Zaboravite na zapršku: Zgusnite jela na kašiku na zdraviji način uz pomoć samo jedne namirnice
Svi znamo da klasična zaprška nije najzdravija opcija i zato vam donosimo nove načine zgušnjavanja zbog kojih će vaša jela biti još ukusnija i daleko zdravija…
Variva i supe su čest gost na jelovnicima u svako godišnje doba. Reč je o laganim jelima prepunim vitamina i divnih, svežih ukusa. Bez obzira na to da li spremate bogata jela koja podrazumevaju i mesne komponente ili pak više volite fini lonac prepun povrća, u jednom delu procesa kuvanja zasigurno će doći do trenutka zgušnjavanja. Zaboravite na zapršku koja će jelo učiniti teškim i nezdravim, i okrenite se jednostavnim alternativama za još ukusnija jela na kašiku.
Umesto zaprške, u lonac ubacite jedan krompir.
Prepolovite ga pa ga tako kuvajte s ostatkom sastojaka. Kada je gotov, izvadite ga iz lonca, dodajte mu malo tečnosti i pomoću viljuške pretvorite krompir u pire. Ubacite ga u lonac, kratko kuvajte i fino, gusto varivo gotovo je lakše nego ikad. Krompir neće promeniti ukus variva, a u isto vreme će vam uštedeti vreme koje bi potrošili pripremajući zapršku.
Osim krompira, možete da usitnite i drugo povrće, ali zbog skroba koji sadrži, krompir će biti sasvim dovoljan. Dodavanje žitarica poput ječma i prosa takođe će pomoći kod zgušnjavanja variva zbog sluzi koju ispuštaju, a ujedno će obogatiti jelo i dodati mu nove nutritivne vrednosti, piše Gastro 24.hr.