• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Marija Arsić Milosavljević
11.12.2019. 4 min Gourmet

Dolaskom decembra, lagano smo zakoračili u najlepše doba godine kada uživamo u prazničnoj čaroliji, ukrašavanju doma i druženju sa najmilijima. Nema ništa lepše od degustiranja aromatičnih poslastica, ispijanja omiljenog toplog napitka, biranja poklona i osmišljavanja praznične trpeze. No, ma koliko se svake godine trudimo da smislimo neki novi recept i svoje ukućane obradujemo nesvakidašnjim zalogajima, to često nije lak zadatak. Ako na to dodamo umor i stres usled praznične gužve i rokova na poslu, jasno je zašto mnogim domaćicama ovaj period godine stvara nervozu i čini ih napetim…

Kako biste izbegli taj nemili scenario, vrlo je bitno da se dobro organizujete, nabavite sve neophodne sastojke na vreme, te imate dobre „saveznike” u kuhinji koji će vam uštedeti vreme i olakšati sam proces kuvanja. Cilj je da za što kraće vreme i na što lakši način pripremite što ukusnije slane i slatke đakonije, kako biste raspoloženi dočekali praznike i bez griže savesti prepustili se čarima dokolice.

  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Ukoliko vam manjka ideja, u nastavku vam donosimo tri slasna recepta koja se pripremaju za tili čas, a kojima ćete zasigurno zadiviti svoje najdraže.

Praznična pileća pašteta

Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Potrebno je:

1 belo meso (oko 300 g)

100 g pečenog neslanog kikirikija

100 g prepečenog susama

200 g light majoneza

250 g kisele pavlake

1 kašika senfa

so po ukusu

Priprema:

Skuvati belo meso, pa kada se ohladi, ubaciti u blender. U međuvremenu, samleti kikiriki, pa dodati i njega u blender zajedno sa prepečenim susamom. Na kraju dodati majonez, pavlaku, senf, posoliti po ukusu i dobro izblendirati kako bi se dobila fina homogena masa. Paštetu možete poslužiti uz istostiran baget hleb kao kanape, ili kao punjenje za slane korpice, dekorišite  maslinama, peršunom, kaparom ili sitno seckanom crvenom paprikom i uživajte. 

Svečani potaž od pečuraka

Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Potrebno je:

200 g šampinjona

200 g bukovača

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašika ulja

1 l vode

so, biber

začinsko bilje po želji

malo neutralne pavlake za dekoraciju

Priprema:

Iseckati povrće i pečurke. U dubljoj posudi najpre prodinstati crni i beli luk, a zatim dodati pečurke. Dinstati sve zajedno par minuta, pa naliti vodom i krčkati dok sve fino ne omekša. Dodati začine po ukusu, pa sve izblendirati štapnim mikserom kako bi se dobila homogena, kremasta tekstura. Po potrebi dodati još malo vode. Posuti začinskim biljem, dekorisati neutralnom pavlakom i poslužiti uz prepečen hleb.

Raskošni božićni komizbrot

Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Potrebno je:

6 belanaca

1 šolja smeđeg šećera

1 šolja ulja

1 šolja brašna

100 g seckanih suvih kajsija potopljenih u rum*

100 g brusnica

šaka oraha, badema i lešnika

1 štangla crne čokolade

sok i kora od 1 pomorandže

maslac za podmazivanje kalupa i premazivanje kolača

prah šećer za posipanje

Priprema:

Uključiti rernu na 180°C. Dobro umutiti belanca kako bi se dobio fin „sneg”. Zatim postepeno dodavati šećer i ulje, pa sve sjediniti mikserom. Lagano umešati brašno i mešati na niskoj brzini kako belance ne bi „palo”. Nakon toga dodati ostale seckane sastojke, sok i koru od jedne pomorandže. Sve lagano sjediniti, pa izručiti u podmazan i brašnom posut kalup za komizbrot. Peći u rerni oko 45 minuta. Nakon što se kolač izvadi iz rerne, dok je još vruć premazati ga otopljenim maslacem i obilno posuti prah šećerom. Seći na šnite i poslužiti uz čaj, kafu ili kuvano vino.

*kajsije natopljene rumom pre ubacivanja u testo uvaljati u malo brašna kako se ne bi lepile 

  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
  • Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Verujemo da ćete svakako uživati u pripremi i degustaciji ovih recepata, a ukoliko želite da svoje kuvanje podignete na još viši nivo, te svoju kreativnost u kuhinji ispoljite na najbolji mogući način, tu je nova kMix linija Kenwood proizvoda koja pripremu hrane pretvara u svojevrsni užitak. Bilo da je reč o pripremi omiljenog kolača, slanih i slatkih peciva, potaža ili kašica za vašu bebu, više ne morate da žonglirate između nekoliko aparata i kuhinjskih rekvizita istovremeno, budući da je reč o proizvodima koji su dizajnirani tako da u sebi kombinuju više različitih funkcija, štedeći tako vaše vreme, prostor i novac. Pomoću njih lako ćete realizovati svoje kulinarske maštarije, a vaši dragi gosti i prijatelji iznova i iznova će biti oduševljeni vašim kulinarskim umećem. Neka Kenwood proizvodi u Novoj godini postanu vaša mala slatka tajna za kuvanje u velikom stilu. Srećni praznici!

Fotografije recepata: Pinterest, Unsplash

Oznake:

KenwoodkMix linija proizvoda

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

Šta sve donosi moderna kuhinja: Open Concept Kitchen restorana Adler
Prethodni

Šta sve donosi moderna kuhinja: Open Concept Kitchen restorana Adler

Praznična trpeza može da bude zdrava
Sledeći

Praznična trpeza može da bude zdrava

Sledeći
Praznična trpeza može da bude zdrava
12.12.2019.

Praznična trpeza može da bude zdrava

Prethodni
10.12.2019.

Šta sve donosi moderna kuhinja: Open Concept Kitchen restorana Adler

Šta sve donosi moderna kuhinja: Open Concept Kitchen restorana Adler

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖