koja je marinirana 24 sata ostala je sočna i dobro začinjena, bez gumenaste teksture.

Uzorci koji su stajali 30 minuta i 1 sat u marinadi bili su relativno slabo začinjeni i manje sočni u poređenju s duže mariniranim komadima.

Zaključak Serious Eatsa je da svinjski file mnogo bolje podnosi dugotrajno mariniranje nego pileća prsa.

Goveđi odrezak:

Najukusnije meso bilo je ono koje se mariniralo najmanje četiri sata, a degustatori su najviše hvalili ono koje je bilo marinirano osam sati.

Odrezak koji je bio u marinadi 24 sata nije bio ni gumenast ni suv.

Zaključak:

Dugotrajnije mariniranje doprinosi boljoj apsorpciji začina i povećava sočnost mesa, ali ne treba preterivati – posebno kada je reč o pilećim prsima, jer mogu postati tvrda i gumena. Govedina i svinjetina, s druge strane, mogu izdržati duže vreme mariniranja bez gubitka kvaliteta. Takođe, imajte u vidu da na optimalno vreme mariniranja utiče i količina kiseline (sirće, vino, limunov sok) ili enzima (kao što je sok od ananasa) koja se koristi u marinadi.

Oznake:

govedinamarinadamesopiletinasvinjetina

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Mekane kiflice za čas posla
Prethodni

Mekane kiflice za čas posla

Pljeskavice, recept iz tiganja
Sledeći

Pljeskavice, recept iz tiganja

Sledeći
Pljeskavice, recept iz tiganja
26.04.2025.

Pljeskavice, recept iz tiganja

Prethodni
20.04.2025.

Mekane kiflice za čas posla

Mekane kiflice za čas posla

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖