• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Znate li kakvog je ukusa i šta je zapravo umami ukus?

CityMagazine
17.10.2019. 2 Mins Read Gourmet

Svi znaju i lako prepoznaju četiri osnovne vrste ukusa: slatko, slano, kiselo i gorko. Ali šta je sa tajanstvenim petim ukusom, onim poznatim kao umami? Šta to znači i kakav je ukus u pitanju?

Za početak, koncept umami ukusa zapravo nije nov. To je japanska reč koja znači „prijatan slani ukus”, a prva osoba koja je klasifikovala i opisala taj ukus bio je japanski hemičar po imenu Kikunae Ikeda još u 19. veku. Prema Ikedi, ukus umami dolazi od aminokiseline zvane L-glutamat, molekula koji nastaje kada određene namirnice (poput sira) počnu da stare, a druge (kao na primer meso) se zagrevaju kuvanjem.

Stari sir je jedna od namirnica koje odlikuje umami ukus

Ispada da ljudska predispozicija za prepoznavanje ovog ukus datira još iz vremena kada smo bili bebe, budući da se visoki nivoi aminokiselina nalaze i u majčinom mleku i u amnionskoj tečnosti.

Povezani članci

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Meso je, barem u kuvanom stanju, jedno od umami namirnica. Svinjetina, piletina i morski plodovi imaju prilično visoke nivoe glutamata koji mesu daju njegov umami ukus, ali govedina ima još veće nivoe glutamata.

Pečurke takođe imaju tipičan umami ukus

I određeno povrće je takođe dobar izvor umamija: paradajz, krompir, šargarepa, špargla, i naročito pečurke, zbog čega se ova namirnica često koristi kao zamena za meso u vegetarijanskoj ishrani. Još jedan važan izvor umami ukusa, kao i proteina jesu i orašasti plodovi.

Izvor: Mashed

Fotografije: Unsplash

Tags:

mesoorašasti plodovipeti ukuspovrceumami ukus

Povezani članci

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ovaj začin je najskuplji na svetu

Next

Jack Daniel’s virtuelna tura

Next
17.10.2019.

Jack Daniel’s virtuelna tura

Previews
15.10.2019.

Ovaj začin je najskuplji na svetu

Najnovije

„Ovo je bilo zastrašujuće, hvala“: Špica za „Prijatelje“ u kojoj će posebno uživati fanovi horora
CityMagazine
Ovaj glumac je trebalo da izađe na megdan Hitu Ledžeru: Scenarista Betmena otkrio koga je želeo u glavnoj ulozi
CityMagazine
„U ime naroda i nove priče“ Miodraga Majića u prodaji
CityMagazine
Ivan Ivanović večeras otvara novu sezonu: Gost premijerne epizode Erin Brokovič, žena čija priča je inspirisala Holivud
Promo
Najpopularniji slovenački bend Joker Out objavio novu pesmu „Sunny Side of London“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖