Tajni sastojak koji treba da stavite na lubenicu je so, a evo i zašto
Mnogi se kunu da je parče rashlađene lubenice nešto najbolje za osveženje tokom letnjih vrućina, ali retko kome bi palo na pamet da je pre serviranja i posoli. Međutim, so se u poslednje vreme spominje kao vrlo bitan dodatak lubenici, jer ima i korisna zdravstvena svojstva.
Ukoliko vam se kombinacija lubenice i soli čini neobičnom, niste jedini. Postoje razni kreativni načini za posluživanje lubenice, a dodavanje soli će joj pojačati aromu i dodati nova zdrava svojstva. Dodavanje soli u slatkiše nije nova praksa, ona postoji u poslastičarstvu odavno, ali o čemu se zapravo ovde radi?
Kada se lubenica posoli, njena tekstura se menja i slatkoća se oseća još više, a to je zbog toga što se tečnost diže na površinu. To ćete naročito osetiti ukoliko ostavite posoljeno parče lubenice da odstoji par minuta. Kako je so prirodni elektrolit, ona zapravo poboljšava hidrataciju prilikom jedenja lubenice. Možete iskoristiti običnu kuhinjsku so, ali i neku sa krupnijim zrnima.
Prvo stavite vrlo malo soli dok se ne naviknete na novi ukus, a kasnije možete da eksperimentišete i dodatno – stavite malo meda odozgo, ili iscedite malo limete za dodatnu citrusnu aromu. Postoji i drugo voće koje se može posoliti, npr. grejpfrut, zelene jabuke, dine, ili čak i ananas. Ukoliko ste voljni, ekperimentišite, jer vam se može isplatiti nekim novim, zanimljivim ukusom.
Izvor: Taste of Home