Uz ovaj jednostavan postupak, meso će vam uvek biti meko i sočno
Dobro meso je ono koje je meko i sočno i niko ne želi da jede žilavu šniclu koju ne može da spasi nijedan sos niti dodatak. A koja je tajna sočnog mesa? Jednostavnije je nego što mislite.
Bez obzira na to koje meso planirate da spremate – pileće, svinjsko, ćureće ili neko sasvim drugo, dovoljan je jedan postupak da osigurate da meso bude meko. Sve što treba da radite je da meso dovedete na sobnu temperaturu pre termičke obrade, jer tako lakše možete kontrolisati jednaku obradu svih njegovih delova.
Kada meso vadite iz frižidera, njegova unutrašnja temperatura biće niža od one spoljašnje neko vreme i usled toga termička obrada neće biti ravnomerna na svim tim delovima. Kada su u pitanju tanji komadi mesa, ovo nije toliko problematično, ali kod debljih parčadi može doći do velike razlike.
Međutim, meso ne smete tek tako ostaviti van frižidera neograničeno vreme, već se preporučuje da bude van frižidera oko 30 minuta, a najduže do 2 sata ukoliko nisu veoma visoke temperature napolju. Ako koristite sous vide stil kuvanja, pri kome se meso stavlja u plastičnu kesu i kuva dugo vremena na tačno određenoj temperaturi, nije potrebno da ga vadite iz frižidera pre toga.
Naravno, najbolje je imati što svežiji komad mesa i izbegavati držanje van frižidera pri ekstremno visokim temperaturama, a tek onda se igrati receptima i marinadama.
Izvor: Better Homes & Gardens
Naslovna fotografija: José Ignacio Pompé on Unsplash