• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Blinji

Retro kuhinja: Blinji

Isidora Spasić
04.09.2021. 4 min Recepti

Blinji su vrsta palačinki, ali se od običnih palačinki veoma razlikuju. Pre svega se razlikuju po sastavu smese, a naročito po postupku spravljanja, finalnom izgledu, pa donekle i po nameni. Neke od ovih specifičnosti doprinele su da se blinji retko prave, i sasvim je razumljivo što su ih po popularnosti prevazišle brojne druge vrste palačinki, daleko jednostavnije i manje zahtevnije za pripremu i serviranje. U mnogo čemu ih mogu prevazići, samo ne u jednom – u specifičnom, jedinstvenom, i nenadmašnom ukusu!

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.yumchief.com

O blinjima

Blinji su originalni ruski recept, poznat još od IX veka. Na ruskom se piše блины, a ova pak reč dolazi od staroruske reči блин, povezane sa rečju млин (u istom značenju kao i naša identična reč), i označavala je sve što se pravilo od samlevenog zrna, odnosno brašna. Blinji su u Evropi poznati još od XVIII veka, ali su naročitu popularnost poprimili dolaskom Rusa emigranata nakon Oktobarske revolucije.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.papillesetpupilles.fr

Recept koji sledi, uz neznatne modifikacije, uglavnom jezičke prirode, preuzet je iz poznate i neprevaziđene voluminozne knjige Veliki narodni kuvar, Spasenije Pate Marković (1881-1974). Prvo izdanje, kao Moj kuvar, objavljeno je 1939. godine, da bi kasnija izdanja nosila naslov Patin kuvar, sve do 1956, otkada se ustalio sadašnji naziv, koji je doživeo dvadesetak izdanja.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.sunnysidehanne.com

Sastojci

  • 4 šolje brašna
  • 4 šolje mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 3 jajeta
  • 100 g maslaca
  • ravna kašika soli
  • ravna kašičica šećera
Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.seriouseats.com

Priprema

Napraviti testo od dve šolјe brašna i tri šolјe mlakog mleka u koje je prethodno umućen kvasac. Testo dobro umešati, prekriti pamučnom salvetom i staviti na toplo mesto. Kada testo naraste, dodati šolјu mleka, dve šolјe brašna, žumanca, so, šećer, i rastoplјen ali malo prohlađen maslac. Sve to dobro umešati varjačom, pa onda žicom za mućenje. Zatim dodavati kašiku po kašiku gusto ulupanog šama od belanaca, i žicom za mućenje sve dobro ali pažlјivo sjediniti. Pokriti istom onom salvetom, i vratiti na isto ono toplo mesto. Testo bi trebalo da bude gusto kao što je obično gusta kisela pavlaka.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.photorecept.ru

Kada testo naraste, vaditi po pola veće kutlače i peći kao i palačinke, u malom, maslacem premazanom tiganju. Blinji moraju biti znatno deblјi nego palačinke. Bolјe je uzeti dva jednaka tiganja i peći uporedo, jer se blinji jedu još sasvim topli. Na površini blinji počeće da se pojavljuju sitni mehurići, pa kad se oni pretvore u rupice vreme je da se prevrnu, prethodno tiganj premazavši maslacem. Blinji su dobri kad su laki, vazdušasti. Kad dovoljno porumene, ređati ih jedan preko drugog, sa rupičastom stranom odozgo.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.akulovka.com

Serviranje

Elementarno se jedu sa maslacem, kiselom pavlakom, ili krem sirom. Osim toga, uz blinji se sluei još i usoljena haringa, inćuni, ili neka druga riba iz ulja, pašteta od sardela, ajvar, komadi crvene paprike iz ulja, kapari, pašteta od crnih maslinki…

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.allplants.com

Naravno, idealan je kavijar, jer zbog njega je ovaj recept i smišlјen. Prstima kidati komadiće blinji i kašičicom premazivati kavijar, da popuni one rupice. Kad se jedu blinji i kavijar, uz njih najbolјe idu kiseli krastavčići i vodka.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.foodandwine.com

Kombinacija blinji i kavijara veoma je šik na mondenim prijemima. Ali, onda se prave mali („kanape”) blinji, veličine omanje tacnice, i serviraju se sa kašičicom kavijara odozgo. U tom slučaju nezamenjiva je čaša suvog šampanjca.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.lovefoodlifealchemy.com

Danska književnica Karen Bliksen ovoj vrsti blinji dala je posebno mesto u svom poznatom romanu Babetina gozba (1950), koji je ionako dobrim delom posvećen gastronomskim specijalitetima. U pitanju su čuveni blinji Demidov.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.ellugardebeatriz.com.mx

Ukoliko se žele slatki blinji, postupak je isti kao i za slane, samo što umesto ravne kašike soli treba staviti punu kašiku šećera, i svakako pola kašičice soli. Izbor priloga uz slatke blinji je neiscrpan.

Retro kuhinja: Blinji
Foto: www.kelliesfoodtoglow.com

Naslovna slika: www.zen.yandex.ru i www.passionandcooking.com

Oznake:

istorijakuhinjakuvanjeretrovikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Svetski poznati kuvar Gordon Remzi predstavlja nam treću sezonu kulinarskog serijala „Skriveni ukusi sveta“
Prethodni

Svetski poznati kuvar Gordon Remzi predstavlja nam treću sezonu kulinarskog serijala „Skriveni ukusi sveta“

Ovakvu limunadu nikada niste probali!
Sledeći

Ovakvu limunadu nikada niste probali!

Sledeći
Ovakvu limunadu nikada niste probali!
07.09.2021.

Ovakvu limunadu nikada niste probali!

Prethodni
02.09.2021.

Svetski poznati kuvar Gordon Remzi predstavlja nam treću sezonu kulinarskog serijala „Skriveni ukusi sveta“

Svetski poznati kuvar Gordon Remzi predstavlja nam treću sezonu kulinarskog serijala „Skriveni ukusi sveta“

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Mia Kalifa
    Mia Kalifa oduševila fanove stripova briljantnom teorijom o Supermenu i Betmenu
    CityMagazine
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖