Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente

AUTOR: CityMagazine 25 Oct, 2021
Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente

Oktobar mesec uveliko traje, što znači da su se studenti vratili na fakultete i da je (kako-tako) nova školska godina ponovo počela. Kako ovaj period, nakon duge letnje pauze, ume da bude vrlo izazovan i za starije studente, a naročito za brucoše, pored usklađivanja svih drugih obaveza, ostaje vrlo malo vremena za bavljenje kvalitetnom ishranom i planiranje obroka, zbog čega je nezdrava i brza hrana najčešći izbor.

Ipak, mi želimo da vam pokažemo da uz malo volje i truda sami možete brzo i lako pripremiti hranljive obroke koji će vam pružiti potrebnu dozu korisnih materija i obezbediti vam dovoljno energije za sve dnevne izazove. Zbog toga vam danas predstavljamo tri upravo takva brza i laka recepta.

Osim što je reč o zdravim i raznovrsnim namirnicama, ovi recepti pružaju i priliku za improvizaciju, pa tako možete eksperimentisati i biti slobodni da dodate neki novi začin, drugo povrće ili sastojak po izboru. Ova jela mogu biti odličan izbor za doručak, užinu ili večeru, a količine su dovoljno velike da ih možete podeliti sa prijateljima. Kako verujemo da ste već gladni, odmah krećemo sa pripremom. Budite pažljivi i hvatajte beleške!

Paketići sa šunkom, sirom i spanaćem

Foto: Pexels, Anthony Shkraba

Potrebno je (za 4 osobe):

  • 100 g svežeg spanaća
  • 200 ml mleka
  • 5 jaja
  • 75 g brašna
  • 100 g rendanog ementalera
  • 150 g šunke
  • 1 šaka bebi spanaća
  • so i mleveni biber
  • ulje za prženje

Priprema:

Operite i ubrusom osušite spanać, pa ga sipajte u blender. Dodajte mleko i jedno jaje, pa začinite solju i biberom i blendajte dok ne dobijete finu, glatku smesu. Zatim polako, ne isključujući blender, kroz otvor na poklopcu sipajte brašno.

U tiganj za palačinke, sipajte malo ulja, dobro ga zagrejte, pa kutlačom sipajte manju količinu smese i ravnomerno je rasporedite po tiganju. Nakon minut pečenja, razbijte jaje na palačinku, pa pospite rendanim kačkavaljem i sitno seckanom šunkom. Ostavite da se peče još nekoliko minuta, pa preručite u tanjir za serviranje. Ponovite postupak još tri puta. Savijte palačinku na četiri mesta tako da dobijete „paketić” kvadratnog oblika i da punjenje ostane otvoreno, dekorišite sve bebi spanaćem i uživajte!

Kajgana sa feta sirom i korijanderom

Foto: Unsplash, Bree Anne

Potrebno je (za 4 osobe):

  • 120 g feta sira
  • ¼ veze korijandera
  • 8 jaja
  • malo čilija
  • 20 g maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so, sveže mleveni biber

Priprema:

Izmrvite feta sir i operite, izbrišite i iseckajte korijander.

Jaja razbijte, pa ih ručno umutite viljuškom u dubljoj posudi. Začinite ih solju, biberom i čilijem.

Maslac i maslinovo ulje zagrejte u tiganju, izručite smesu od jaja, pa pržite na niskoj temperaturi oko 5,6 minuta, mešajući drvenom varjačom (smesa treba da ostane kremasta). Sklonite sa vatre, pa dodajte izmrvljenu fetu i korijander. Pomešajte sve dok sir ne počne da se topi, pa poslužite toplo.

Kavijar od patlidžana

Foto: Unsplash, Jeanie de Klerk

Potrebno je (za 4 osobe): 

  • 4 patlidžana srednje veličine
  • 5 glavica luka
  • 4 grančice svežeg bosiljka
  • 2 čena belog luka
  • 25 ml maslinovog ulja
  • sok od 2,3 limuna
  • malo vinskog sirćeta
  • so, biber
  • kriške tostiranog hleba, naćosi ili pita hleb

Priprema:

Uključite rernu na 240°C.

Operite, obrišite i prepolovite patlidžane po dužini. Rasporedite ih na pek papir, tako da presečena strana bude gore, pa ih pecite 10-ak minuta.

Izvadite patlidžane iz rerne, ohladite ih i ogulite. Meso patlidžana sitno iseckajte ili izgnječite viljuškom, sipajte u činiju, pa polako dodajte maslinovo ulje i limunov sok, konstantno mešajući.

Crni i beli luk iseckajte nasitno, bosiljak operite, izbrišite i sitno iseckajte, pa pomešajte sve sa patlidžanom, solju, biberom i vinskim sirćetom. Ostvaite u frižideru oko 2,3 sata da se ohladi i da se svi ukusi lepo povežu.

Servirajte uz prepečeni hleb, naćose ili pita hleb. Prijatno!  

Izvor: Elle France

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…