Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente

AUTOR: CityMagazine 25 Oct, 2021
Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente

Oktobar mesec uveliko traje, što znači da su se studenti vratili na fakultete i da je (kako-tako) nova školska godina ponovo počela. Kako ovaj period, nakon duge letnje pauze, ume da bude vrlo izazovan i za starije studente, a naročito za brucoše, pored usklađivanja svih drugih obaveza, ostaje vrlo malo vremena za bavljenje kvalitetnom ishranom i planiranje obroka, zbog čega je nezdrava i brza hrana najčešći izbor.

Ipak, mi želimo da vam pokažemo da uz malo volje i truda sami možete brzo i lako pripremiti hranljive obroke koji će vam pružiti potrebnu dozu korisnih materija i obezbediti vam dovoljno energije za sve dnevne izazove. Zbog toga vam danas predstavljamo tri upravo takva brza i laka recepta.

Osim što je reč o zdravim i raznovrsnim namirnicama, ovi recepti pružaju i priliku za improvizaciju, pa tako možete eksperimentisati i biti slobodni da dodate neki novi začin, drugo povrće ili sastojak po izboru. Ova jela mogu biti odličan izbor za doručak, užinu ili večeru, a količine su dovoljno velike da ih možete podeliti sa prijateljima. Kako verujemo da ste već gladni, odmah krećemo sa pripremom. Budite pažljivi i hvatajte beleške!

Paketići sa šunkom, sirom i spanaćem

Foto: Pexels, Anthony Shkraba

Potrebno je (za 4 osobe):

  • 100 g svežeg spanaća
  • 200 ml mleka
  • 5 jaja
  • 75 g brašna
  • 100 g rendanog ementalera
  • 150 g šunke
  • 1 šaka bebi spanaća
  • so i mleveni biber
  • ulje za prženje

Priprema:

Operite i ubrusom osušite spanać, pa ga sipajte u blender. Dodajte mleko i jedno jaje, pa začinite solju i biberom i blendajte dok ne dobijete finu, glatku smesu. Zatim polako, ne isključujući blender, kroz otvor na poklopcu sipajte brašno.

U tiganj za palačinke, sipajte malo ulja, dobro ga zagrejte, pa kutlačom sipajte manju količinu smese i ravnomerno je rasporedite po tiganju. Nakon minut pečenja, razbijte jaje na palačinku, pa pospite rendanim kačkavaljem i sitno seckanom šunkom. Ostavite da se peče još nekoliko minuta, pa preručite u tanjir za serviranje. Ponovite postupak još tri puta. Savijte palačinku na četiri mesta tako da dobijete „paketić” kvadratnog oblika i da punjenje ostane otvoreno, dekorišite sve bebi spanaćem i uživajte!

Kajgana sa feta sirom i korijanderom

Foto: Unsplash, Bree Anne

Potrebno je (za 4 osobe):

  • 120 g feta sira
  • ¼ veze korijandera
  • 8 jaja
  • malo čilija
  • 20 g maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so, sveže mleveni biber

Priprema:

Izmrvite feta sir i operite, izbrišite i iseckajte korijander.

Jaja razbijte, pa ih ručno umutite viljuškom u dubljoj posudi. Začinite ih solju, biberom i čilijem.

Maslac i maslinovo ulje zagrejte u tiganju, izručite smesu od jaja, pa pržite na niskoj temperaturi oko 5,6 minuta, mešajući drvenom varjačom (smesa treba da ostane kremasta). Sklonite sa vatre, pa dodajte izmrvljenu fetu i korijander. Pomešajte sve dok sir ne počne da se topi, pa poslužite toplo.

Kavijar od patlidžana

Foto: Unsplash, Jeanie de Klerk

Potrebno je (za 4 osobe): 

  • 4 patlidžana srednje veličine
  • 5 glavica luka
  • 4 grančice svežeg bosiljka
  • 2 čena belog luka
  • 25 ml maslinovog ulja
  • sok od 2,3 limuna
  • malo vinskog sirćeta
  • so, biber
  • kriške tostiranog hleba, naćosi ili pita hleb

Priprema:

Uključite rernu na 240°C.

Operite, obrišite i prepolovite patlidžane po dužini. Rasporedite ih na pek papir, tako da presečena strana bude gore, pa ih pecite 10-ak minuta.

Izvadite patlidžane iz rerne, ohladite ih i ogulite. Meso patlidžana sitno iseckajte ili izgnječite viljuškom, sipajte u činiju, pa polako dodajte maslinovo ulje i limunov sok, konstantno mešajući.

Crni i beli luk iseckajte nasitno, bosiljak operite, izbrišite i sitno iseckajte, pa pomešajte sve sa patlidžanom, solju, biberom i vinskim sirćetom. Ostvaite u frižideru oko 2,3 sata da se ohladi i da se svi ukusi lepo povežu.

Servirajte uz prepečeni hleb, naćose ili pita hleb. Prijatno!  

Izvor: Elle France

Najčitanije

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

Najnovije - Gastro

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…