• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Napravite restoranski užitak i kod kuće

Napravite restoranski užitak i kod kuće

CityMagazine
17.03.2021. 2 min Gourmet

Iako možda deluje jednostavno, najbolji restoranski užitak kod kuće nije tako lako realizovati. Možda deluje da samo treba da rekreirate svoja omiljena jela iz restorana, od predjela do deserta, ali postoje određena pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da ugođaj bude potpun.

Primamljiv meni za restoranski užitak kod kuće jeste balans blagih, jakih, oštrih i slatkih ukusa, sa hranom različite teksture, temperature i boje. Tako, na primer, neutralni i blagi ukusi poput pirinča, paste ili krompira, u kontrastu su sa jakim ukusima, kao što je meso, divljač ili dobro začinjeno povrće, sve to praćeno oštrim ukusom kisele salate, a naglašeno slatkim desertom za kraj.

Pet pravila za izbalansiran meni:

  • Dobro izbalansiran meni ne ponavlja ukuse

Kada je sir serviran uz predjelo, ne uključuje se ubuduće. Slatka hrana smanjuje apetit, pa se ni voće ne služi kao predjelo, uz izuzetak grejpfruta. Ukoliko služite prvo jelo sa testom, onda nemojte služiti desert sa koricom, poput pite. Ako ste prvo izneli na sto kremastu supu, nemojte uključiti i povrće u sosu – sos servirajte samo jednom tokom obroka.

Napravite restoranski užitak i kod kuće
  • Kontrastne teksture

Meni treba da nudi i hrskave i glatke teksture. Hrskava tekstura sirove hrane, kao što su šargarepa i celer, u kontrastu je sa mekanom, poput sira ili supe. Hrskave salate izbalansirane su sa mekšom hranom, poput nudli ili krem sosa. Ovakvim kombinacijama postižete restoranski užitak i kod kuće.

  • Kontrastne temperature

Dobro izbalansiran meni uključuje i tople i hladne temperature. Kod obroka sa četiri jela, toplo prvo jelo praćeno je hladnim drugim, zatim toplim glavnim jelom i hladnim desertom. Kako bi se održala prava temperatura, topla hrana se servira na vrućim tanjirima, a hladna na ohlađenim.

Napravite restoranski užitak i kod kuće
  • Kontrastne boje

Dobro izbalansiran meni nudi kontrast raznobojne hrane. Glavno jelo je ključna tačka menija, i sva druga hrana odabrana je da naglasi njegov ukus, temperaturu, teksturu i boje.

  • Uključivanje začina

Ako predjelo traje malo duže, nepce može da postane potpuno ublaženo, u kom slučaju se predlaže malo više začinjena hrana za naredna jela.

Izvor: Etiquette Scholar

Fotografije: Unsplash

Oznake:

kod kućemenirestoranužitak

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika
Prethodni

Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika

Ovakvim kokicama teško je odoleti
Sledeći

Ovakvim kokicama teško je odoleti

Sledeći
Ovakvim kokicama teško je odoleti
18.03.2021.

Ovakvim kokicama teško je odoleti

Prethodni
14.03.2021.

Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika

Probajte savršenu prolećnu čorbu od povrća po receptu Manola Blanika

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖