Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ove kulinarske veštine morate da savladate

AUTOR: CityMagazine 19 Jan, 2020
Ove kulinarske veštine morate da savladate

Ukoliko želite da svoje kulinarske veštine podignete na viši nivo, morate uložiti malo volje i vremena. U prilog vam ide činjenica da živimo u vreme interneta, gde u svakom trenutku možete potražiti inspiraciju i savete. Pored toga, ako pripadate staroj školi, uvek možete da se poslužite kuvarima vaših mama i baka. Važno je da pred sobom imate pravi recept, te neophodne sastojke, i priprema može da počne.

Postoje razni članci na temu jela koja su laka za pripremu, a obožavaju ih svi ukućani. To su uglavnom dobro poznati ukusi, koje pamtimo još iz detinjstva. Međutim, kada bismo vas pitali da li znate koje namirnice su vam potrebne, te da objasnite postupak korak po korak, mnogi bi zastali da razmisle. Današnja tema je posvećena klasicima trpeze koje bi bilo lepo da naučite da spremate, ukoliko ne želite da ostanete gladni. Krenimo redom…

1. Priprema kajgane

Ovo je jedno od jela za doručak čiju pripremu prvo treba da savladate, dok ste još u vrtiću. Za početak potrebno je da umutite jaja, što je osnova za brojne druge recepte. Ono što je interesantno jeste da svega nekoliko minuta nakon toga imate ukusan obrok na tanjiru. Uz to samo dodate tost, i dan može da počne.

2. Pečenje palačinki

Kao što smo već pisali u ovom tekstu, priprema palačinki zahteva vešte ruke i poznavanje kulinarskih trikova. Možete ih jesti za doručak, večeru, ili kao poslasticu, a prvi korak jeste upravo spomenuto mućenje jaja. Kada jednom postanete majstor za palačinke, nikada nećete morati da smišljate šta za jelo. Kupite slatke i slane namaze, ili prelive po ukusu, i pustite mašti na volju.

3. Priprema zelena salate

Kuvanje ne mora da podrazumeva uključivanje šporeta. Na primer, kada pripremate zelenu salatu treba da sledite jednostavne korake koji uključuju: pranje, odvajanje listova, seckanje, te mešanje i dodavanje dresinga po želji. Na vama je da li ćete smisliti svoj, što je nešto zahtevnije, ili ćete samo dodati malo maslinovog ulja i sirćeta ili limunovog soka.

4. Pečenje pileta

Priprema ovog obroka zahteva vreme, ali se isplati jer dobijete izdašan i slasan obrok za celu porodicu. Svako pronađe ono što voli, od bataka i krilaca do belog mesa, uz neizostavnu hrskavu kožicu. Na kraju, ne samo da ste siti, već ste nahranili i sva čula. Treba napomenuti da taj postupak traje oko 90 minuta.

5. Seckanje crnog luka

Iako deluje da je lako, seckanje crnog luka zahteva veštinu i otpornost na suze. Potrebno je da odvojite vreme, kako biste dobili ravnomerne komadiće koje ćete iskoristiti za pripremu jela ili kao dodatak salati.

6. Pečenje povrća

Povrće možete pripremati na različite načine, međutim mi prednost dajemo pečenju. Kuvanjem ono često postaje gnjecavo, te izgubi formu, dok u rerni dobije zlatnožutu boju i hrskavost. Ono što će vam se posebno dopasti jeste da gotovo ne postoji povrće koje je neukusno kada se ispeče.

7. Priprema kolačića

Nekim ljudima je posao da svakodnevno peku kolače, pite, peciva i hleb. Međutim, iako možda niste talentovani za pripremu slatkiša, jednostavne kolačiće sigurno možete da pripremite. Potrebno je samo da pronađete ukus i recept po želji, a internet nudi neograničen izbor. Kupite sastojke i zabava može da počne. Naš predlog su oni sa komadićima čokolade u sebi.

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…