Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za hranu i gostoprimstvo i poslednjih nekoliko decenija su neizostavan deo slava.

Prema rečima muzejskog savetnika etnografskog muzeja dr Miloša Matića, u tradicijskom modelu proslavljanja porodične slave nije bilo uobičajeno donošenje poklona kako to danas radimo. Tada su se donosili simbolični pokloni poput jabuke, kocke šećera ili bombone za decu, tek u drugoj polovini 20. veka javlja se običaj donošenja kafe, jestivog ulja, rakije. Pokloni u užem smislu reči, a to je obično nešto za kuću (posuđe, krpe, peškiri…) ili od hrane (vino, flaša žestokog pića, kafa i sl. javljaju se tek od osamdesetih godina, a posebno je bilo izraženo tokom devedesetih godina, kada slavska gozba i postaje naglašenija u odnosu na prethodni period.

Inspirisani ovim prvim simboličnim poklonima – kada je kocka šećera ili voćka bila neverovatna sreća za decu, a ulje veliki dar za domaćicu, predlažemo vam nekoliko opcija slavskih poklona od domaćih proizvođača – od ulja od bundeve do brašna od koštice šljive.

Olga, ulje od bundeve

Olga, devičansko i hladno ceđeno bundevino ulje, dobija se od semena bundeve sa vojvođanskih polja. Ovo visokokvalitetno ulje karakterističnog ukusa i mirisa bogato je omega masnim kiselinama, vitaminima, antioksidantima i mineralima, i jedno je od nutritivno najsnažnijih ulja. Devičansko ulje bundeve obiluje vitaminima A, C, E, K, kao i vitaminima B kompleksa neophodnim za normalno funkcionisanje organizma. Može se koristiti za salatne prelive, marinade, kao dodatak kuvanim jelima i desertima.

SpiceUp, šećer sa ukusima

U asortimanu SpiceUp radnje se mogu naći čoko-cimet šećer, šećer sa hibiskusom i arapski začinjeni šećer koji se u zavisnosti od potrebe koriste za pripremu kolača, kafe i osvežavajućih napitaka. Pored ovih začina, tu je i više vrsta bibera, paprike, kurkume, sušene latice ruža i kore pomorandže, piment i mešavina za pitu od jabuka, kuvano vino… Na raspolaganju su i kombinacija poklon paketa, a mi vam preporučujemo da napravite autentičnu kombinaciju prema ukusu domaćina.

Anđeli, ovseni kolači

Postoji veliki izbor ovsenih kolača Anđela, od čokoladnih do voćnih kombinacija. Tope se u ustima, a ukus im je jedinstven i neodoljiv. U pripremi se ne koriste konzervansi niti veštački produživači svežine i aditivi, a insistira se na tačno određenoj temperaturi pečenja, kako puter u kolačima ne bi razvio trans masti. Može se napraviti kombinacija više ukusa u kartonskoj poklon-kutiji.

All Nut, šljiva u ulju i brašnu

U radionici All Nut proizvode se hladno ceđena jestiva ulja i brašno od koštica šljive, kajsije i lešnika. All Nut ulja i brašna sa punoćom ukusa mogu obogatiti slana jela, umake, prelive, ali i poslastice. Brašno se može koristiti presno u šejkovima, sa jogurtom i u pripremi kolača, hlebova i peciva ili kao zamena za orašaste plodove u receptu. Ulja se mogu koristiti za salatu, sosove, dresinge, uz sireve, dok kolačima daju divnu aromu.

Ratluk porodice Bosiljčić

Radnja porodice Bosiljčić osnovana je 1936. godine, a receptura za ratluk se od samog osnivanja nije menjala, ali su uvođene nove kombinacije po ukusu novih generacija. Prvi i osnovni ukusi ratluka koji su se u radnji pravili su od ruže, vanile i bergamota (divlje pomorandže), a danas prave preko 15 različitih ukusa, sa orahom i medom, pistaćima, lešnikom, kokosom… Pored ovih postoji veliki broj domaćih proizvođača, čiji proizvodi atraktivno zapakovani predstavljaju ne samo znak zahvalnosti i podrške domaćinima, već i malim trgovcima i proizvođačima.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…