Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

AUTOR: CityMagazine 16 Oct, 2021
Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige, filmove, serije i šolju najdražeg toplog napitka. Naravno da nemamo ništa protiv ovakvog ugođaja, ali ono što mu nedostaje da bi bio baš, baš potpun jeste neka fina, ukusna poslastica koja će nam zagolicati nepca i zagrejati iznutra. A odakle krenuti sa jesenjim delicijama ako ne od sočnih i ukusnih jabuka?!

Ova namirnica ne samo da je jako zdrava, već se i odlično slaže sa slatkim začinima poput cimeta, đumbira, kardamona, vanile i muskatnog oraščića, zbog čega se od nje mogu praviti izvrsne poslastice u kojima se uživa svim čulima. Zbog toga vam danas donosimo tri aromatična recepta sa jabukom u glavnoj ulozi kojima niko neće moći da odoli!

Krambl sa jabukama i lešnikom

Foto: Unsplash

Potrebno je:

  • 1 kg jabuka po sopstvenom izboru
  • 150 g brašna
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 200 g putera + još malo za podmazivanje posude za pečenje
  • 200 g smeđeg šećera
  • 30 g celih lešnika
  • 1 kašika cimeta

Priprema:

Uključite rernu na 200 °C, pa tostirajte lešnike nekoliko minuta. Pustite ih malo da se ohlade, pa ih grubo istrljajte krpom kako biste ih očistili. U međuvremenu, operite i očistite jabuke, pa ih iseckajte na komade srednje veličine. Karamelizujte ih kratko u tiganju sa dve kašike šećera i tri kašike vode.

U posebnu posudu sipajte brašno, mlevene lešnike, puter i ostatak šećera, pa rukama pomešajte sve sastojke tako da dobijete mrvičasto, sipkavo testo.

Karamelizovane jabuke pomešajte sa pečenim lešnicima, pa ih preručite u puterom premazanu posudu za pečenje, odozgo ravnomerno rasporedite pripremljenu mrvičastu smesu, pa pecite oko 30 minuta dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe. Po želji, servirajte uz kuglu sladoleda od vanile ili neki voćni čaj i uživajte!

Tart sa vanilom i jabukama

Foto: Unsplash

Potrebno je:

  • 1 blok lisnatog testa
  • 1,5 kg sitnijh jabuka, po mogućstvu kiselkastih
  • 1 štapić vanile
  • malo šećera
  • malo slatke pavlake

Priprema:

Uključite rernu na 210°C.

Pomoću oklagije prebacite rasklagijano lisnato testo u podmazan okrugli kalup za tart i izbockajte ga viljuškom.

Jabuke operite, ogulite, odstranite im semenke, pa ih iseckajte na tanke kriške i krenite da ih ređate na testo – prvo u jednom smeru uz rub kalupa, zatim u suprotnom smeru kako idete ka centralnom delu i tako naizmenično, u zavisnosti od veličine pleha.  

Štapić vanile isecite po dužini, sastružite semenke, pa ih rasporedite po jabukama, sve pospite šećerom i prelijte malom količinom slatke pavlake, a preostali deo štapića vanile iseckajte na manje komade i njima ukrasite tart.

Pecite oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180° C, pa pecite još 30 minuta, s tim što 15-ak minuta pred kraj treba dodati još malo slatke pavlake odozgo. Poslužite dok je toplo.

Pečene jabuke sa heljdom

Foto: Pinterest/thesaltymarshmallow.com

Potrebno je:

  • 50 g pahuljica heljde
  • 50 g bademove paste
  • 50 g putera
  • 6 većih lepih jabuka
  • 6 kašika šećera
  • 1 čaša sajdera
  • 1 kašika slatke pavlake

Priprema:

Za krambl tostirajte kratko pahuljice heljde, pa ih preručite u posebnu posudu i pomešajte sa puterom i bademovom pastom.

Pleh za pečenje podmažite puterom, pa uključite rernu na 150° C. Jabuke operite, izdubite im sredinu, pa ih zarežite na četiri mesta pri vrhu kako kora ne bi napukla tokom pečenja. Poređajte ih u podmazan pleh, pa svaku napunite smesom od heljde i pospite kašikom šećera. Prelijte sve čašom sajdera i kašikom slatke pavlake, poklopite, smanjite temperaturu na 120°C, pa pecite jabuke dva sata.

Servirajte ih dok su još tople, pa ih bogato prelijte sokom koji se stvorio tokom pečenja. Prijatno!

Izvor: Elle France

Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash, Pinterest/thesaltymarshmallow.com

Najčitanije

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

Najnovije - Gastro

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…