• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Šafran - najskuplji začin na svetu

Šafran – najskuplji začin na svetu

Isidora Spasić
14.03.2020. 3 min Gourmet

Etimološki gledano, reč šafran potiče od staro-francuske reči safran, a ona dolazi od latinskog izraza safranum, koji je zapravo izvučen iz arapskog za’farān, iliti persijskog zarparan. U prevodu znači „zlatna struna” ili „zlatne niti”. Šafran svakako i do danas jeste ostao – zlata vredan.

Šafran - najskuplji začin na svetu
Foto: www.tidningenhembakat.se

Neverovatni podaci o šafranu

Ne samo da je najskuplјi začin na svetu, već je najskuplja hrana na svetu. Parametar za to jeste njegova količina i težina u odnosu na cenu. Razlog zbog kog je šafran tako skup, jeste činjenica da je sama biljka veoma zahtevna za gajenje. Pored toga, napor ljudi koji ga beru takođe doprinosi visokim cenama. Šafran potiče od bljke crocus sativus, koja cveta jednom godišnje, a na sebi ima samo po tri tanke latice. To znači da se za 450 grama šafrana mora ručno ubrati 70.000 cvetića!

Šafran - najskuplji začin na svetu
Foto: www.rachelbazin.com

Šta treba da znate prilikom nabavke šafrana

Ukoliko možete, najbolje je da šafran kupite u specijalizovanoj prodavnici začina. Uvek izbegavajte šafran u prahu, te nabavite isključivo onaj u listićima. Staklena ambalaža je sigurnija, jer možete proveriti boju koja bi trebalo da bude što crvenija. Nešto manjeg kvaliteta jeste narandžasto-žućkasti šafran. Ako postoji mogućnost da pomirišete šafran, obavezno to učinite. Ono što tražite jeste slatkast miris, koji podseća malo na med, ali i malo na pokošeno seno. Zemlje porekla mogu biti različite, ali su za šafran najbolje: Italija, Španija, Turska, Grčka, Iran, i Avganistan.

Šafran - najskuplji začin na svetu
Foto: www.hotorgshallen.se

Gde treba čuvati šafran

Baš kao i sve druge začine, šafran treba čuvati na tamnom i suvom mestu. To može biti polica, ormarić ili fioka gde inače držite začine. Ako iz nekog razloga želite da čuvate šafran na duže vreme, možete ga odložiti u frižider.

Šafran - najskuplji začin na svetu
Foto: www.indiakashmirsaffron.com

Kako da koristite šafran u kuhinji

Dobra vest je da vam nije potrebno puno šafrana tokom kuvanja. Prstohvat, iliti 12 komada listića-latica, biće sasvim dovoljno. Ne zaboravite i da će šafran brzo dodati izrazito žutu boju svakom jelu. Najbolji način da pokrenete aromu šafrana jeste da ga stavite u šolju, prelijete toplom vodom koja dolazi do četvrtine šolje, i ostavite da odstoji 10 minuta. Kasnije obavezno iskoristite ovu zlatno-žutu tečnost u kuvanju. Prepoznatljiva i delikatna aroma šafrana najbolje funkcioniše u jelima sa pirinčem, posebno u pilavu, rižotu i paelji. Solidno ide uz meso, kao što su kebab i ražnjići. Dodajte ga u soseve, musaku, riblji gulaš, domaće taljatele, krokete od povrća, zapečeni karfiol… Finu aromu šafran daje pecivima i kolačima. Isprobajte ga u krem bruleu, pudingu, sutlijašu, čajnim keksićima, tartu od voća, kolačima sa kokosom, i torti od šargarepe. Za zdravu verziju napravite čaj od šafrana sa đumbirom i medom. Oni koji vole manje zdrave napitke, neka smućkaju koktel od džina i šafrana.

Šafran - najskuplji začin na svetu
Foto: www.spoonforkandfood.com

Naslovna slika: www.slashgear.com

Oznake:

jelakuvanješafranslanoslatkozacini

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Par činjenica o Guinness-u koje možda niste znali
Prethodni

Par činjenica o Guinness-u koje možda niste znali

Ovaj poslastičar pravi torte koje izgledaju kao druga hrana
Sledeći

Ovaj poslastičar pravi torte koje izgledaju kao druga hrana

Sledeći
Ovaj poslastičar pravi torte koje izgledaju kao druga hrana
15.03.2020.

Ovaj poslastičar pravi torte koje izgledaju kao druga hrana

Prethodni
13.03.2020.

Par činjenica o Guinness-u koje možda niste znali

Par činjenica o Guinness-u koje možda niste znali

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖