Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite restoranski užitak i kod kuće

AUTOR: CityMagazine 17 Mar, 2021
Napravite restoranski užitak i kod kuće

Iako možda deluje jednostavno, najbolji restoranski užitak kod kuće nije tako lako realizovati. Možda deluje da samo treba da rekreirate svoja omiljena jela iz restorana, od predjela do deserta, ali postoje određena pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da ugođaj bude potpun.

Primamljiv meni za restoranski užitak kod kuće jeste balans blagih, jakih, oštrih i slatkih ukusa, sa hranom različite teksture, temperature i boje. Tako, na primer, neutralni i blagi ukusi poput pirinča, paste ili krompira, u kontrastu su sa jakim ukusima, kao što je meso, divljač ili dobro začinjeno povrće, sve to praćeno oštrim ukusom kisele salate, a naglašeno slatkim desertom za kraj.

Pet pravila za izbalansiran meni:

  • Dobro izbalansiran meni ne ponavlja ukuse

Kada je sir serviran uz predjelo, ne uključuje se ubuduće. Slatka hrana smanjuje apetit, pa se ni voće ne služi kao predjelo, uz izuzetak grejpfruta. Ukoliko služite prvo jelo sa testom, onda nemojte služiti desert sa koricom, poput pite. Ako ste prvo izneli na sto kremastu supu, nemojte uključiti i povrće u sosu – sos servirajte samo jednom tokom obroka.

  • Kontrastne teksture

Meni treba da nudi i hrskave i glatke teksture. Hrskava tekstura sirove hrane, kao što su šargarepa i celer, u kontrastu je sa mekanom, poput sira ili supe. Hrskave salate izbalansirane su sa mekšom hranom, poput nudli ili krem sosa. Ovakvim kombinacijama postižete restoranski užitak i kod kuće.

  • Kontrastne temperature

Dobro izbalansiran meni uključuje i tople i hladne temperature. Kod obroka sa četiri jela, toplo prvo jelo praćeno je hladnim drugim, zatim toplim glavnim jelom i hladnim desertom. Kako bi se održala prava temperatura, topla hrana se servira na vrućim tanjirima, a hladna na ohlađenim.

  • Kontrastne boje

Dobro izbalansiran meni nudi kontrast raznobojne hrane. Glavno jelo je ključna tačka menija, i sva druga hrana odabrana je da naglasi njegov ukus, temperaturu, teksturu i boje.

  • Uključivanje začina

Ako predjelo traje malo duže, nepce može da postane potpuno ublaženo, u kom slučaju se predlaže malo više začinjena hrana za naredna jela.

Izvor: Etiquette Scholar

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…