Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša
Dolaskom decembra, lagano smo zakoračili u najlepše doba godine kada uživamo u prazničnoj čaroliji, ukrašavanju doma i druženju sa najmilijima. Nema ništa lepše od degustiranja aromatičnih poslastica, ispijanja omiljenog toplog napitka, biranja poklona i osmišljavanja praznične trpeze. No, ma koliko se svake godine trudimo da smislimo neki novi recept i svoje ukućane obradujemo nesvakidašnjim zalogajima, to često nije lak zadatak. Ako na to dodamo umor i stres usled praznične gužve i rokova na poslu, jasno je zašto mnogim domaćicama ovaj period godine stvara nervozu i čini ih napetim…
Kako biste izbegli taj nemili scenario, vrlo je bitno da se dobro organizujete, nabavite sve neophodne sastojke na vreme, te imate dobre „saveznike” u kuhinji koji će vam uštedeti vreme i olakšati sam proces kuvanja. Cilj je da za što kraće vreme i na što lakši način pripremite što ukusnije slane i slatke đakonije, kako biste raspoloženi dočekali praznike i bez griže savesti prepustili se čarima dokolice.
Ukoliko vam manjka ideja, u nastavku vam donosimo tri slasna recepta koja se pripremaju za tili čas, a kojima ćete zasigurno zadiviti svoje najdraže.
Praznična pileća pašteta
Potrebno je:
1 belo meso (oko 300 g)
100 g pečenog neslanog kikirikija
100 g prepečenog susama
200 g light majoneza
250 g kisele pavlake
1 kašika senfa
so po ukusu
Priprema:
Skuvati belo meso, pa kada se ohladi, ubaciti u blender. U međuvremenu, samleti kikiriki, pa dodati i njega u blender zajedno sa prepečenim susamom. Na kraju dodati majonez, pavlaku, senf, posoliti po ukusu i dobro izblendirati kako bi se dobila fina homogena masa. Paštetu možete poslužiti uz istostiran baget hleb kao kanape, ili kao punjenje za slane korpice, dekorišite maslinama, peršunom, kaparom ili sitno seckanom crvenom paprikom i uživajte.
Svečani potaž od pečuraka
Potrebno je:
200 g šampinjona
200 g bukovača
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašika ulja
1 l vode
so, biber
začinsko bilje po želji
malo neutralne pavlake za dekoraciju
Priprema:
Iseckati povrće i pečurke. U dubljoj posudi najpre prodinstati crni i beli luk, a zatim dodati pečurke. Dinstati sve zajedno par minuta, pa naliti vodom i krčkati dok sve fino ne omekša. Dodati začine po ukusu, pa sve izblendirati štapnim mikserom kako bi se dobila homogena, kremasta tekstura. Po potrebi dodati još malo vode. Posuti začinskim biljem, dekorisati neutralnom pavlakom i poslužiti uz prepečen hleb.
Raskošni božićni komizbrot
Potrebno je:
6 belanaca
1 šolja smeđeg šećera
1 šolja ulja
1 šolja brašna
100 g seckanih suvih kajsija potopljenih u rum*
100 g brusnica
šaka oraha, badema i lešnika
1 štangla crne čokolade
sok i kora od 1 pomorandže
maslac za podmazivanje kalupa i premazivanje kolača
prah šećer za posipanje
Priprema:
Uključiti rernu na 180°C. Dobro umutiti belanca kako bi se dobio fin „sneg”. Zatim postepeno dodavati šećer i ulje, pa sve sjediniti mikserom. Lagano umešati brašno i mešati na niskoj brzini kako belance ne bi „palo”. Nakon toga dodati ostale seckane sastojke, sok i koru od jedne pomorandže. Sve lagano sjediniti, pa izručiti u podmazan i brašnom posut kalup za komizbrot. Peći u rerni oko 45 minuta. Nakon što se kolač izvadi iz rerne, dok je još vruć premazati ga otopljenim maslacem i obilno posuti prah šećerom. Seći na šnite i poslužiti uz čaj, kafu ili kuvano vino.
*kajsije natopljene rumom pre ubacivanja u testo uvaljati u malo brašna kako se ne bi lepile
Verujemo da ćete svakako uživati u pripremi i degustaciji ovih recepata, a ukoliko želite da svoje kuvanje podignete na još viši nivo, te svoju kreativnost u kuhinji ispoljite na najbolji mogući način, tu je nova kMix linija Kenwood proizvoda koja pripremu hrane pretvara u svojevrsni užitak. Bilo da je reč o pripremi omiljenog kolača, slanih i slatkih peciva, potaža ili kašica za vašu bebu, više ne morate da žonglirate između nekoliko aparata i kuhinjskih rekvizita istovremeno, budući da je reč o proizvodima koji su dizajnirani tako da u sebi kombinuju više različitih funkcija, štedeći tako vaše vreme, prostor i novac. Pomoću njih lako ćete realizovati svoje kulinarske maštarije, a vaši dragi gosti i prijatelji iznova i iznova će biti oduševljeni vašim kulinarskim umećem. Neka Kenwood proizvodi u Novoj godini postanu vaša mala slatka tajna za kuvanje u velikom stilu. Srećni praznici!
Fotografije recepata: Pinterest, Unsplash
No Comment! Be the first one.