Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šafran – najskuplji začin na svetu

AUTOR: Isidora Spasić 14 Mar, 2020
Šafran – najskuplji začin na svetu

Etimološki gledano, reč šafran potiče od staro-francuske reči safran, a ona dolazi od latinskog izraza safranum, koji je zapravo izvučen iz arapskog za’farān, iliti persijskog zarparan. U prevodu znači „zlatna struna” ili „zlatne niti”. Šafran svakako i do danas jeste ostao – zlata vredan.

Foto: www.tidningenhembakat.se

Neverovatni podaci o šafranu

Ne samo da je najskuplјi začin na svetu, već je najskuplja hrana na svetu. Parametar za to jeste njegova količina i težina u odnosu na cenu. Razlog zbog kog je šafran tako skup, jeste činjenica da je sama biljka veoma zahtevna za gajenje. Pored toga, napor ljudi koji ga beru takođe doprinosi visokim cenama. Šafran potiče od bljke crocus sativus, koja cveta jednom godišnje, a na sebi ima samo po tri tanke latice. To znači da se za 450 grama šafrana mora ručno ubrati 70.000 cvetića!

Foto: www.rachelbazin.com

Šta treba da znate prilikom nabavke šafrana

Ukoliko možete, najbolje je da šafran kupite u specijalizovanoj prodavnici začina. Uvek izbegavajte šafran u prahu, te nabavite isključivo onaj u listićima. Staklena ambalaža je sigurnija, jer možete proveriti boju koja bi trebalo da bude što crvenija. Nešto manjeg kvaliteta jeste narandžasto-žućkasti šafran. Ako postoji mogućnost da pomirišete šafran, obavezno to učinite. Ono što tražite jeste slatkast miris, koji podseća malo na med, ali i malo na pokošeno seno. Zemlje porekla mogu biti različite, ali su za šafran najbolje: Italija, Španija, Turska, Grčka, Iran, i Avganistan.

Foto: www.hotorgshallen.se

Gde treba čuvati šafran

Baš kao i sve druge začine, šafran treba čuvati na tamnom i suvom mestu. To može biti polica, ormarić ili fioka gde inače držite začine. Ako iz nekog razloga želite da čuvate šafran na duže vreme, možete ga odložiti u frižider.

Foto: www.indiakashmirsaffron.com

Kako da koristite šafran u kuhinji

Dobra vest je da vam nije potrebno puno šafrana tokom kuvanja. Prstohvat, iliti 12 komada listića-latica, biće sasvim dovoljno. Ne zaboravite i da će šafran brzo dodati izrazito žutu boju svakom jelu. Najbolji način da pokrenete aromu šafrana jeste da ga stavite u šolju, prelijete toplom vodom koja dolazi do četvrtine šolje, i ostavite da odstoji 10 minuta. Kasnije obavezno iskoristite ovu zlatno-žutu tečnost u kuvanju. Prepoznatljiva i delikatna aroma šafrana najbolje funkcioniše u jelima sa pirinčem, posebno u pilavu, rižotu i paelji. Solidno ide uz meso, kao što su kebab i ražnjići. Dodajte ga u soseve, musaku, riblji gulaš, domaće taljatele, krokete od povrća, zapečeni karfiol… Finu aromu šafran daje pecivima i kolačima. Isprobajte ga u krem bruleu, pudingu, sutlijašu, čajnim keksićima, tartu od voća, kolačima sa kokosom, i torti od šargarepe. Za zdravu verziju napravite čaj od šafrana sa đumbirom i medom. Oni koji vole manje zdrave napitke, neka smućkaju koktel od džina i šafrana.

Foto: www.spoonforkandfood.com

Naslovna slika: www.slashgear.com

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…