Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Par činjenica o Guinness-u koje možda niste znali

AUTOR: CityMagazine 13 Mar, 2020
Par činjenica o Guinness-u koje možda niste znali

Dan Svetog Patrika gotovo da možemo smatrati globalnim praznikom piva, a među prvim asocijacijama na pomen ovog dana su ulice krcate kolonama veselih Iraca obučenih u zeleno, dok radosno marširaju i pevaju. Ipak, ima jedna stvar koja nam svima prva padne na pamet i koja se bez zabune veže uz ovaj irski nacionalni praznik. Reč je, naravno, o Guinness-u.

1. Ovo tamno pivo poznato po izuzetno kremastoj peni, nacionalni je ponos Irske i Iraca, koji njime nazdravljaju već više od 60 godina. Nastalo je 1959. u Dablinu, povodom proslave 200 godina od dana kada je Artur Ginis (Arthur Guinness) potpisao ugovor o zakupu St. James’s gate pivare u Dablinu na 9000 godina. Upravo je ovo najveća pivara danas u svetu koja proizvodi tamno pivo, a ujedno je jedna od tehnološki najnaprednijih i ekološki najodrživijih na svetu.

2. Iako Guinness mnogi povezuju sa izrazito crnom bojom, u pitanju je, zapravo, vrlo tamna nijansa rubina koju daje pečeni ječam. Poznat i kao „crna tvar“, najpopularnije svetsko tamno pivo pravi se od četiri prirodna sastojka: vode, ječma (slanog i pečenog), hmelja i kvasca. Danas se proizvodi u 49 zemalja, a prodaje se u preko 120, dok su pivopije širom sveta privučene njegovom kompleksnošću i hrabrom kombinacijom ukusa.

3. Točenje idealne čaše Guinness-a traje tačno 119 i po sekundi, a ključ je u tome da se u trenutku kada je čaša tri četvrtine puna napravi pauza od jednog minuta kako bi mehurići azota isplivali na površinu i formirali prepoznatljivu penu.

4. Irska je imala problema sa međunarodnim pravom o zaštitnom znaku kada je htela da registruje harfu kao svoj simbol, budući da je taj simbol već pripadao Guinness-u. Postignut je dogovor prema kojem je Guinness-ova harfa uvek okrenuta nadesno, a državni simbol nalevo.

Uživajte u tamnom pivu na irski način!

Naslovna fotografija: Pexels

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…