Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

AUTOR: Ivana Munišić Jovanović 08 Jun, 2020
Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

Osim što su poznati po Patrijaršijskom dvoru, najstarijoj srpskoj gimnaziji, Kapeli gde je potpisan važan Karlovački mir, Sremski Karlovci čuveni su i po vinima, a sve više i po kuglofu koji upotpunjuju posetu ovom zanimljivom i istorijski važnom mestu. U njemu i vino i kuglof imaju svoje festivale, a kako sjajno idu jedno uz drugo, nisu slučajno zajedno u ovoj gastronomskoj razglednici iz Sremskih Karlovaca.

KUGLOF

Kuglof svojataju i Nemci i Francuzi i Italijani i Austrijanci, ali ko proba karlovački, složiće se da je on s pravom brend baš tog mesta! Nekada je krasio trpeze isključivo dvorova širom Evrope, ali početkom 20. veka ovaj aristokratski kolač pravile su i naše prabake i bake. A onda je jedan od najstarijih modeliranih kolača neopravdano zapostavljen. To se ipak menja zahvaljujući angažovanju sekcije Karlovački kuglof.

„Kuglof je počeo da se povezuje s Karlovcima pre petnaestak godina kad se okupila grupa žena koje su odlučile da mu vrate staru slavu. Iako su dugi niz godina sarađivale, svaka je posebno deklarisala svoj proizvod, budući da je svaka imala svoje recepte i tajne. I dan-danas većina njih izlaže na raznim manifestacijama. Pravi starinski kuglof u sebi sadrži kvasac, ali smo mi uspeli da ga kroz godine modernizujemo i učinimo da njegova tekstura bude sočna. Ukoliko pustite mašti na volju možete da ga kombinujete na različite načine i po svom ukusu. Ja lično pravim šest vrsta. Posebno bih izdvojila božićni kuglof i njegov sastav s različitim suvim voćkicama i belom čokoladom, kao i slani kuglof sa čvarcima”, kaže Aleksandra Kovačević.

Kuglof je specifičan kolač ne samo zbog svog oblika već i zbog toga što se služi u svako doba dana i kombinuje uz razna pića. Po nekom nepisanom pravilu, čokoladni se služi uz crno vino ili kafu, a žuti uz belo vino ili čaj. Mleko ide uz svaki. Nije neuobičajeno ni da se malo alkohola stavi u sam kolač što će mu dati posebnu aromu. Veoma su traženi vinski kuglofi, posebno onaj s karlovačkim bermetom!

BERMET

Sremski Karlovci imaju viševekovnu tradiciju proizvodnje vina. Arheološka otkrića svedoče da se na prostoru Fruške gore vinogradarilo još u staroj eri. Tu se proizvode razne sorte, ali autentično vino ovog kraja je bermet, slatkasto desertno vino koje se pravi od crvenog ili belog grožđa. Dodatak lekovitih trava i aromatizovanog bilja čini ga specifičnim. Karlovački bermet izvozio se u Njujork još početkom prošlog veka, o čemu svedoči i to što ga je bilo i na Titaniku! Davno je Zaharije Orfelin rekao da se receptura za bermet razlikovala od kuće do kuće, budući da je svaka porodica imala svoj tajni recept koji bi ovom napitku bogova udahnuo dodatnu autentičnost. Na svoj način proizvodi ga i vinarija Kiš, vinarija tradicije koja datira od 1830. godine. Vinarija Kiš danas je praktično sinonim za karlovački bermet i kao inicijator i finansijer elaborata nosilac je zaštite bermeta kao srpskog brenda.

„Naš crveni bermet pravimo od četiri sorte grožđa (merlo, frankovka, portugizer, kaberne sovinjon), a beli od dve ili tri u zavisnosti od godine (rajnski rizling, grašac beli i šardone). Proces proizvodnje je komplikovan i dugotrajan. Koristimo 24 travke, naravno, po tajnoj recepturi – tačno se zna koja će biljka koliko biti u maceraciji da bi rezultat bio harmoničan ukus u kome nijedna ne dominira. Iako veliku pažnju poklanjamo i suvim vinima, bermet nekako svi povezuju s našom vinarijom, a našu vinariju s bermetom, i to nam i jeste najprodavaniji artikal. Da to sve radimo kako treba, svedoči to što je naš bermet najnagrađivanije srpsko vino. Spremamo i specijalnu seriju koja će, verujemo, postaviti nove standarde i pokazati koliko bermet može da dosegne”, kaže Siniša Popov iz vinarije Kiš.

Kišov beli bermet miriše na obilje začinskih nota, pre svega karanfilića, cimeta, gorke pomorandže i pelina. Arome začina, voća i bilja zadržavaju se u ustima. Ovo puno vino dobar je digestiv ili pratilac kolača s kajsijama, krem brulea, štrudle s orahom ili vanilica.

Kišov crveni bermet Top of Form ima raskošan miris suvih višanja, cimeta, karanfilića, spekulasa, vanile i crne čokolade, koji je u ustima podržan umerenom slašću i bogatom strukturom. Idealan par mu je Švarcvald torta, višnje u čokoladi, čokoladni sufle, štrudla s makom ili orasnice.

Uvreženo je mišljenje da bermet više vole žene, ali brojni vinokusci i degustatori kažu da su vina zavoleli upravo preko bermeta koji je zbog svoje slasti i dobio epitet vina za početnike. A ukoliko se konzumira u lepom ambijentu Sremskih Karlovaca, njegova slast je sigurno još veća!  

Recept

VINSKI KUGLOF – BERMET KUGLOF

300 grama šećera ulupati sa 250 grama margarina, dodati četiri jajeta, jedno po jedno. Zatim dodati 100 grama sitno seckanih suvih smokava ili suvog grožđa, 100 grama čokolade seckane na kockice i 2 dl crnog bermeta ili crnog kuvanog vina, 300 grama brašna, jedan prašak za pecivo, jednu kašiku skroba i kašičicu cimeta. Sve dobro izmešati, izručiti u masnoćom podmazanu i prezlom posutu modlu. Peći u zagrejanoj pećnici na 180˚ C sat vremena. Gotov kuglof posuti šećerom u prahu.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…