Prolećni meni uz Staropramen
Sa prolećem nam uvek dolazi neka nova energija i inspirisanost zelenilom i bogatstvom prirode. To sa sobom donosi mnoge sveže sastojke i arome koji doprinose boljem ukusu svega što odlučimo da pripremimo.
Osim izbora recepta i pronalaženja adekvatnih svežih sastojaka, pri osmišljavanju savršenog iskustva obedovanja treba razmišljati i o napitku koji bi išao uz sve to. Uživanje u hrani nije sasvim potpuno ako nije propraćeno pravim napitkom koji će sve to zaokružiti. Kada pronađete savršenu harmoniju ukusa hrane i arome pića, svaki obrok biće pravi praznik za sva vaša čula.
Jedan od glavnih saveznika u toj potrazi za savršenim obrokom je pivo, jedno od najpopularnijih pića na svetu. Ono je idealno za dopunjavanje i pojačavanje ukusa hrane i njegovi sastojci vam zapravo i mogu pomoći u izboru hrane. Možete pronaći slične ukuse koji će se spojiti i upotpuniti užitak, samo treba voditi računa o balansu, tako da jedan ukus ne nadvlada drugi.
Pivo može biti dopuna uz skoro svaku vrstu hrane, a jedna od namirnica uz koju ide skoro nerazdvojno je meso. Pivo se može dodati u razne vrste sosova tokom pripreme mesa, ili jednostavno sipati u čašu i biti hladan krepki kontrast toplom sočnom parčetu mesa. Naš predlog za ovakvu gastro avanturu je Staropramen pivo, osvežavajućeg i reskog ukusa koji može da se probije kroz sve vrste mesa. Uz njegovu hmeljnu gorčinu, vaši pivski zalogaji biće neodoljivi.
Jedna od osoba koje vole da komibinuju razne namirnice i arome u pripremi ukusnih recepata, među kojima se često nalazi meso, je Igor Stanković, na Instagramu poznatiji kao izorgor. On je inače po profesiji programer, koji je počeo da se bavi kuvanjem iz hobija i rešio da rezultate podeli sa drugim ljudima, na šta je dobio izvrsne reakcije. Danas ima preko 10 hiljada pratilaca na ovoj mreži, gde redovno deli svoje recepte, a u nastavku vam donosimo jednu njegovu ukusnu mesnatu kreaciju.
Garlic bread sendvič sa biftekom
Sastojci
- 200g bifteka
- Ruzmarin
- Majčina dušica
- Beli luk
- Puter
- Ćebata ili hleb po želji
- Dve veće glavice crnog luka
- Rukola
- Maslinovo ulje
- So
- Biber
Puter sa belim lukom
- 150g putera
- Šaka svežeg peršuna
- 5 češanja belog luka
Sos od sušenog paradajza
- 10 komada sušenog paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 češnja belog luka
- 1 kašika dimljene mlevene paprike
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica sušene majčine dušice
Senf sos sa pivom
- 180ml Staropramen piva
- 2 kašike braon šećera
- 4 kašike senfa
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kasičica cimeta
Metoda:
Priprema aromatizovanog putera: Puter na sobnoj temperaturi pomešajte sa sitno naseckanim belim lukom i peršunom.
Priprema karamelizovanog luka: Zagrejte ulje na srednjoj vatri i ubacite naseckan crni luk. Posolite na početku i nakon 5 minuta smanjite vatru i pustite da se luk karamelizuje uz povremeno mešanje. Nakon 20 minuta, ili kada je luk dobio braon boju, sipajte malo piva u tiganj, kako biste pokupili zalepljene ostatke sa dna tiganja.
Priprema sosa od sušenog paradajza: Sve sastojke ubacite u blender ili multipraktik i blendirajte do željene teksture.
Priprema senfa sa pivom: Dodajte pivo u šerpu i pustite da proključa. Nakon toga smanjite vatru i pustite da krčka lagano dok se tečnost ne redukuje za polovinu. Dodajte šećer, sklonite sa vatre i pustite da se ohladi. Pomešajte ostale sastojke zajedno sa pivom.
Priprema hleba: Namažite hleb aromatizovanim puterom i zapecite na srednjoj vatri.
Priprema mesa: Biftek obilno posoliti i pobiberiti neposredno pre pečenja. Zagrejte ulje na jakoj vatri i pecite meso do željene temperature. Pred sam kraj, u tiganj dodajte puter, beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu i kašikom polivajte meso rastopljenim puterom.
Namazati senf sa pivom, staviti rukolu začinjenu maslinovim uljem i biberom, staviti meso, karamelizovani luk, namazati sos od sušenog paradajza.