Ne možete bez kafe? Poslušajte savete iskusnih kafe majstora za najbolju aromu i svežinu!
Stručnjaci i ljubitelji kafe slažu se da najbolji ukus šoljice ovog, mnogima omiljenog, napitka stvaraju sveže mlevena zrna. Dakle, ako ste pravi ljubitelj neodoljive arome (ili želite da to postanete), preporučujemo vam da sameljete zrna kafe neposredno pre pripreme napitka. Da bi ukus bio zaista poseban, sledite ova 3 saveta:
1. Pravilno skladištenje
Ako želite da skladištite ostatke celog zrna, originalno pakovanje je najbolje i najpogodnije. Kese obložene folijom sprečavaju ulazak kiseonika, ali u isto vreme omogućavaju uklanjanje ugljen-dioksida iz sveže pečenog zrna, slično kao u papirnim kesama.
U oba slučaja, zrna je preporučljivo preneti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu posudu i čuvati na hladnom mestu, zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti. Izbegavajte kontakt sa vazduhom, vlagom, svetlošću i toplotom.
2. Poštovanje roka trajanja
Kada se zrna kafe pravilno skladište, mogu trajati do tri meseca, ali to ne znači da su još uvek sveža. Za najbolju aromu preporučuje se upotreba zrna „starih” između jedne do dve nedelje nakon otvaranja pakovanja.
3. Koristan trik – zamrzivač
Zamrzavanje zrna kafe, posebno u originalnom, neotvorenom pakovanju, izuzetno je zgodno, jer znači da ih držite na stabilnoj temperaturi, dalje od sunčeve svetlosti. Samo tako neće izgubiti aromu i dočarati predivan jutarnji skok u novi dan.
Izvor: Elle Si
Fotografije za naslovni kolaž: Christina Rumpf/Unsplash; Ben Kolde/Unsplash