Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta uraditi kada je jelo preslano?

AUTOR: CityMagazine 18 Jan, 2020
Šta uraditi kada je jelo preslano?

Ponekad tokom pripreme hrane malo odlutamo u mislima, ili precenimo svoje kulinarske veštine. Korak koji većini teško pada i gde dolazi do najviše grešaka jeste začinjavanje. Da li je dovoljno slano jedno je od večitih pitanja koja sebi postavljamo, pa se kašičica soli pretvori u 2, 3. Sve što nam preostaje jeste da priznamo da smo preterali i da odmah pokušamo da spasemo šta se spasti da kako jelo ne bi završilo u kanti…

Na sreću onih kojima ne polazi za rukom da pronađu pravu meru kada je so u pitanju, postoje trikovi koji mogu da im pomognu. Bolje je pokušati, nego spremati novo jelo i poručivati hranu. Pažljivo čitajte redove koji slede, nadamo se da ćemo vam pomoći da poboljšate sveukupan utisak ako se nađete u takvoj situaciji.

1. Nalijte vodu

Najjednostavnije rešenje za preslano jelo, posebno supe i soseve, jeste dodavanje vode. Za početak dodajte malo, probajte, pa ukoliko je potrebno sipajte još dok ukus ne postane blaži. Ovaj postupak znači da će jelo izgubiti željenu gustinu, te dodajte šta je neophodno. Kada je u pitanju presoljeno meso, šnicla ili drugi komad koji ste termički obradili, isperite tekućom vodom, pa odložite na salvetu da se osuši. Takođe, slaninicu možete ostaviti u vodi bar na 2 sata, pre služenja.

2. Dodajte sirće

Drugo rešenje u ovakvim situacijama jeste upotreba sirćeta ili limunovog soka, koji čine čuda bar kada su supe i sosevi u pitanju. Sipajte najviše par kapi, i, kao i u prethodnom triku, probajte da se uverite da li je hrana jestiva.

3. Dodajte šećer

Slično kao sa sirćetom, višak soli razblažite dodavanjem prstohvata šećera, posebno ako je reč o kuvanom jelu, supama i čorbama. Ukoliko je u pitanju tamni sos, beli šećer zamenite smeđim. Savet za sos od paradajza, dodajte kašiku pavlake i ukus će biti znatno bolji.

4. Servirajte još namirnica

Ako je jelo preslano, možete se poslužiti dodatnim namirnicama na tanjiru, kao što su povrće, rezanca ili pirinač. Na taj način, imaćete više hrane da pojedete, ali će poslužiti svrsi.

Kako je bolje sprečiti nego lečiti, pripremili smo i dodatne savete sa ciljem da do greške i ne dođe. Prvo, potrudite se da so ne merite direktno iznad posude u kojoj spremate hranu, jer je nekad dovoljan trenutak nepažnje. Zatim, uvek proverite da li je poklopac slanika dobro zatvoren, da je ne biste slučajno sipali u jelo. Obratite pažnju na činjenicu da neke konzervirane namirnice i prerađena hrana već sadrže so, pa je bolje probati pre dodatnog začinjavanja. Pravilo koje možete primenjivati, a koje daje rezultate jeste da so dodajete postepeno, ili tek na kraju, jer tečnost tokom pripreme ispari. Naš savet je da ako niste sigurni, povremeno probate jelo dok se krčka. I na kraju, imajte na umu da doktori savetuju izbegavanje soli, koliko je to moguće, jer često prekoračimo preporučeni dnevni unos. Kada jedete u društvu, postavite slanik na sto, tako da svako doda so po ukusu.

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…