• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke

Isidora Spasić
15.01.2022. 4 min Gourmet

Postoje namirnice u koje se kuvari „kunu”. Kao i njima, one i vama treba da budu pri ruci, jer ćete tako uvek biti spremni za nove kulinarske pohode.

Maslinovo ulje

Bilo da ga koristite u kuvanju, za slane i slatke specijalitete, sipate preko salate, ili jednostavno umačete hleb u njega, maslinovo ulje je osnova kvalitetnog kulinarstva.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.scitechdaily.com

Morska so

Ništa nema naročit ukus, sve dok se ne posoli. Zbog toga je so obavezna! Krupna morska je odlična za kuvanje, dok je sitna dobra za naknadno soljenje.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.saveur.com

Brašno

Hleb, peciva, slane i slatke đakonije, sve to počinje od skromnog – brašna. Zbog toga neka vam uvek bude u kući. Pored belog pšeničnog, tu su i heljdino, ražano, kukuruzno, ovseno, kokosovo, bademovo…

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.silviocicchi.com

Testenina

Kada vam ponestane ideja, testenina je uvek tu da reši problem. Ako vodite računa o zdravlju, običnu testeninu možete zameniti integralnom, ili onom bez glutena.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.ashcuoco.com

Mahunarke

Bilo da se odlučite za one u kesi ili iz konzerve, mahunarke su beskrajan izvor inspiracija. Setite se da ima raznih vrsta pasulja, sočiva, boranije, graška, leblebija…

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.loveandlemons.com

Beli i crni luk

Najbolje je imati svež luk, ali nekada i onaj u prahu (poput začina) zna da bude koristan. Luk je generalno odlična osnova za kuvana, pečena i dinstana jela.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.bonappetit.com

Sušene pečurke

Neverovatno je koliko sušene pečurke mogu dati kompleksan i specifičan ukus jelima. Uzmite u obzir vrganje, šitake, i lisičarke, pa ih dodajte u rižoto i čorbe.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.thespruceeats.com

Paradajz u konzervi

Ovaj skromni sastojak može vas povesti na kulinarsko putovanje oko sveta. Sve zavisi od toga kako ga koristite. Odličan je za sosove, čorbe, čilije, paprikaše…

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.unlockfood.ca

Riba u konzervi

Tunjevina, sardina, losos, skuša, inćuni… Kao što znate – izbor je veliki. Dodajte ih u salatu, testeninu, na sendviče, i videćete kako obrok postaje bogatiji.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.imageprofessionals.com

Masline u tegli

Crne, zelene, punjene, sa košticom ili bez. To su samo neke opcije za masline u tegli. Osim što će obogatiti svako jelo, odlične su i kad se služe samostalno.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.pollensaprivatechefs.com

Teglica senfa

Senf je nezaobilazni sastojak kada se govori o pravljenju soseva, dresinga, namaza i jela od mesa. U zavisnosti od toga kako ga volite, senf može biti manje ili više ljut, glatke teksture ili sa zrncima slačice.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.catsupandmustard.com

Ljuti sos

Tabasco, Sriracha, Harissa – važno je da izaberete onaj ljuti sos koji odgovara vašoj ljubavi i toleranciji prema ljutini. Onda ga dodajte na grilovano meso, pirinač sa povrćem, jela od ribe i morskih plodova.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.seriouseats.com

Začini

Zažmurite i zamislite Mediteran – bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmarin, majoran, žalfija, lovor… Ili otputujte na Bliski istok – kim, šafran, korijander, cimet, kardamon, muskatni orah… Začini su tu da svako jelo pretvore u nešto posebno. Biber se naravno podrazumeva!

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.thekitchn.com

Med

Ako možete, zaobiđite šećer pa ga zamenite medom. Biće idealan kao zaslađivač za čaj i kafu, u kolačima, za dresinge, glaziranje mesa, preko voća, uz sireve…

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.medicalnewstoday.com

Kafa

Ko može odoleti šoljici kafe?! Onaj ko može, nek pije čaj! Ali kafa je takođe odlična i kao dodatak u pripremi raznih poslastica i deserta.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.athome.starbucks.comjpg

Čokolada

Prilikom pravljenja kolača i torti, čokolada je neizostavna. Savršena je kad se gricka samostalno, ali je interesantna i u slanim jelima, naročito od mesa.

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke
Foto: www.healthline.com

Naslovna slika: www.budgetbytes.com i wwwpexels.com

Oznake:

hranakuvanjekuvarinamirnicepredlozisavetislanoslatkovikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!
Prethodni

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!

Ovi neobično posluženi obroci su nas ostavili u čudu
Sledeći

Ovi neobično posluženi obroci su nas ostavili u čudu

Sledeći
Ovi neobično posluženi obroci su nas ostavili u čudu
17.01.2022.

Ovi neobično posluženi obroci su nas ostavili u čudu

Prethodni
14.01.2022.

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!

3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖