Tradicionalni božićni obroci širom sveta
Za mnoge ljude najbolji deo Božića je ukusni obrok koji se tradicionalno služi za ovaj praznik. Rođenje Isusa Hrista slavi se u krugu porodice uz obaveznu gozbu, a šta se nalazi na meniju tokom ovog dana u različitim zemljama sveta, saznaćete u narednim redovima…
Švajcarska
U Švajcarskoj je običaj da za Božić, ali i Novu godinu, porodice i prijatelji uživaju uz lokalnu verziju kineskog vrućeg lonca, gde domaćini i gosti umaču tanko isečene parčiće mesa u začinjeni buljon koji se krčka.
Bocvana
Obrok koji se za Božić služi u Bocvani je isti kao oni koji se služe za ostale važne datume u ovoj zemlji. Njega čine pržena piletina, pirinač i salata.
Japan
Pržena piletina je takođe tradicionalni božićni obrok u Japanu, pre svega zahvaljujući lancu restorana brze hrane KFC, koji je ’70-ih godina prošlog veka stigao u ovu zemlju. Od tada pa do danas, ovaj lanac restorana u svojoj promociji koristi božićnu ikonografiju.
Švedska
Šveđani za Božić uživaju u kombinaciji hladnih i toplih jela. Na njihovoj trpezi najčešće se nalaze različite vrste šunki, svinjska rebarca, ovčetina, ćufte, kuvani kupus, prokelj, brusnice, krompir i ljute kobasice.
Novi Zeland
Božić na Novom Zelandu pada leti, zbog čega stanovnici ove države obavezno pripremaju roštilj da proslave Hristovo rođenje. Nakon roštilja, oni uglavnom biraju da se zaslade uz Pavlova tortu.
Velika Britanija
Britanci za Božić peku pile, ćurku ili gusku, koje služe uz šargarepu, prokelj, krompir ili neko drugo povrće. Svoje mesto na trpezi ponekad pronađu i kobasice, a sve je obavezno preliveno sočnim grejvi sosom.
Grčka
U Grčkoj je običaj da se za Božić služi tzv. Hristov hleb, koji u svom sastavu ima suvo grožđe, kajsije, orahe, kardamom i karanfilić, a često se preko njega stavi i glazura od meda.
Jermenija
Hrišćani u Jermeniji slave Božić uz gapamu, pečenu bundevu punjenu pirinčom, suvim grožđem i orasima.
Portoriko
Portorikanci, kao i drugi stanovnici Latinske Amerike, a i mi uostalom, ne mogu da zamisle Božić bez prasećeg pečenja.
Slovačka
U Slovačkoj se i za Badnje veče i za Božić jede kuvani kupus sa pečurkama, s tim da se 25. decembra u ovaj obrok stavlja meso.
Izvor: My Modern Met
Izvor naslovne slike: pexels.com/@rodnae-prod