Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

AUTOR: CityMagazine 16 Oct, 2021
Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige, filmove, serije i šolju najdražeg toplog napitka. Naravno da nemamo ništa protiv ovakvog ugođaja, ali ono što mu nedostaje da bi bio baš, baš potpun jeste neka fina, ukusna poslastica koja će nam zagolicati nepca i zagrejati iznutra. A odakle krenuti sa jesenjim delicijama ako ne od sočnih i ukusnih jabuka?!

Ova namirnica ne samo da je jako zdrava, već se i odlično slaže sa slatkim začinima poput cimeta, đumbira, kardamona, vanile i muskatnog oraščića, zbog čega se od nje mogu praviti izvrsne poslastice u kojima se uživa svim čulima. Zbog toga vam danas donosimo tri aromatična recepta sa jabukom u glavnoj ulozi kojima niko neće moći da odoli!

Krambl sa jabukama i lešnikom

Foto: Unsplash

Potrebno je:

  • 1 kg jabuka po sopstvenom izboru
  • 150 g brašna
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 200 g putera + još malo za podmazivanje posude za pečenje
  • 200 g smeđeg šećera
  • 30 g celih lešnika
  • 1 kašika cimeta

Priprema:

Uključite rernu na 200 °C, pa tostirajte lešnike nekoliko minuta. Pustite ih malo da se ohlade, pa ih grubo istrljajte krpom kako biste ih očistili. U međuvremenu, operite i očistite jabuke, pa ih iseckajte na komade srednje veličine. Karamelizujte ih kratko u tiganju sa dve kašike šećera i tri kašike vode.

U posebnu posudu sipajte brašno, mlevene lešnike, puter i ostatak šećera, pa rukama pomešajte sve sastojke tako da dobijete mrvičasto, sipkavo testo.

Karamelizovane jabuke pomešajte sa pečenim lešnicima, pa ih preručite u puterom premazanu posudu za pečenje, odozgo ravnomerno rasporedite pripremljenu mrvičastu smesu, pa pecite oko 30 minuta dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe. Po želji, servirajte uz kuglu sladoleda od vanile ili neki voćni čaj i uživajte!

Tart sa vanilom i jabukama

Foto: Unsplash

Potrebno je:

  • 1 blok lisnatog testa
  • 1,5 kg sitnijh jabuka, po mogućstvu kiselkastih
  • 1 štapić vanile
  • malo šećera
  • malo slatke pavlake

Priprema:

Uključite rernu na 210°C.

Pomoću oklagije prebacite rasklagijano lisnato testo u podmazan okrugli kalup za tart i izbockajte ga viljuškom.

Jabuke operite, ogulite, odstranite im semenke, pa ih iseckajte na tanke kriške i krenite da ih ređate na testo – prvo u jednom smeru uz rub kalupa, zatim u suprotnom smeru kako idete ka centralnom delu i tako naizmenično, u zavisnosti od veličine pleha.  

Štapić vanile isecite po dužini, sastružite semenke, pa ih rasporedite po jabukama, sve pospite šećerom i prelijte malom količinom slatke pavlake, a preostali deo štapića vanile iseckajte na manje komade i njima ukrasite tart.

Pecite oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180° C, pa pecite još 30 minuta, s tim što 15-ak minuta pred kraj treba dodati još malo slatke pavlake odozgo. Poslužite dok je toplo.

Pečene jabuke sa heljdom

Foto: Pinterest/thesaltymarshmallow.com

Potrebno je:

  • 50 g pahuljica heljde
  • 50 g bademove paste
  • 50 g putera
  • 6 većih lepih jabuka
  • 6 kašika šećera
  • 1 čaša sajdera
  • 1 kašika slatke pavlake

Priprema:

Za krambl tostirajte kratko pahuljice heljde, pa ih preručite u posebnu posudu i pomešajte sa puterom i bademovom pastom.

Pleh za pečenje podmažite puterom, pa uključite rernu na 150° C. Jabuke operite, izdubite im sredinu, pa ih zarežite na četiri mesta pri vrhu kako kora ne bi napukla tokom pečenja. Poređajte ih u podmazan pleh, pa svaku napunite smesom od heljde i pospite kašikom šećera. Prelijte sve čašom sajdera i kašikom slatke pavlake, poklopite, smanjite temperaturu na 120°C, pa pecite jabuke dva sata.

Servirajte ih dok su još tople, pa ih bogato prelijte sokom koji se stvorio tokom pečenja. Prijatno!

Izvor: Elle France

Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash, Pinterest/thesaltymarshmallow.com

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…