Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

AUTOR: Marija Arsić Milosavljević 11 Dec, 2019
Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Dolaskom decembra, lagano smo zakoračili u najlepše doba godine kada uživamo u prazničnoj čaroliji, ukrašavanju doma i druženju sa najmilijima. Nema ništa lepše od degustiranja aromatičnih poslastica, ispijanja omiljenog toplog napitka, biranja poklona i osmišljavanja praznične trpeze. No, ma koliko se svake godine trudimo da smislimo neki novi recept i svoje ukućane obradujemo nesvakidašnjim zalogajima, to često nije lak zadatak. Ako na to dodamo umor i stres usled praznične gužve i rokova na poslu, jasno je zašto mnogim domaćicama ovaj period godine stvara nervozu i čini ih napetim…

Kako biste izbegli taj nemili scenario, vrlo je bitno da se dobro organizujete, nabavite sve neophodne sastojke na vreme, te imate dobre „saveznike” u kuhinji koji će vam uštedeti vreme i olakšati sam proces kuvanja. Cilj je da za što kraće vreme i na što lakši način pripremite što ukusnije slane i slatke đakonije, kako biste raspoloženi dočekali praznike i bez griže savesti prepustili se čarima dokolice.

Ukoliko vam manjka ideja, u nastavku vam donosimo tri slasna recepta koja se pripremaju za tili čas, a kojima ćete zasigurno zadiviti svoje najdraže.

Praznična pileća pašteta

Potrebno je:

1 belo meso (oko 300 g)

100 g pečenog neslanog kikirikija

100 g prepečenog susama

200 g light majoneza

250 g kisele pavlake

1 kašika senfa

so po ukusu

Priprema:

Skuvati belo meso, pa kada se ohladi, ubaciti u blender. U međuvremenu, samleti kikiriki, pa dodati i njega u blender zajedno sa prepečenim susamom. Na kraju dodati majonez, pavlaku, senf, posoliti po ukusu i dobro izblendirati kako bi se dobila fina homogena masa. Paštetu možete poslužiti uz istostiran baget hleb kao kanape, ili kao punjenje za slane korpice, dekorišite  maslinama, peršunom, kaparom ili sitno seckanom crvenom paprikom i uživajte. 

Svečani potaž od pečuraka

Potrebno je:

200 g šampinjona

200 g bukovača

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašika ulja

1 l vode

so, biber

začinsko bilje po želji

malo neutralne pavlake za dekoraciju

Priprema:

Iseckati povrće i pečurke. U dubljoj posudi najpre prodinstati crni i beli luk, a zatim dodati pečurke. Dinstati sve zajedno par minuta, pa naliti vodom i krčkati dok sve fino ne omekša. Dodati začine po ukusu, pa sve izblendirati štapnim mikserom kako bi se dobila homogena, kremasta tekstura. Po potrebi dodati još malo vode. Posuti začinskim biljem, dekorisati neutralnom pavlakom i poslužiti uz prepečen hleb.

Raskošni božićni komizbrot

Potrebno je:

6 belanaca

1 šolja smeđeg šećera

1 šolja ulja

1 šolja brašna

100 g seckanih suvih kajsija potopljenih u rum*

100 g brusnica

šaka oraha, badema i lešnika

1 štangla crne čokolade

sok i kora od 1 pomorandže

maslac za podmazivanje kalupa i premazivanje kolača

prah šećer za posipanje

Priprema:

Uključiti rernu na 180°C. Dobro umutiti belanca kako bi se dobio fin „sneg”. Zatim postepeno dodavati šećer i ulje, pa sve sjediniti mikserom. Lagano umešati brašno i mešati na niskoj brzini kako belance ne bi „palo”. Nakon toga dodati ostale seckane sastojke, sok i koru od jedne pomorandže. Sve lagano sjediniti, pa izručiti u podmazan i brašnom posut kalup za komizbrot. Peći u rerni oko 45 minuta. Nakon što se kolač izvadi iz rerne, dok je još vruć premazati ga otopljenim maslacem i obilno posuti prah šećerom. Seći na šnite i poslužiti uz čaj, kafu ili kuvano vino.

*kajsije natopljene rumom pre ubacivanja u testo uvaljati u malo brašna kako se ne bi lepile 

Verujemo da ćete svakako uživati u pripremi i degustaciji ovih recepata, a ukoliko želite da svoje kuvanje podignete na još viši nivo, te svoju kreativnost u kuhinji ispoljite na najbolji mogući način, tu je nova kMix linija Kenwood proizvoda koja pripremu hrane pretvara u svojevrsni užitak. Bilo da je reč o pripremi omiljenog kolača, slanih i slatkih peciva, potaža ili kašica za vašu bebu, više ne morate da žonglirate između nekoliko aparata i kuhinjskih rekvizita istovremeno, budući da je reč o proizvodima koji su dizajnirani tako da u sebi kombinuju više različitih funkcija, štedeći tako vaše vreme, prostor i novac. Pomoću njih lako ćete realizovati svoje kulinarske maštarije, a vaši dragi gosti i prijatelji iznova i iznova će biti oduševljeni vašim kulinarskim umećem. Neka Kenwood proizvodi u Novoj godini postanu vaša mala slatka tajna za kuvanje u velikom stilu. Srećni praznici!

Fotografije recepata: Pinterest, Unsplash

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…