Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Znate li kakvog je ukusa i šta je zapravo umami ukus?

AUTOR: CityMagazine 17 Oct, 2019
Znate li kakvog je ukusa i šta je zapravo umami ukus?

Svi znaju i lako prepoznaju četiri osnovne vrste ukusa: slatko, slano, kiselo i gorko. Ali šta je sa tajanstvenim petim ukusom, onim poznatim kao umami? Šta to znači i kakav je ukus u pitanju?

Za početak, koncept umami ukusa zapravo nije nov. To je japanska reč koja znači „prijatan slani ukus”, a prva osoba koja je klasifikovala i opisala taj ukus bio je japanski hemičar po imenu Kikunae Ikeda još u 19. veku. Prema Ikedi, ukus umami dolazi od aminokiseline zvane L-glutamat, molekula koji nastaje kada određene namirnice (poput sira) počnu da stare, a druge (kao na primer meso) se zagrevaju kuvanjem.

Stari sir je jedna od namirnica koje odlikuje umami ukus

Ispada da ljudska predispozicija za prepoznavanje ovog ukus datira još iz vremena kada smo bili bebe, budući da se visoki nivoi aminokiselina nalaze i u majčinom mleku i u amnionskoj tečnosti.

Meso je, barem u kuvanom stanju, jedno od umami namirnica. Svinjetina, piletina i morski plodovi imaju prilično visoke nivoe glutamata koji mesu daju njegov umami ukus, ali govedina ima još veće nivoe glutamata.

Pečurke takođe imaju tipičan umami ukus

I određeno povrće je takođe dobar izvor umamija: paradajz, krompir, šargarepa, špargla, i naročito pečurke, zbog čega se ova namirnica često koristi kao zamena za meso u vegetarijanskoj ishrani. Još jedan važan izvor umami ukusa, kao i proteina jesu i orašasti plodovi.

Izvor: Mashed

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…