Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta uraditi kada je jelo preslano?

AUTOR: CityMagazine 18 Jan, 2020
Šta uraditi kada je jelo preslano?

Ponekad tokom pripreme hrane malo odlutamo u mislima, ili precenimo svoje kulinarske veštine. Korak koji većini teško pada i gde dolazi do najviše grešaka jeste začinjavanje. Da li je dovoljno slano jedno je od večitih pitanja koja sebi postavljamo, pa se kašičica soli pretvori u 2, 3. Sve što nam preostaje jeste da priznamo da smo preterali i da odmah pokušamo da spasemo šta se spasti da kako jelo ne bi završilo u kanti…

Na sreću onih kojima ne polazi za rukom da pronađu pravu meru kada je so u pitanju, postoje trikovi koji mogu da im pomognu. Bolje je pokušati, nego spremati novo jelo i poručivati hranu. Pažljivo čitajte redove koji slede, nadamo se da ćemo vam pomoći da poboljšate sveukupan utisak ako se nađete u takvoj situaciji.

1. Nalijte vodu

Najjednostavnije rešenje za preslano jelo, posebno supe i soseve, jeste dodavanje vode. Za početak dodajte malo, probajte, pa ukoliko je potrebno sipajte još dok ukus ne postane blaži. Ovaj postupak znači da će jelo izgubiti željenu gustinu, te dodajte šta je neophodno. Kada je u pitanju presoljeno meso, šnicla ili drugi komad koji ste termički obradili, isperite tekućom vodom, pa odložite na salvetu da se osuši. Takođe, slaninicu možete ostaviti u vodi bar na 2 sata, pre služenja.

2. Dodajte sirće

Drugo rešenje u ovakvim situacijama jeste upotreba sirćeta ili limunovog soka, koji čine čuda bar kada su supe i sosevi u pitanju. Sipajte najviše par kapi, i, kao i u prethodnom triku, probajte da se uverite da li je hrana jestiva.

3. Dodajte šećer

Slično kao sa sirćetom, višak soli razblažite dodavanjem prstohvata šećera, posebno ako je reč o kuvanom jelu, supama i čorbama. Ukoliko je u pitanju tamni sos, beli šećer zamenite smeđim. Savet za sos od paradajza, dodajte kašiku pavlake i ukus će biti znatno bolji.

4. Servirajte još namirnica

Ako je jelo preslano, možete se poslužiti dodatnim namirnicama na tanjiru, kao što su povrće, rezanca ili pirinač. Na taj način, imaćete više hrane da pojedete, ali će poslužiti svrsi.

Kako je bolje sprečiti nego lečiti, pripremili smo i dodatne savete sa ciljem da do greške i ne dođe. Prvo, potrudite se da so ne merite direktno iznad posude u kojoj spremate hranu, jer je nekad dovoljan trenutak nepažnje. Zatim, uvek proverite da li je poklopac slanika dobro zatvoren, da je ne biste slučajno sipali u jelo. Obratite pažnju na činjenicu da neke konzervirane namirnice i prerađena hrana već sadrže so, pa je bolje probati pre dodatnog začinjavanja. Pravilo koje možete primenjivati, a koje daje rezultate jeste da so dodajete postepeno, ili tek na kraju, jer tečnost tokom pripreme ispari. Naš savet je da ako niste sigurni, povremeno probate jelo dok se krčka. I na kraju, imajte na umu da doktori savetuju izbegavanje soli, koliko je to moguće, jer često prekoračimo preporučeni dnevni unos. Kada jedete u društvu, postavite slanik na sto, tako da svako doda so po ukusu.

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Čaj od cimeta koji topi kilograme i ubrzava metabolizam: Ako ga pijete na ovaj način, nećete propustiti fantastične rezultate

Kada je u pitanju postizanje zdrave težine, ljudi najčešće pribegavaju raznim trendi dijetama i tabletama za mršavljenje, potcenjujući važnost zdrave…

Ko je supruga katarskog šeika? Ikona stila i prva savremena kraljica Istoka

Proteklih nekoliko dana ceo svet bruji o Svetskom prvenstvu u fudbalu, čijem je otvaranju prisustvovala i Moza bint Naser, žena…

Iznenadićete se šta muškarce čini srećnim: Na prvom mestu nije ni porodica, seks, a ni zdravlje

Definicija muževnosti sve više se udaljava od tradicionalnih, i po mišljenju mnogih, toksičnih normi. Nakon što je vekovima bila okarakterisana…

Severina pozirala u kupaćem 380 metara ispod mora i izgleda senzacionalno

Severina uživa u predivnom Jordanu, a nakon istraživanja pustinje, spustila se do Mrtvog mora gde je odlučila da na svojoj…

Najnovije - Gastro

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada…

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Nazvani „Crème de la Crème Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svetski rekord za…

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma…

Lažni čokoladni puding od samo dva sastojka: Ne kuva se, ne peče i ne lepi za butine

Ako ste ljubitelj čokoladnog pudinga, ali ne volite višak kalorija koji “pakuje” u vaše butine, probajte ovu zdravu zamenu od…