• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pasta karbonara ili karbonare? Ovo je prava priča o nazivu i poreklu italijanskog klasika
Foto: Shutterstock/Tsurukame Design

Pasta karbonara ili karbonare? Ovo je prava priča o nazivu i poreklu italijanskog klasika

Ivana Milošević
22.04.2024. 2 min Gourmet

Kako god da zovete pastu karbonara, sigurno smo da spada u top 5 vaših omiljenih jela, a sada hajde da saznamo nešto više o njenom poreklu.

Za početak, da razjasnimo jednu stvar. Kaže se karbonarA, i ne znamo u kom momentu su je određeni Srbi prekrstili u karbonarE, ali to nije ispravno.

Karbonara, današnji simbol Rima, recept obožavan u celom svetu, ima nejasnu istoriju, nema precizan datum rođenja, a ni majku ni oca.

Reč je o receptu koji je nastao posle Drugog svetskog rata, delom američkim, delom napuljskim, delom iz Abruca, a tek posle mnogo godina postao je tradicionalni rimski recept. Na sajtu Roma Today pokušali su da objasne istoriju karbonare, da otkriju anegdote i tajne…

Poreklo paste karbonara

Recept za karbonaru počeo je da se pojavljuje 1944. godine. Kažu da su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata probali pastu „cacio e ova“ koju su pripremali rudari iz Abruca u oblasti L’Akvila i to bi moglo da dovede do naziva “karbonara”. Odatle je dodavanje slanine “guanciale” (od obraza) došlo gotovo prirodno, takođe zbog područja u kome je recept napravljen, a možda i dimljene slanine, čuvene “bacon” , uvezene direktno iz Sjedinjenih Država.

Međutim, ima i onih koji poreklo karbonare pripisuju Napulju. Period je uvek isti, 1944. godina. Američke trupe su volele „uličnu hranu” koju su služile na tezgama u Napulju, ono što ćemo danas zvati „brza hrana”. Voleli su tipičnu “pizza a portafoglio” (pica presavijena kao sendvič, poslužena u papiru) i brzo kuvane špagete začinjene sirom i biberom.

Čini se da je jednog dana američki vojnik, smatrajući taj tanjir špageta beznačajnim, dodao takozvani „Razione K“, koji se sastojao od jaja u prahu, slanine i tečne pavlake. Recept koji vas danas tera na jezu, ali koji bi mogao biti predak naše voljene karbonare.

Iz tog neuravnoteženog i veoma američkog recepta, Napolitanci su radili na sastojcima i nastala je karbonara. Ubrzo se recept proširio na Rim koji ga je učinio svojim, prisvojio ga za sve namere i svrhe, i od njega napravio “mit”.

Oznake:

karbonarapasta karbonaraporeklo karbonare

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

pileći paprikaš
Prethodni

Kako da napravite savršen pileći paprikaš?

Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom - imamo i recept
Sledeći

Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom – imamo i recept

Sledeći
Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom - imamo i recept
23.04.2024.

Ajnštajn je decenijama jeo isti doručak: Pržena jaja, ali sa neobičnim dodatkom – imamo i recept

Prethodni
22.04.2024.

Kako da napravite savršen pileći paprikaš?

pileći paprikaš

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖