Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite restoranski užitak i kod kuće

AUTOR: CityMagazine 17 Mar, 2021
Napravite restoranski užitak i kod kuće

Iako možda deluje jednostavno, najbolji restoranski užitak kod kuće nije tako lako realizovati. Možda deluje da samo treba da rekreirate svoja omiljena jela iz restorana, od predjela do deserta, ali postoje određena pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da ugođaj bude potpun.

Primamljiv meni za restoranski užitak kod kuće jeste balans blagih, jakih, oštrih i slatkih ukusa, sa hranom različite teksture, temperature i boje. Tako, na primer, neutralni i blagi ukusi poput pirinča, paste ili krompira, u kontrastu su sa jakim ukusima, kao što je meso, divljač ili dobro začinjeno povrće, sve to praćeno oštrim ukusom kisele salate, a naglašeno slatkim desertom za kraj.

Pet pravila za izbalansiran meni:

  • Dobro izbalansiran meni ne ponavlja ukuse

Kada je sir serviran uz predjelo, ne uključuje se ubuduće. Slatka hrana smanjuje apetit, pa se ni voće ne služi kao predjelo, uz izuzetak grejpfruta. Ukoliko služite prvo jelo sa testom, onda nemojte služiti desert sa koricom, poput pite. Ako ste prvo izneli na sto kremastu supu, nemojte uključiti i povrće u sosu – sos servirajte samo jednom tokom obroka.

  • Kontrastne teksture

Meni treba da nudi i hrskave i glatke teksture. Hrskava tekstura sirove hrane, kao što su šargarepa i celer, u kontrastu je sa mekanom, poput sira ili supe. Hrskave salate izbalansirane su sa mekšom hranom, poput nudli ili krem sosa. Ovakvim kombinacijama postižete restoranski užitak i kod kuće.

  • Kontrastne temperature

Dobro izbalansiran meni uključuje i tople i hladne temperature. Kod obroka sa četiri jela, toplo prvo jelo praćeno je hladnim drugim, zatim toplim glavnim jelom i hladnim desertom. Kako bi se održala prava temperatura, topla hrana se servira na vrućim tanjirima, a hladna na ohlađenim.

  • Kontrastne boje

Dobro izbalansiran meni nudi kontrast raznobojne hrane. Glavno jelo je ključna tačka menija, i sva druga hrana odabrana je da naglasi njegov ukus, temperaturu, teksturu i boje.

  • Uključivanje začina

Ako predjelo traje malo duže, nepce može da postane potpuno ublaženo, u kom slučaju se predlaže malo više začinjena hrana za naredna jela.

Izvor: Etiquette Scholar

Fotografije: Unsplash