Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za hranu i gostoprimstvo i poslednjih nekoliko decenija su neizostavan deo slava.

Prema rečima muzejskog savetnika etnografskog muzeja dr Miloša Matića, u tradicijskom modelu proslavljanja porodične slave nije bilo uobičajeno donošenje poklona kako to danas radimo. Tada su se donosili simbolični pokloni poput jabuke, kocke šećera ili bombone za decu, tek u drugoj polovini 20. veka javlja se običaj donošenja kafe, jestivog ulja, rakije. Pokloni u užem smislu reči, a to je obično nešto za kuću (posuđe, krpe, peškiri…) ili od hrane (vino, flaša žestokog pića, kafa i sl. javljaju se tek od osamdesetih godina, a posebno je bilo izraženo tokom devedesetih godina, kada slavska gozba i postaje naglašenija u odnosu na prethodni period.

Inspirisani ovim prvim simboličnim poklonima – kada je kocka šećera ili voćka bila neverovatna sreća za decu, a ulje veliki dar za domaćicu, predlažemo vam nekoliko opcija slavskih poklona od domaćih proizvođača – od ulja od bundeve do brašna od koštice šljive.

Olga, ulje od bundeve

Olga, devičansko i hladno ceđeno bundevino ulje, dobija se od semena bundeve sa vojvođanskih polja. Ovo visokokvalitetno ulje karakterističnog ukusa i mirisa bogato je omega masnim kiselinama, vitaminima, antioksidantima i mineralima, i jedno je od nutritivno najsnažnijih ulja. Devičansko ulje bundeve obiluje vitaminima A, C, E, K, kao i vitaminima B kompleksa neophodnim za normalno funkcionisanje organizma. Može se koristiti za salatne prelive, marinade, kao dodatak kuvanim jelima i desertima.

SpiceUp, šećer sa ukusima

U asortimanu SpiceUp radnje se mogu naći čoko-cimet šećer, šećer sa hibiskusom i arapski začinjeni šećer koji se u zavisnosti od potrebe koriste za pripremu kolača, kafe i osvežavajućih napitaka. Pored ovih začina, tu je i više vrsta bibera, paprike, kurkume, sušene latice ruža i kore pomorandže, piment i mešavina za pitu od jabuka, kuvano vino… Na raspolaganju su i kombinacija poklon paketa, a mi vam preporučujemo da napravite autentičnu kombinaciju prema ukusu domaćina.

Anđeli, ovseni kolači

Postoji veliki izbor ovsenih kolača Anđela, od čokoladnih do voćnih kombinacija. Tope se u ustima, a ukus im je jedinstven i neodoljiv. U pripremi se ne koriste konzervansi niti veštački produživači svežine i aditivi, a insistira se na tačno određenoj temperaturi pečenja, kako puter u kolačima ne bi razvio trans masti. Može se napraviti kombinacija više ukusa u kartonskoj poklon-kutiji.

All Nut, šljiva u ulju i brašnu

U radionici All Nut proizvode se hladno ceđena jestiva ulja i brašno od koštica šljive, kajsije i lešnika. All Nut ulja i brašna sa punoćom ukusa mogu obogatiti slana jela, umake, prelive, ali i poslastice. Brašno se može koristiti presno u šejkovima, sa jogurtom i u pripremi kolača, hlebova i peciva ili kao zamena za orašaste plodove u receptu. Ulja se mogu koristiti za salatu, sosove, dresinge, uz sireve, dok kolačima daju divnu aromu.

Ratluk porodice Bosiljčić

Radnja porodice Bosiljčić osnovana je 1936. godine, a receptura za ratluk se od samog osnivanja nije menjala, ali su uvođene nove kombinacije po ukusu novih generacija. Prvi i osnovni ukusi ratluka koji su se u radnji pravili su od ruže, vanile i bergamota (divlje pomorandže), a danas prave preko 15 različitih ukusa, sa orahom i medom, pistaćima, lešnikom, kokosom… Pored ovih postoji veliki broj domaćih proizvođača, čiji proizvodi atraktivno zapakovani predstavljaju ne samo znak zahvalnosti i podrške domaćinima, već i malim trgovcima i proizvođačima.

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…