• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovaj začin je najskuplji na svetu

Ovaj začin je najskuplji na svetu

CityMagazine
15.10.2019. 1 min Gourmet

Za ukusne domaće obroke potrebno je uklopiti više elemenata, a jedan od ključnih detalja u spremanju su začini. Mala tegla najskupljeg začina na svetu ponekad može da košta i do 6000 dolara.

Da li pogađate koji je to začin u pitanju?

U pitanju je šafran. Obično prisutan u španskoj, istočnjačkoj, italijanskoj i indijskoj kuhinji, za ovaj začin ćete morati da izdvojite popriličnu sumu novca. Ali zašto je on tako skup?

Šafranova visoka cena postoji s razlogom jer je potrebno puno truda za njegovo uzgajanje. Najviše se uzgaja u Grčkoj, Indiji, Iranu, Italiji i Španiji. Šafran je stigma cveta Crocus sativus. Svaki cvet ima tri stigme, koje znamo kao šafranove niti, a beru se ručno.

Ovaj začin je najskuplji na svetu
Za samo malo šafrana potreban je ogroman broj njegovih cvetova

Sve u svemu, potrebno je između 50 000 do 75 000 cvetova da se napravi samo jedan kilogram šafrana, a berba tog jednog kilograma može potrajati i do 20 sati. Ponekad ćete pronaći jeftini šafran, ali budite oprezni. To je obično ili drugačiji proizvod u potpunosti (ponekad „meksički šafran“, zvan azafran, koji je zapravo proizvod sušenih latica šafrana), ili šafran koji je na prevaru pomešan sa kurkumom ili paprikom.

Izvor: Mashed

Fotografije: Pixabay

Oznake:

najskuplješafranzačin

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Festival čokolade na Dorćol Platzu
Prethodni

Festival čokolade na Dorćol Platzu

Znate li kakvog je ukusa i šta je zapravo umami ukus?
Sledeći

Znate li kakvog je ukusa i šta je zapravo umami ukus?

Sledeći
Znate li kakvog je ukusa i šta je zapravo umami ukus?
17.10.2019.

Znate li kakvog je ukusa i šta je zapravo umami ukus?

Prethodni
14.10.2019.

Festival čokolade na Dorćol Platzu

Festival čokolade na Dorćol Platzu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić
    festival
    Da li se ovo prvi put dešava kod nas: Festival u Srbiji je otkazao izvođača, a fanovi su se zbog toga zapravo obradovali
    CityMagazine
    Exit
    Himna studentskih protesta čuće se večeras na otvaranju Exita: Najpopularnija pesma u Srbiji otvara festival
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖