• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Priprema praznične trpeze nikada nije bila lakša

Marija Arsić Milosavljević
11.12.2019. 4 min Gourmet

Dolaskom decembra, lagano smo zakoračili u najlepše doba godine kada uživamo u prazničnoj čaroliji, ukrašavanju doma i druženju sa najmilijima. Nema ništa lepše od degustiranja aromatičnih poslastica, ispijanja omiljenog toplog napitka, biranja poklona i osmišljavanja praznične trpeze. No, ma koliko se svake godine trudimo da smislimo neki novi recept i svoje ukućane obradujemo nesvakidašnjim zalogajima, to često nije lak zadatak. Ako na to dodamo umor i stres usled praznične gužve i rokova na poslu, jasno je zašto mnogim domaćicama ovaj period godine stvara nervozu i čini ih napetim…

Kako biste izbegli taj nemili scenario, vrlo je bitno da se dobro organizujete, nabavite sve neophodne sastojke na vreme, te imate dobre „saveznike” u kuhinji koji će vam uštedeti vreme i olakšati sam proces kuvanja. Cilj je da za što kraće vreme i na što lakši način pripremite što ukusnije slane i slatke đakonije, kako biste raspoloženi dočekali praznike i bez griže savesti prepustili se čarima dokolice.

Ukoliko vam manjka ideja, u nastavku vam donosimo tri slasna recepta koja se pripremaju za tili čas, a kojima ćete zasigurno zadiviti svoje najdraže.

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Praznična pileća pašteta

Potrebno je:

1 belo meso (oko 300 g)

100 g pečenog neslanog kikirikija

100 g prepečenog susama

200 g light majoneza

250 g kisele pavlake

1 kašika senfa

so po ukusu

Priprema:

Skuvati belo meso, pa kada se ohladi, ubaciti u blender. U međuvremenu, samleti kikiriki, pa dodati i njega u blender zajedno sa prepečenim susamom. Na kraju dodati majonez, pavlaku, senf, posoliti po ukusu i dobro izblendirati kako bi se dobila fina homogena masa. Paštetu možete poslužiti uz istostiran baget hleb kao kanape, ili kao punjenje za slane korpice, dekorišite  maslinama, peršunom, kaparom ili sitno seckanom crvenom paprikom i uživajte. 

Svečani potaž od pečuraka

Potrebno je:

200 g šampinjona

200 g bukovača

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašika ulja

1 l vode

so, biber

začinsko bilje po želji

malo neutralne pavlake za dekoraciju

Priprema:

Iseckati povrće i pečurke. U dubljoj posudi najpre prodinstati crni i beli luk, a zatim dodati pečurke. Dinstati sve zajedno par minuta, pa naliti vodom i krčkati dok sve fino ne omekša. Dodati začine po ukusu, pa sve izblendirati štapnim mikserom kako bi se dobila homogena, kremasta tekstura. Po potrebi dodati još malo vode. Posuti začinskim biljem, dekorisati neutralnom pavlakom i poslužiti uz prepečen hleb.

Raskošni božićni komizbrot

Potrebno je:

6 belanaca

1 šolja smeđeg šećera

1 šolja ulja

1 šolja brašna

100 g seckanih suvih kajsija potopljenih u rum*

100 g brusnica

šaka oraha, badema i lešnika

1 štangla crne čokolade

sok i kora od 1 pomorandže

maslac za podmazivanje kalupa i premazivanje kolača

prah šećer za posipanje

Priprema:

Uključiti rernu na 180°C. Dobro umutiti belanca kako bi se dobio fin „sneg”. Zatim postepeno dodavati šećer i ulje, pa sve sjediniti mikserom. Lagano umešati brašno i mešati na niskoj brzini kako belance ne bi „palo”. Nakon toga dodati ostale seckane sastojke, sok i koru od jedne pomorandže. Sve lagano sjediniti, pa izručiti u podmazan i brašnom posut kalup za komizbrot. Peći u rerni oko 45 minuta. Nakon što se kolač izvadi iz rerne, dok je još vruć premazati ga otopljenim maslacem i obilno posuti prah šećerom. Seći na šnite i poslužiti uz čaj, kafu ili kuvano vino.

*kajsije natopljene rumom pre ubacivanja u testo uvaljati u malo brašna kako se ne bi lepile 

Verujemo da ćete svakako uživati u pripremi i degustaciji ovih recepata, a ukoliko želite da svoje kuvanje podignete na još viši nivo, te svoju kreativnost u kuhinji ispoljite na najbolji mogući način, tu je nova kMix linija Kenwood proizvoda koja pripremu hrane pretvara u svojevrsni užitak. Bilo da je reč o pripremi omiljenog kolača, slanih i slatkih peciva, potaža ili kašica za vašu bebu, više ne morate da žonglirate između nekoliko aparata i kuhinjskih rekvizita istovremeno, budući da je reč o proizvodima koji su dizajnirani tako da u sebi kombinuju više različitih funkcija, štedeći tako vaše vreme, prostor i novac. Pomoću njih lako ćete realizovati svoje kulinarske maštarije, a vaši dragi gosti i prijatelji iznova i iznova će biti oduševljeni vašim kulinarskim umećem. Neka Kenwood proizvodi u Novoj godini postanu vaša mala slatka tajna za kuvanje u velikom stilu. Srećni praznici!

Fotografije recepata: Pinterest, Unsplash

Oznake:

KenwoodkMix linija proizvoda

Povezani članci

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

Prethodni

Šta sve donosi moderna kuhinja: Open Concept Kitchen restorana Adler

Sledeći

Praznična trpeza može da bude zdrava

Sledeći
12.12.2019.

Praznična trpeza može da bude zdrava

Prethodni
10.12.2019.

Šta sve donosi moderna kuhinja: Open Concept Kitchen restorana Adler

Najnovije

tejlor svift
Stručnjaci kažu – Slušanje i poznavanje ove pesme može da spasi ljudima život, ali stvarno
CityMagazine
Rajan O'Nil i Barbra Strajsend
5 filmova Rajana O’Nila koje vredi pogledati
Aleksandar Maksimović
HBO Max objavio veliki trejler: Evo šta sve stiže u 2024. i 2025. godini
Filip Milosavljević
Nejtan Never/Liga pravde – „Dupli Univerzum“: Ujedinjeni protiv pretnje iz budućnosti
Filip Milosavljević
Praznici su vreme kada deca uče odrasle kako se vole knjige
Promo

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖