• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?

Ivana Milošević
14.08.2022. 3 min Gourmet

Izašli ste na večeru u otmen restoran, poručili omiljeno jelo i piće, a kada ste dobili račun primetili ste jednu stavku za koju ste sigurni da je niste naručili, a uredno vam je naplaćena. Reč je o kuveru, a ako nikad niste čuli za njega, otkrićemo vam o čemu se radi.

Kuver (le couvert) potiče iz Francuske i originalno je označavao osnovni pribor za ručavanje: escajg, stolnjak, salvete, čaše itd. Glavni krivci za uvođenje naplaćivanja ove stavke su naravno Francuzi, odnosno francuski ugostitelji koji su za ovakav potez kao opravdanje smatrali troškove održavanja inventara, pre svega pranje escajga i peglanja salveta.

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?
Foto: Unsplash / Ibrahim Boran

Kako je naplaćivanje ove stavke naišlo na veliko negodovanje, pokušali su da se izvuku uvođenjem hleba i maslaca koji su išli uz ovu stavku. Sećate, se onog istog hleba kojim vam mažu oči dok čekate glavno jelo.

Kako se računa kuver

U profesionalnom restoraterstvu se uvek računa broj kuvera toga dana, odnosno koliko kuvera se pravi po stolici. To je istovremeno i jedinica mere. Pod kuverom, u praksi se podrazumevalo da klijent dobije i hleb koji se nije posebno naplaćivao. Kako su gosti protestiovali protiv kuvera, te nepotrebne i neopravdane takse (bez prava izbora), restorateri su dodatno poslužili maslac obični, slani ili sa začinima i slično.To je trebalo da smiri gosta, te da mu savlada osnovnu glad dok očekuje ostala jela. Treba napomenuti da se ovde najčešće radilo o klasičnom restoraterstvu gde su se jela pravila po narudžbini, što je iziskivalo strpljenje gosta- tako da gladan gost ima šta da “prezalogaji“ do donošenja ostalih jela.

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?
Kuver za tri osobe 450 dinara. Nije zanemarljivo, foto: City Magazine

Mise en Bouche je pravi način!

Tako se to radi sve izraženije u svetskom profesionalnom restoraterstvu po formuli „zadovoljan gost-stalan gost“. Gostima se nude različita mala jela tzv. „mise en bouche“, poslužena u specijalnom malom priboru – čašice, kašike, ražnjići i sl. Gost ima taj prvi zalogaj napravljen od strane profesionalca, uživa u maštovitosti , kreaciji i ukusu te konačno ceni znanje i trud restoratera koji tako pokazuje i brigu za svog gosta.

Kuver je i danas predmet polemika – da li ga treba naplaćivati, šta treba da sadrži i koliko košta. Najčešće zamerke restoranima su upućene na to što naplata kuvera neretko nije jasno naznačena ili je jednostavno sakrivena u fusnoti, pa se često pojavljuje kao neprijatno iznenađenje na računu.

Tajna stavka na računu koju nikad ne naručite, a uvek vam naplate: Znate li šta je kuver?
Foto: City Magazine

U beogradskim restoranima kuver se naplaćuje od 100 do 300 RSD, a najčešće uključuje različite vrste hleba ili peciva i neku vrstu umaka – krem sir, maslinovo ulje ili puter.

A šta ako ne želite da platite kuver?

Kako piše luftika.rs, konobari kažu da se najviše bune stranci, jer kuver najčešće podrazumeva pecivo, a većina stranaca nije navikla da konzumira peciva uz obrok. „Onda to najčešće mi platimo iz svog džepa“- navode ugostitelji.

Bonton kaže, da ukoliko gost plaća ovu uslugu nije dužan da ostavlja napojnicu, osim ako je, naravno izuzetno zadovoljan uslugom- napojnica, kao i uvek treba da bude deset posto računa.

Šta vi mislite: da li kuver treba da se naplaćuje i kolika je za vas prihvatljiva cena?

Naslovna fotografija: City Magazine

Oznake:

jelovnikrestoran

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija
Prethodni

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice
Sledeći

Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice

Sledeći
Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice
15.08.2022.

Recept za puslica tortu koja se topi u ustima, a koju mogu da naprave i kulinarske neznalice

Prethodni
12.08.2022.

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Zašto više niko ne kuva krompir za pire u vodi: Kažu da je ovako skuvan najkremastija rapsodija

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖