Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ovaj začin je najskuplji na svetu

Za ukusne domaće obroke potrebno je uklopiti više elemenata, a jedan od ključnih detalja u spremanju su začini. Mala tegla najskupljeg začina na svetu ponekad može da košta i do 6000 dolara.

Da li pogađate koji je to začin u pitanju?

U pitanju je šafran. Obično prisutan u španskoj, istočnjačkoj, italijanskoj i indijskoj kuhinji, za ovaj začin ćete morati da izdvojite popriličnu sumu novca. Ali zašto je on tako skup?

Šafranova visoka cena postoji s razlogom jer je potrebno puno truda za njegovo uzgajanje. Najviše se uzgaja u Grčkoj, Indiji, Iranu, Italiji i Španiji. Šafran je stigma cveta Crocus sativus. Svaki cvet ima tri stigme, koje znamo kao šafranove niti, a beru se ručno.

Za samo malo šafrana potreban je ogroman broj njegovih cvetova

Sve u svemu, potrebno je između 50 000 do 75 000 cvetova da se napravi samo jedan kilogram šafrana, a berba tog jednog kilograma može potrajati i do 20 sati. Ponekad ćete pronaći jeftini šafran, ali budite oprezni. To je obično ili drugačiji proizvod u potpunosti (ponekad „meksički šafran“, zvan azafran, koji je zapravo proizvod sušenih latica šafrana), ili šafran koji je na prevaru pomešan sa kurkumom ili paprikom.

Izvor: Mashed

Fotografije: Pixabay

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…