Ove kulinarske veštine morate da savladate
Ukoliko želite da svoje kulinarske veštine podignete na viši nivo, morate uložiti malo volje i vremena. U prilog vam ide činjenica da živimo u vreme interneta, gde u svakom trenutku možete potražiti inspiraciju i savete. Pored toga, ako pripadate staroj školi, uvek možete da se poslužite kuvarima vaših mama i baka. Važno je da pred sobom imate pravi recept, te neophodne sastojke, i priprema može da počne.
Postoje razni članci na temu jela koja su laka za pripremu, a obožavaju ih svi ukućani. To su uglavnom dobro poznati ukusi, koje pamtimo još iz detinjstva. Međutim, kada bismo vas pitali da li znate koje namirnice su vam potrebne, te da objasnite postupak korak po korak, mnogi bi zastali da razmisle. Današnja tema je posvećena klasicima trpeze koje bi bilo lepo da naučite da spremate, ukoliko ne želite da ostanete gladni. Krenimo redom…
1. Priprema kajgane
Ovo je jedno od jela za doručak čiju pripremu prvo treba da savladate, dok ste još u vrtiću. Za početak potrebno je da umutite jaja, što je osnova za brojne druge recepte. Ono što je interesantno jeste da svega nekoliko minuta nakon toga imate ukusan obrok na tanjiru. Uz to samo dodate tost, i dan može da počne.
2. Pečenje palačinki
Kao što smo već pisali u ovom tekstu, priprema palačinki zahteva vešte ruke i poznavanje kulinarskih trikova. Možete ih jesti za doručak, večeru, ili kao poslasticu, a prvi korak jeste upravo spomenuto mućenje jaja. Kada jednom postanete majstor za palačinke, nikada nećete morati da smišljate šta za jelo. Kupite slatke i slane namaze, ili prelive po ukusu, i pustite mašti na volju.
3. Priprema zelena salate
Kuvanje ne mora da podrazumeva uključivanje šporeta. Na primer, kada pripremate zelenu salatu treba da sledite jednostavne korake koji uključuju: pranje, odvajanje listova, seckanje, te mešanje i dodavanje dresinga po želji. Na vama je da li ćete smisliti svoj, što je nešto zahtevnije, ili ćete samo dodati malo maslinovog ulja i sirćeta ili limunovog soka.
4. Pečenje pileta
Priprema ovog obroka zahteva vreme, ali se isplati jer dobijete izdašan i slasan obrok za celu porodicu. Svako pronađe ono što voli, od bataka i krilaca do belog mesa, uz neizostavnu hrskavu kožicu. Na kraju, ne samo da ste siti, već ste nahranili i sva čula. Treba napomenuti da taj postupak traje oko 90 minuta.
5. Seckanje crnog luka
Iako deluje da je lako, seckanje crnog luka zahteva veštinu i otpornost na suze. Potrebno je da odvojite vreme, kako biste dobili ravnomerne komadiće koje ćete iskoristiti za pripremu jela ili kao dodatak salati.
6. Pečenje povrća
Povrće možete pripremati na različite načine, međutim mi prednost dajemo pečenju. Kuvanjem ono često postaje gnjecavo, te izgubi formu, dok u rerni dobije zlatnožutu boju i hrskavost. Ono što će vam se posebno dopasti jeste da gotovo ne postoji povrće koje je neukusno kada se ispeče.
7. Priprema kolačića
Nekim ljudima je posao da svakodnevno peku kolače, pite, peciva i hleb. Međutim, iako možda niste talentovani za pripremu slatkiša, jednostavne kolačiće sigurno možete da pripremite. Potrebno je samo da pronađete ukus i recept po želji, a internet nudi neograničen izbor. Kupite sastojke i zabava može da počne. Naš predlog su oni sa komadićima čokolade u sebi.
Izvor: The Spruce Eats
Fotografije: Unsplash