• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pica zbog jednog sastojka izazvala pometnju u čitavoj Italiji: "Ovo je jeres i svetogrđe"
Foto: Shutterstock / Foodio

Pica zbog jednog sastojka izazvala pometnju u čitavoj Italiji: “Ovo je jeres i svetogrđe”

CityMagazine
09.01.2024. 3 min Gourmet

U srcu Napulja, grada sa 3.000 godina dugom tradicijom gastronomije, Đino Sorbiljo, pica majstor, je izazvao pravu revoluciju svojom kontroverznom kreacijom – Margherita con Ananas.

Ovaj specifičan recept za picu, koji predstavlja izazov ustaljenim normama italijanske kuhinje, postao je centar pažnje kako lokalnih stanovnika, tako i gastronoma širom sveta.

Priča o ovom neobičnom spoju počinje u Sorbiljovoj radionici, smeštenoj u istorijskom središtu Napulja, gde majstor vešto kombinuje tradicionalne tehnike sa svojim inovativnim pristupom kulinarstvu. Margherita con Ananas nije obična pica; ona predstavlja hrabro suočavanje sa predrasudama koje su duboko ukorenjene u italijanskoj kulinarskoj tradiciji.

#Italy is in an uproar over #pineapplepizza. You can't make this up. Gino Sorbillo, renowned Naples pizzaiolo (pizza maestro) who has added the dreaded “ananas” to his menu in Via dei Tribunali, best known pizza street in the world. Some #Italians are fed up. Source: CNN pic.twitter.com/DnVBH9OShp

— Patti Pietschmann, Globetrotting Travel Diva (@pattipietsch) January 3, 2024

Priprema ove kontroverzne pice počinje pečenjem ananasa u peći, nakon čega se ohlađeni komadi dodaju na sveže testo. Dodatak dimljenog provolonea, lokalnog kravljeg sira iz Kampanije, daje jelu poseban karakter. Majstor zatim dodaje ekstra devičansko maslinovo ulje i sveži bosiljak pre nego što pica završi u pećnici. Nakon pečenja, na vrh dolaze dve vrste dimljenog sira cacioricotta – kozji sir sa Sardinije i bivolji sir iz obližnjeg područja Čilento. Ovaj kompleksan spoj sastojaka stvara harmoniju ukusa, spajajući tradicionalne sastojke sa modernim pristupom kulinarstvu.

Margherita con Ananas nije samo jelo, već i izazov za ustaljene norme i predrasude. Đino Sorbiljo tvrdi da je njegova kreacija odgovor na potrebu da se preispitaju granice i da se hrabro zakorači u novu gastronomsku teritoriju. On vidi svoju picu kao simbol borbe protiv predrasuda vezanih za hranu, hrabro suprotstavljajući se tradicionalnim stavovima o tome šta je prihvatljivo na italijanskom tanjiru.

Dok je Sorbiljo samouvereno predstavljao svoj proizvod u srcu Napulja, reakcije javnosti nisu izostale. Za većinu Italijana, ideja o ananasu na pici predstavlja pravi jeres, a sama pica postaje svojevrsno svetogrđe. Rasprave su započete širom zemlje, a restorani su podeljeni između podrške hrabrom majstoru i tradicionalista koji brane autentičnost italijanske kuhinje.

Otvoren um

Oni koji podržavaju Sorbiljovu inovaciju naglašavaju važnost otvorenog uma i spremnosti da se prihvate novi ukusi. Smatraju da je ova pica hrabar korak ka evoluciji gastronomije, istovremeno poštujući koren tradicije. S druge strane, tradicionalisti se odupiru promenama, ističući da je ananas na pici neprihvatljiva devijacija od autentičnih italijanskih vrednosti.

U međuvremenu, mediji su se raspisali o ovom neobičnom sukobu ukusa. Naslovi poput “Italijanski majstor pice izaziva tradiciju s ananasom” dominirali su kulturnim rubrikama širom sveta. Članci su istraživali istorijski kontekst italijanske kulinarske tradicije i postavljali pitanje da li je vreme za promene ili je očuvanje autentičnosti apsolutni prioritet.

Sorbiljo nije ostao ravnodušan prema kritikama. On hrabro brani svoju kreaciju, ističući da je vreme da se razbiju predrasude i da se hrana posmatra kao evoluirajući izraz kulture. Njegova pica postaje simbol otpora prema stagnaciji i poziv na istraživanje novih horizonta ukusa.

U međuvremenu, restorani širom Italije su podeljeni između podrške Sorbiljovoj inovaciji i odanosti tradicionalnim vrednostima. Neki su odlučili uvesti Margherita con Ananas u svoje menije kao hrabru avanturu za hrabre goste, dok su drugi odlučili da se drže klasičnih recepata kako bi očuvali integritet italijanske kuhinje.

Javno mnjenje se razlikuje. Dok su neki oduševljeni hrabrošću i kreativnošću Sorbiljove pice, drugi je smatraju neukusnom izdajnicom tradicije. Polemike na društvenim mrežama, restoranskim forumima i televiziji ne jenjavaju, svi pokušavajući da pronađu pravu meru između inovacija i očuvanja kulinarske baštine, prenosi Avaz.

Oznake:

margarita sa ananasompica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti
Prethodni

Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti

ćevapi
Sledeći

Ćevapi i pljeskavice: Ovo je tajni recept

Sledeći
ćevapi
11.01.2024.

Ćevapi i pljeskavice: Ovo je tajni recept

Prethodni
07.01.2024.

Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti

Božićni kolači: Recept za slatkiš koji se sprema za tren oka, a kome niko ne može odoleti

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖