• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

Ivana Munišić Jovanović
08.06.2020. 4 min Gourmet

Osim što su poznati po Patrijaršijskom dvoru, najstarijoj srpskoj gimnaziji, Kapeli gde je potpisan važan Karlovački mir, Sremski Karlovci čuveni su i po vinima, a sve više i po kuglofu koji upotpunjuju posetu ovom zanimljivom i istorijski važnom mestu. U njemu i vino i kuglof imaju svoje festivale, a kako sjajno idu jedno uz drugo, nisu slučajno zajedno u ovoj gastronomskoj razglednici iz Sremskih Karlovaca.

KUGLOF

Kuglof svojataju i Nemci i Francuzi i Italijani i Austrijanci, ali ko proba karlovački, složiće se da je on s pravom brend baš tog mesta! Nekada je krasio trpeze isključivo dvorova širom Evrope, ali početkom 20. veka ovaj aristokratski kolač pravile su i naše prabake i bake. A onda je jedan od najstarijih modeliranih kolača neopravdano zapostavljen. To se ipak menja zahvaljujući angažovanju sekcije Karlovački kuglof.

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

„Kuglof je počeo da se povezuje s Karlovcima pre petnaestak godina kad se okupila grupa žena koje su odlučile da mu vrate staru slavu. Iako su dugi niz godina sarađivale, svaka je posebno deklarisala svoj proizvod, budući da je svaka imala svoje recepte i tajne. I dan-danas većina njih izlaže na raznim manifestacijama. Pravi starinski kuglof u sebi sadrži kvasac, ali smo mi uspeli da ga kroz godine modernizujemo i učinimo da njegova tekstura bude sočna. Ukoliko pustite mašti na volju možete da ga kombinujete na različite načine i po svom ukusu. Ja lično pravim šest vrsta. Posebno bih izdvojila božićni kuglof i njegov sastav s različitim suvim voćkicama i belom čokoladom, kao i slani kuglof sa čvarcima”, kaže Aleksandra Kovačević.

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

Kuglof je specifičan kolač ne samo zbog svog oblika već i zbog toga što se služi u svako doba dana i kombinuje uz razna pića. Po nekom nepisanom pravilu, čokoladni se služi uz crno vino ili kafu, a žuti uz belo vino ili čaj. Mleko ide uz svaki. Nije neuobičajeno ni da se malo alkohola stavi u sam kolač što će mu dati posebnu aromu. Veoma su traženi vinski kuglofi, posebno onaj s karlovačkim bermetom!

BERMET

Sremski Karlovci imaju viševekovnu tradiciju proizvodnje vina. Arheološka otkrića svedoče da se na prostoru Fruške gore vinogradarilo još u staroj eri. Tu se proizvode razne sorte, ali autentično vino ovog kraja je bermet, slatkasto desertno vino koje se pravi od crvenog ili belog grožđa. Dodatak lekovitih trava i aromatizovanog bilja čini ga specifičnim. Karlovački bermet izvozio se u Njujork još početkom prošlog veka, o čemu svedoči i to što ga je bilo i na Titaniku! Davno je Zaharije Orfelin rekao da se receptura za bermet razlikovala od kuće do kuće, budući da je svaka porodica imala svoj tajni recept koji bi ovom napitku bogova udahnuo dodatnu autentičnost. Na svoj način proizvodi ga i vinarija Kiš, vinarija tradicije koja datira od 1830. godine. Vinarija Kiš danas je praktično sinonim za karlovački bermet i kao inicijator i finansijer elaborata nosilac je zaštite bermeta kao srpskog brenda.

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

„Naš crveni bermet pravimo od četiri sorte grožđa (merlo, frankovka, portugizer, kaberne sovinjon), a beli od dve ili tri u zavisnosti od godine (rajnski rizling, grašac beli i šardone). Proces proizvodnje je komplikovan i dugotrajan. Koristimo 24 travke, naravno, po tajnoj recepturi – tačno se zna koja će biljka koliko biti u maceraciji da bi rezultat bio harmoničan ukus u kome nijedna ne dominira. Iako veliku pažnju poklanjamo i suvim vinima, bermet nekako svi povezuju s našom vinarijom, a našu vinariju s bermetom, i to nam i jeste najprodavaniji artikal. Da to sve radimo kako treba, svedoči to što je naš bermet najnagrađivanije srpsko vino. Spremamo i specijalnu seriju koja će, verujemo, postaviti nove standarde i pokazati koliko bermet može da dosegne”, kaže Siniša Popov iz vinarije Kiš.

Kišov beli bermet miriše na obilje začinskih nota, pre svega karanfilića, cimeta, gorke pomorandže i pelina. Arome začina, voća i bilja zadržavaju se u ustima. Ovo puno vino dobar je digestiv ili pratilac kolača s kajsijama, krem brulea, štrudle s orahom ili vanilica.

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

Kišov crveni bermet Top of Form ima raskošan miris suvih višanja, cimeta, karanfilića, spekulasa, vanile i crne čokolade, koji je u ustima podržan umerenom slašću i bogatom strukturom. Idealan par mu je Švarcvald torta, višnje u čokoladi, čokoladni sufle, štrudla s makom ili orasnice.

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

Uvreženo je mišljenje da bermet više vole žene, ali brojni vinokusci i degustatori kažu da su vina zavoleli upravo preko bermeta koji je zbog svoje slasti i dobio epitet vina za početnike. A ukoliko se konzumira u lepom ambijentu Sremskih Karlovaca, njegova slast je sigurno još veća!  

Recept

VINSKI KUGLOF – BERMET KUGLOF

Kuglof i bermet: Hedonizam Sremskih Karlovaca

300 grama šećera ulupati sa 250 grama margarina, dodati četiri jajeta, jedno po jedno. Zatim dodati 100 grama sitno seckanih suvih smokava ili suvog grožđa, 100 grama čokolade seckane na kockice i 2 dl crnog bermeta ili crnog kuvanog vina, 300 grama brašna, jedan prašak za pecivo, jednu kašiku skroba i kašičicu cimeta. Sve dobro izmešati, izručiti u masnoćom podmazanu i prezlom posutu modlu. Peći u zagrejanoj pećnici na 180˚ C sat vremena. Gotov kuglof posuti šećerom u prahu.

Oznake:

bermetdesertikuglofreceptiSremski Karlovci

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Munišić Jovanović

Profesorica srpske književnosti i jezika. Novinarka i TV voditeljka. Buntovnica sa razlogom. Voli knjige i oblake. Još uvek dete, ali i odgovorna mama. Vlasnica mačke.

Ostali članci

Kulinarske poslastice: Šetnja kroz slatke oblake
Prethodni

Kulinarske poslastice: Šetnja kroz slatke oblake

Neobični načini serviranja hrane
Sledeći

Neobični načini serviranja hrane

Sledeći
Neobični načini serviranja hrane
09.06.2020.

Neobični načini serviranja hrane

Prethodni
07.06.2020.

Kulinarske poslastice: Šetnja kroz slatke oblake

Kulinarske poslastice: Šetnja kroz slatke oblake

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine
    exit
    Na desetine hiljada ljudi skandiralo „Pumpaj“ na glavnoj bini Exita
    CityMagazine
    film
    Glumio je kod Kusturice i u drugim kultnim filmovima, a danas “prodaje telo” preko svog zvaničnog sajta
    CityMagazine
    za milion godina
    Zdravko Čolić se žalio na ova dva muzičara: Duhovita priča sa snimanja pesme “Za milion godina” koju malo ko zna
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖