Trikovi za pravljenje sušija kod kuće
Istina je da se pravljenje sušija uči godinama, a usavršava decenijama. No, to ne treba da vas spreči da se okušate u ulozi suši majstora. Pratite naredne predloge, uputstva, savete, i ne zaboravite ono najvažnije – da se zabavite. Srećno!
Glavni elementi za pravljenje sušija:
- savitljivi podmetač od trske
- plastična folija
- pirinač okruglog zrna
- pirinčano sirće
- nori alga u presovanim listovima
Preporučeno povrće i voće za suši:
- krastavac, šargarepa, rotkvica, crvena paprika, crveni luk, zelena salata, spanać, špargla, edamame
- avokado, ananas, mango, jabuka, kruška
Napomena: S obzirom da je suši veoma delikatan, sve povrće i voće treba iseći na žilijen, iliti tanke duže trake.
Dodaci koji suši čine ukusnijim i zanimljivijim:
- tofu sir
- krem sir
- soja sos
- vasabi sos
- čili sos (najbolje Sriracha)
- ukiseljeni đumbir
- seme susama
- čia seme
- listići badema
Priprema pirinča
Nije tajna da je pravilno pripremljen pirinač ključ dobrog sušija. Jednom kad naučite adekvatno da ga pravite, sve će biti lakše. Evo šta treba da uradite.
U šerpici pomešajte 1½ šolju pirinča sa 2 šolje vode. Kada provri, smanjite na nisku temperaturu, poklopite, pa pustite da se kuva 20 minuta mešajući na svakih 5 minuta. Nakon toga odložite šerpicu na 10 minuta, ali ne skidajte poklopac. Dodajte ⅓ šolje pirinčanog sirćeta u pirinač, pa ga promešajte viljuškom. Probajte, te posolite po ukusu.
Odabir ribe
Kao što znate, nije neophodno da suši bude sa ribom. Veoma je popularno stavljati samo povrće, posebno što je način na koji se riba seče umetnost za sebe. Ipak, ako smatrate da ste dovoljno vešti, tanko isecite parčiće lososa i/ili tunjevine. Obavezno neka vam u ribarnici potvrde da je riba sveža! Dobra alternativa jesu već očišćeni račići i dimljeni losos.
Pravljenje sušija
Postoje dva glavna principa sušija. Jedan gde je pirinač unutra, i drugi gde je spolja. Pošto je prva varijanta lakša, objasnićemo nju. Podmetač od trske prekrijte komadom plastične folije. Na nju postavite list nori alge, pa zatim ravnomerno rasporedite tanak sloj pirinča počevši od jednog kraja, ali ostavljajući prostor na drugom kraju, oko 2-3 santimetra. Nakon toga, na par santimetara od početka prostiranja pirinča, ili u sam centar, poređajte zbijeno i u nizu sve željene sastojke.
Sada je došao trenutak da formirate suši. Sa puno samopouzdanja uhvatite podmetač, savijte ga tako da prekrijete sastojke, pa stegnite kako bi se formirao valjak. Nastavite da rolate ukoliko je ostalo još alge sa pirinčem, vodeći računa da folija ostane priljubljena uz podmetač. Na kraju rukama stegnite rolnu, kako biste bili sigurni da je sve kompaktno. I samo hrabro, jer zvuči komplikovanije nego što jeste.
Serviranje sušija
Pošto ste velikim oštrim nožem isekli komade dovoljne debljine da budu zalogaji, sada je vreme da poslužite suši. Rasporedite parčiće na veći tanjir, a ostali neka odatle prebacuju na svoje manje tanjire. Obavezno jedite štapićima ili prstima. U plitke činijice sipajte soja sos, vasabi, ukiseljeni đumbir, i ostale priloge, pa neka svako umače i kombinuje kako želi. Bravo i prijatno!
Naslovna slika: www.epicurious.com i www.peasandcrayons.com