• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Otmenost i luksuz - Izložba posvećena kavijaru

Otmenost i luksuz – Izložba posvećena kavijaru

Jelena Popović Đorđević
27.10.2021. 3 min Gourmet

Kavijar je suština luksuza i uživanje u ribljim jajima se smatra vrhunskim zadovoljstvom širom sveta. U Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu je u toku jedinstvena izložba Кavijar, autorke Dubravke Vučić, višeg kustosa ihtiologa, na kojoj će se posetioci detaljnije upoznati sa procesom proizvodnje kavijara i važnim pravilima njegovog konzumiranja.

Iako nas kavijar danas asocira na otmenost i luksuz, izložbom se ovaj vrhunski delikates približava publici kroz različite aspekte: od kulturološkog i istorijskog preko biološkog i ekonomskog.

  • Otmenost i luksuz - Izložba posvećena kavijaru
    Promo
  • Otmenost i luksuz - Izložba posvećena kavijaru
    Promo

Na izložbi je ekskluzivno izložen i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, kritično ugrožene vrste koje, zbog izlovljavanja upravo zbog kavijara ali i ukusnog mesa, u rekama danas gotovo da nema. Oba eksponata čuvaju se u ihtiološkoj zbirci Prirodnjačkog muzeja. Poseban segment izložbe posvećen je čuvenom kladovskom kavijaru koji se proizvodio do 2000. godine.

Malo je poznata informacija da je Srbija u drugoj polovini 20. veka bila čuvena u svetu po proizvodnji kladovskog kavijara, koji je po kvalitetu bio u rangu sa najcenjenijim kavijarima, ruskim i iranskim. Do proizvodnje kladovskog kavijara je došlo tako što su se ruski imigranti u 19. veku tokom Oktobarske revolucije doselili u Kladovo i sa sobom doneli tehnologiju prerade ikre.

  • Otmenost i luksuz - Izložba posvećena kavijaru
    Promo
  • Otmenost i luksuz - Izložba posvećena kavijaru
    Promo

Publika će takođe imati priliku da sazna zašto se danas jesetra smatra živim fosilom, koji je njen misteriozni put od Crnog mora do reka radi mrešćenja, kao i da otkrije više o njenoj taksonomiji, biologiji i zaštiti. Divlje vrste jesetre koje su živele 200 miliona godina su danas nažalost na rubu izumiranja, a njihova brojnost je toliko mala da se mogu videti samo u muzejima.

Izložba će za sve ljubitelje prirode biti otvorena do 2. decembra u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Кalemegdan 5.

Da li ste znali?

  • Ribari na Kaspijskom moru i reci Volgi znali su za istančani ukus i visoke nutritivne vrednosti kavijara, ali nisu uspevali da ga prodaju zbog nedostatka rashladnih sistema. U delovima Amerike jesetre od koje se dobija kavijar je bilo u izobilju, da se čak kavijar besplatno služio u barovima kao slana užina koja je pojačavala žeđ, a samim tim i posao.
  • Sadržaj soli je jedan od kriterijuma za prepoznavanje kvaliteta ukusa kavijara. Termin „Malosol” je ruski naziv za „malo soli”, što znači da kavijar sadrži manje od šest odsto soli. Postoji kavijar koji sadrži između deset i dvanaest odsto soli, koji može duže da stoji od Malosola.
Otmenost i luksuz - Izložba posvećena kavijaru
Foto: Unsplash
  • Za savršeno uživanje u ukusu kavijar treba servirati hladan, ali ne leden. To znači da bi trebalo da se izvadi iz frižidera oko 20 minuta pre serviranja. Kavijar može biti poslužen direktno iz limene kutije, ili se može poslužiti u ohlađenim posudama od stakla ili porcelana – ovde posebno treba obratiti pažnju da se prilikom presipanja jaja ne zgnječe. Za ukus je veoma važan i izbor escajga: ne treba koristiti nerđajući čelik ili srebro jer oksidiraju i negativno utiču na ukus. Najčešće se koriste kašike od bisera ili porcelana.
  • Na Zapadu uz kavijar se uglavnom pije šampanjac, dok se u istočnim zemljama služi kvalitetna votka. Kavijar se služi uz hranu blagog ukusa, kao što su beli hleb, omlet, krompir u svim mogućim varijantama. Jaja (pileća ili od prepelice) smatraju se dobrim dodatkom kavijaru. U Rusiji se kavijar služi na blinama, palačinkama napravljenim od heljdinog brašna.
Otmenost i luksuz - Izložba posvećena kavijaru
Foto: Pixabay

Naslovna fotografija: Pixabay

Oznake:

izložbakavijarprirodnjački muzej

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente
Prethodni

Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente

Jezivo ukusni kokteli za Noć veštica
Sledeći

Jezivo ukusni kokteli za Noć veštica

Sledeći
Jezivo ukusni kokteli za Noć veštica
28.10.2021.

Jezivo ukusni kokteli za Noć veštica

Prethodni
25.10.2021.

Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente

Tri brza, laka i hranljiva recepta za studente

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Poznati glumac
    “Trebalo mi je 5 minuta da shvatim ko je to”: Slavni glumac se potpuno transformisao na snimanju novog filma i niko ga ne prepoznaje
    CityMagazine
    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖