• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pasta karbonara ili karbonare? Ovo je prava priča o nazivu i poreklu italijanskog klasika
Foto: Shutterstock/Tsurukame Design

Pasta karbonara ili karbonare? Ovo je prava priča o nazivu i poreklu italijanskog klasika

Ivana Milošević
22.04.2024. 2 min Gourmet

Kako god da zovete pastu karbonara, sigurno smo da spada u top 5 vaših omiljenih jela, a sada hajde da saznamo nešto više o njenom poreklu.

Za početak, da razjasnimo jednu stvar. Kaže se karbonarA, i ne znamo u kom momentu su je određeni Srbi prekrstili u karbonarE, ali to nije ispravno.

Karbonara, današnji simbol Rima, recept obožavan u celom svetu, ima nejasnu istoriju, nema precizan datum rođenja, a ni majku ni oca.

Reč je o receptu koji je nastao posle Drugog svetskog rata, delom američkim, delom napuljskim, delom iz Abruca, a tek posle mnogo godina postao je tradicionalni rimski recept. Na sajtu Roma Today pokušali su da objasne istoriju karbonare, da otkriju anegdote i tajne…

Poreklo paste karbonara

Recept za karbonaru počeo je da se pojavljuje 1944. godine. Kažu da su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata probali pastu „cacio e ova“ koju su pripremali rudari iz Abruca u oblasti L’Akvila i to bi moglo da dovede do naziva “karbonara”. Odatle je dodavanje slanine “guanciale” (od obraza) došlo gotovo prirodno, takođe zbog područja u kome je recept napravljen, a možda i dimljene slanine, čuvene “bacon” , uvezene direktno iz Sjedinjenih Država.

Međutim, ima i onih koji poreklo karbonare pripisuju Napulju. Period je uvek isti, 1944. godina. Američke trupe su volele „uličnu hranu” koju su služile na tezgama u Napulju, ono što ćemo danas zvati „brza hrana”. Voleli su tipičnu “pizza a portafoglio” (pica presavijena kao sendvič, poslužena u papiru) i brzo kuvane špagete začinjene sirom i biberom.

Čini se da je jednog dana američki vojnik, smatrajući taj tanjir špageta beznačajnim, dodao takozvani „Razione K“, koji se sastojao od jaja u prahu, slanine i tečne pavlake. Recept koji vas danas tera na jezu, ali koji bi mogao biti predak naše voljene karbonare.

Iz tog neuravnoteženog i veoma američkog recepta, Napolitanci su radili na sastojcima i nastala je karbonara. Ubrzo se recept proširio na Rim koji ga je učinio svojim, prisvojio ga za sve namere i svrhe, i od njega napravio “mit”.

Oznake:

karbonarapasta karbonaraporeklo karbonare

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

pileći paprikaš
Prethodni

Kako da napravite savršen pileći paprikaš?

Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom - imamo i recept
Sledeći

Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom – imamo i recept

Sledeći
Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom - imamo i recept
23.04.2024.

Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom – imamo i recept

Prethodni
22.04.2024.

Kako da napravite savršen pileći paprikaš?

pileći paprikaš

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖