• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovaj startap želi da napravi meso od vazduha

Ovaj startap želi da napravi meso od vazduha

CityMagazine
17.02.2022. 2 min Gourmet

Dvoje naučnika koji su još odranije imali jedan zajednički cilj – borbu protiv klimatskih promena, želeli su to da sprovedu pomoću hrane. Naime, kako je poljoprivreda odgovorna za četvrtinu emisije gasova staklene bašte u atmosferu, a to naročito važi za preradu mesa, oni su se fokusirali na proizvodnju alternativnih izvora proteina.

Za osnovu su uzeli jedno zaboravljeno istraživanje koje je NASA započela tokom 1960-ih. Ono se ticalo ishrane astronauta na dugim putovanjima, gde nema toliko resursa i izvora hrane. Jedna od ideja bila je da se mikrobi pomešaju sa ugljen-dioksidom koji astronauti dišu i od toga se napravi neka vrsta hrane. Međutim, ideja je zaboravljena jer misija nikada nije stigla do Marsa.

Oni su potom, decenijama kasnije, preuzeli ovaj princip donekle kako bi koristili reciklirani ugljen-dioksid za pravljenje alternativa palminom i citrusnom ulju. Kasnije su to predstavili jednom kalifornijskom startapu, pod nazivom Air Protein, čija ideja je da pravi meso od vazduha. Ma koliko ovo suludo zvučalo na prvu loptu, iz ove kompanije kažu da je proces sličan proizvodnji jogurta.

Ovaj startap želi da napravi meso od vazduha
Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Air Protein koristi mikrobe u posebnim posudama za fermentaciju i meša ih sa ugljen-dioksidom, kiseonikom, mineralima, vodom i azotom. Krajnji rezultat je neka vrsta brašna bogata proteinima, koja ima sličnu sadržinu aminokiselina kao proteini u mesu. Ova masa potom može da se termički obradi tako da se dobije ukus i tekstura slični onim kod mesa, kažu iz ove kompanije.

Ono što je važno kod ovog procesa je da on uklanja višak ugljen-dioksida iz vazduha, a potom i koristi znatno manje resursa nego na primer obrada junetine. Glavni problem kod ovog procesa je što mora da bude finansijski konkurentan proizvodnji mesa i drugih zamena za meso, a iz ove kompanije veruju da će u tome uspeti i da njihov proces predstavlja budućnost ljudske ishrane.

Izvor: Wired

Naslovna fotografija: Photo by Edson Saldaña on Unsplash

Oznake:

mesoproteiniugljen dioksidvazduh

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ove trikove možete „pozajmiti“ od vrhunskih kuvara
Prethodni

Ove trikove možete „pozajmiti“ od vrhunskih kuvara

Reci mi šta jedeš, reći ću ti odakle si
Sledeći

Reci mi šta jedeš, reći ću ti odakle si

Sledeći
Reci mi šta jedeš, reći ću ti odakle si
18.02.2022.

Reci mi šta jedeš, reći ću ti odakle si

Prethodni
16.02.2022.

Ove trikove možete „pozajmiti“ od vrhunskih kuvara

Ove trikove možete „pozajmiti“ od vrhunskih kuvara

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖