• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Jelena Popović Đorđević
23.11.2021. 3 min Gourmet

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za hranu i gostoprimstvo i poslednjih nekoliko decenija su neizostavan deo slava.

Prema rečima muzejskog savetnika etnografskog muzeja dr Miloša Matića, u tradicijskom modelu proslavljanja porodične slave nije bilo uobičajeno donošenje poklona kako to danas radimo. Tada su se donosili simbolični pokloni poput jabuke, kocke šećera ili bombone za decu, tek u drugoj polovini 20. veka javlja se običaj donošenja kafe, jestivog ulja, rakije. Pokloni u užem smislu reči, a to je obično nešto za kuću (posuđe, krpe, peškiri…) ili od hrane (vino, flaša žestokog pića, kafa i sl. javljaju se tek od osamdesetih godina, a posebno je bilo izraženo tokom devedesetih godina, kada slavska gozba i postaje naglašenija u odnosu na prethodni period.

Inspirisani ovim prvim simboličnim poklonima – kada je kocka šećera ili voćka bila neverovatna sreća za decu, a ulje veliki dar za domaćicu, predlažemo vam nekoliko opcija slavskih poklona od domaćih proizvođača – od ulja od bundeve do brašna od koštice šljive.

Povezani članci

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Olga, ulje od bundeve

Olga, devičansko i hladno ceđeno bundevino ulje, dobija se od semena bundeve sa vojvođanskih polja. Ovo visokokvalitetno ulje karakterističnog ukusa i mirisa bogato je omega masnim kiselinama, vitaminima, antioksidantima i mineralima, i jedno je od nutritivno najsnažnijih ulja. Devičansko ulje bundeve obiluje vitaminima A, C, E, K, kao i vitaminima B kompleksa neophodnim za normalno funkcionisanje organizma. Može se koristiti za salatne prelive, marinade, kao dodatak kuvanim jelima i desertima.

SpiceUp, šećer sa ukusima

U asortimanu SpiceUp radnje se mogu naći čoko-cimet šećer, šećer sa hibiskusom i arapski začinjeni šećer koji se u zavisnosti od potrebe koriste za pripremu kolača, kafe i osvežavajućih napitaka. Pored ovih začina, tu je i više vrsta bibera, paprike, kurkume, sušene latice ruža i kore pomorandže, piment i mešavina za pitu od jabuka, kuvano vino… Na raspolaganju su i kombinacija poklon paketa, a mi vam preporučujemo da napravite autentičnu kombinaciju prema ukusu domaćina.

Anđeli, ovseni kolači

Postoji veliki izbor ovsenih kolača Anđela, od čokoladnih do voćnih kombinacija. Tope se u ustima, a ukus im je jedinstven i neodoljiv. U pripremi se ne koriste konzervansi niti veštački produživači svežine i aditivi, a insistira se na tačno određenoj temperaturi pečenja, kako puter u kolačima ne bi razvio trans masti. Može se napraviti kombinacija više ukusa u kartonskoj poklon-kutiji.

All Nut, šljiva u ulju i brašnu

U radionici All Nut proizvode se hladno ceđena jestiva ulja i brašno od koštica šljive, kajsije i lešnika. All Nut ulja i brašna sa punoćom ukusa mogu obogatiti slana jela, umake, prelive, ali i poslastice. Brašno se može koristiti presno u šejkovima, sa jogurtom i u pripremi kolača, hlebova i peciva ili kao zamena za orašaste plodove u receptu. Ulja se mogu koristiti za salatu, sosove, dresinge, uz sireve, dok kolačima daju divnu aromu.

Ratluk porodice Bosiljčić

Radnja porodice Bosiljčić osnovana je 1936. godine, a receptura za ratluk se od samog osnivanja nije menjala, ali su uvođene nove kombinacije po ukusu novih generacija. Prvi i osnovni ukusi ratluka koji su se u radnji pravili su od ruže, vanile i bergamota (divlje pomorandže), a danas prave preko 15 različitih ukusa, sa orahom i medom, pistaćima, lešnikom, kokosom… Pored ovih postoji veliki broj domaćih proizvođača, čiji proizvodi atraktivno zapakovani predstavljaju ne samo znak zahvalnosti i podrške domaćinima, već i malim trgovcima i proizvođačima.

Oznake:

kolačipokloniratlukšećerslavaulje

Povezani članci

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Recept za smesu s kojom možete da pripremite čak sedam vrsta kolača

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Prethodni

5 jednostavnih recepata za grickalice bez griže savesti

Sledeći

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Sledeći
24.11.2021.

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Prethodni
21.11.2021.

5 jednostavnih recepata za grickalice bez griže savesti

Najnovije

Istinita priča o psu Titini koji je bio deo polarne ekpedicije stigla u bioskope
CityMagazine
Marčelo sa bendom otkriva šta da očekujemo na koncertu u MTS Dvorani 5. decembra
CityMagazine
Bend MAiKA objavio novi singl „Kafana Paradis“
CityMagazine
Vikend preporuke 1-3.12.
CityMagazine
Novi španski triler „Sva imena Božja“ uskoro u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖