Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke

AUTOR: Isidora Spasić 15 Jan, 2022
Šta dobri kuvari uvek imaju nadohvat ruke

Postoje namirnice u koje se kuvari „kunu”. Kao i njima, one i vama treba da budu pri ruci, jer ćete tako uvek biti spremni za nove kulinarske pohode.

Maslinovo ulje

Bilo da ga koristite u kuvanju, za slane i slatke specijalitete, sipate preko salate, ili jednostavno umačete hleb u njega, maslinovo ulje je osnova kvalitetnog kulinarstva.

Foto: www.scitechdaily.com

Morska so

Ništa nema naročit ukus, sve dok se ne posoli. Zbog toga je so obavezna! Krupna morska je odlična za kuvanje, dok je sitna dobra za naknadno soljenje.

Foto: www.saveur.com

Brašno

Hleb, peciva, slane i slatke đakonije, sve to počinje od skromnog – brašna. Zbog toga neka vam uvek bude u kući. Pored belog pšeničnog, tu su i heljdino, ražano, kukuruzno, ovseno, kokosovo, bademovo…

Foto: www.silviocicchi.com

Testenina

Kada vam ponestane ideja, testenina je uvek tu da reši problem. Ako vodite računa o zdravlju, običnu testeninu možete zameniti integralnom, ili onom bez glutena.

Foto: www.ashcuoco.com

Mahunarke

Bilo da se odlučite za one u kesi ili iz konzerve, mahunarke su beskrajan izvor inspiracija. Setite se da ima raznih vrsta pasulja, sočiva, boranije, graška, leblebija…

Foto: www.loveandlemons.com

Beli i crni luk

Najbolje je imati svež luk, ali nekada i onaj u prahu (poput začina) zna da bude koristan. Luk je generalno odlična osnova za kuvana, pečena i dinstana jela.

Foto: www.bonappetit.com

Sušene pečurke

Neverovatno je koliko sušene pečurke mogu dati kompleksan i specifičan ukus jelima. Uzmite u obzir vrganje, šitake, i lisičarke, pa ih dodajte u rižoto i čorbe.

Foto: www.thespruceeats.com

Paradajz u konzervi

Ovaj skromni sastojak može vas povesti na kulinarsko putovanje oko sveta. Sve zavisi od toga kako ga koristite. Odličan je za sosove, čorbe, čilije, paprikaše…

Foto: www.unlockfood.ca

Riba u konzervi

Tunjevina, sardina, losos, skuša, inćuni… Kao što znate – izbor je veliki. Dodajte ih u salatu, testeninu, na sendviče, i videćete kako obrok postaje bogatiji.

Foto: www.imageprofessionals.com

Masline u tegli

Crne, zelene, punjene, sa košticom ili bez. To su samo neke opcije za masline u tegli. Osim što će obogatiti svako jelo, odlične su i kad se služe samostalno.

Foto: www.pollensaprivatechefs.com

Teglica senfa

Senf je nezaobilazni sastojak kada se govori o pravljenju soseva, dresinga, namaza i jela od mesa. U zavisnosti od toga kako ga volite, senf može biti manje ili više ljut, glatke teksture ili sa zrncima slačice.

Foto: www.catsupandmustard.com

Ljuti sos

Tabasco, Sriracha, Harissa – važno je da izaberete onaj ljuti sos koji odgovara vašoj ljubavi i toleranciji prema ljutini. Onda ga dodajte na grilovano meso, pirinač sa povrćem, jela od ribe i morskih plodova.

Foto: www.seriouseats.com

Začini

Zažmurite i zamislite Mediteran – bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmarin, majoran, žalfija, lovor… Ili otputujte na Bliski istok – kim, šafran, korijander, cimet, kardamon, muskatni orah… Začini su tu da svako jelo pretvore u nešto posebno. Biber se naravno podrazumeva!

Foto: www.thekitchn.com

Med

Ako možete, zaobiđite šećer pa ga zamenite medom. Biće idealan kao zaslađivač za čaj i kafu, u kolačima, za dresinge, glaziranje mesa, preko voća, uz sireve…

Foto: www.medicalnewstoday.com

Kafa

Ko može odoleti šoljici kafe?! Onaj ko može, nek pije čaj! Ali kafa je takođe odlična i kao dodatak u pripremi raznih poslastica i deserta.

Foto: www.athome.starbucks.comjpg

Čokolada

Prilikom pravljenja kolača i torti, čokolada je neizostavna. Savršena je kad se gricka samostalno, ali je interesantna i u slanim jelima, naročito od mesa.

Foto: www.healthline.com

Naslovna slika: www.budgetbytes.com i wwwpexels.com

Najčitanije

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Ko je supruga katarskog šeika? Ikona stila i prva savremena kraljica Istoka

Proteklih nekoliko dana ceo svet bruji o Svetskom prvenstvu u fudbalu, čijem je otvaranju prisustvovala i Moza bint Naser, žena…

Iznenadićete se šta muškarce čini srećnim: Na prvom mestu nije ni porodica, seks, a ni zdravlje

Definicija muževnosti sve više se udaljava od tradicionalnih, i po mišljenju mnogih, toksičnih normi. Nakon što je vekovima bila okarakterisana…

Severina pozirala u kupaćem 380 metara ispod mora i izgleda senzacionalno

Severina uživa u predivnom Jordanu, a nakon istraživanja pustinje, spustila se do Mrtvog mora gde je odlučila da na svojoj…

“Gde si lave”: Ibrahimović čestitao Đokoviću pobedu na srpskom

Čuveni Zlatan Ibrahimović, iliti za ostatak sveta Ibra, je u mnogo navrata iskazao poštovanje prema Đokoviću, pa i ne iznenađuje…

Prema jednom istraživanju ova 3 simptoma se javljaju mesec dana pre srčanog udara

Mesec dana uoči kobnog srčanog udara javljaju se tri simptoma, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u „The Lancet Public Health”. Naime, znaci upozorenja…

Najnovije - Gastro

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada…

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Nazvani „Crème de la Crème Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svetski rekord za…

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma…

Lažni čokoladni puding od samo dva sastojka: Ne kuva se, ne peče i ne lepi za butine

Ako ste ljubitelj čokoladnog pudinga, ali ne volite višak kalorija koji “pakuje” u vaše butine, probajte ovu zdravu zamenu od…