• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Šta uraditi kada je jelo preslano?

Šta uraditi kada je jelo preslano?

CityMagazine
18.01.2020. 3 min Gourmet

Ponekad tokom pripreme hrane malo odlutamo u mislima, ili precenimo svoje kulinarske veštine. Korak koji većini teško pada i gde dolazi do najviše grešaka jeste začinjavanje. Da li je dovoljno slano jedno je od večitih pitanja koja sebi postavljamo, pa se kašičica soli pretvori u 2, 3. Sve što nam preostaje jeste da priznamo da smo preterali i da odmah pokušamo da spasemo šta se spasti da kako jelo ne bi završilo u kanti…

Na sreću onih kojima ne polazi za rukom da pronađu pravu meru kada je so u pitanju, postoje trikovi koji mogu da im pomognu. Bolje je pokušati, nego spremati novo jelo i poručivati hranu. Pažljivo čitajte redove koji slede, nadamo se da ćemo vam pomoći da poboljšate sveukupan utisak ako se nađete u takvoj situaciji.

Šta uraditi kada je jelo preslano?

1. Nalijte vodu

Najjednostavnije rešenje za preslano jelo, posebno supe i soseve, jeste dodavanje vode. Za početak dodajte malo, probajte, pa ukoliko je potrebno sipajte još dok ukus ne postane blaži. Ovaj postupak znači da će jelo izgubiti željenu gustinu, te dodajte šta je neophodno. Kada je u pitanju presoljeno meso, šnicla ili drugi komad koji ste termički obradili, isperite tekućom vodom, pa odložite na salvetu da se osuši. Takođe, slaninicu možete ostaviti u vodi bar na 2 sata, pre služenja.

2. Dodajte sirće

Šta uraditi kada je jelo preslano?

Drugo rešenje u ovakvim situacijama jeste upotreba sirćeta ili limunovog soka, koji čine čuda bar kada su supe i sosevi u pitanju. Sipajte najviše par kapi, i, kao i u prethodnom triku, probajte da se uverite da li je hrana jestiva.

3. Dodajte šećer

Slično kao sa sirćetom, višak soli razblažite dodavanjem prstohvata šećera, posebno ako je reč o kuvanom jelu, supama i čorbama. Ukoliko je u pitanju tamni sos, beli šećer zamenite smeđim. Savet za sos od paradajza, dodajte kašiku pavlake i ukus će biti znatno bolji.

4. Servirajte još namirnica

Šta uraditi kada je jelo preslano?

Ako je jelo preslano, možete se poslužiti dodatnim namirnicama na tanjiru, kao što su povrće, rezanca ili pirinač. Na taj način, imaćete više hrane da pojedete, ali će poslužiti svrsi.

Kako je bolje sprečiti nego lečiti, pripremili smo i dodatne savete sa ciljem da do greške i ne dođe. Prvo, potrudite se da so ne merite direktno iznad posude u kojoj spremate hranu, jer je nekad dovoljan trenutak nepažnje. Zatim, uvek proverite da li je poklopac slanika dobro zatvoren, da je ne biste slučajno sipali u jelo. Obratite pažnju na činjenicu da neke konzervirane namirnice i prerađena hrana već sadrže so, pa je bolje probati pre dodatnog začinjavanja. Pravilo koje možete primenjivati, a koje daje rezultate jeste da so dodajete postepeno, ili tek na kraju, jer tečnost tokom pripreme ispari. Naš savet je da ako niste sigurni, povremeno probate jelo dok se krčka. I na kraju, imajte na umu da doktori savetuju izbegavanje soli, koliko je to moguće, jer često prekoračimo preporučeni dnevni unos. Kada jedete u društvu, postavite slanik na sto, tako da svako doda so po ukusu.

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Unsplash

Oznake:

greškepriprema jelasavetisozacini

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovaj vanila fil za kolače ćete obožavati
Prethodni

Ovaj vanila fil za kolače ćete obožavati

Ove kulinarske veštine morate da savladate
Sledeći

Ove kulinarske veštine morate da savladate

Sledeći
Ove kulinarske veštine morate da savladate
19.01.2020.

Ove kulinarske veštine morate da savladate

Prethodni
17.01.2020.

Ovaj vanila fil za kolače ćete obožavati

Ovaj vanila fil za kolače ćete obožavati

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖