Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Začinsko bilje koje možete gajiti u saksijama

AUTOR: CityMagazine 02 Feb, 2020
Začinsko bilje koje možete gajiti u saksijama

Ukoliko imate bar malo prostora na terasi i stan vam je okrenut na južnu stranu, imamo predlog za vas. Reč je o začinskom bilju koje uspeva u saksijama, a koje ne samo da je lepog izgleda i mirisa, već može obogatiti i jela koja pripremate. Za to vam nije potrebno puno ulaganja, a uspeh je izvestan. Ostanite sa nama i u nastavku, jer ćemo vam otkriti više detalja i konkretne savete.

Postoje biljke koje uspevaju podjednako dobro i u bašti, međutim nisu dobre po druge kulture koje ste zasadili. Stoga, treba biti pažljiv i dobro se upoznati sa tajnama baštovanstva kako biste postigli najbolje rezultate i priredili ukusnu gozbu. Danas smo odlučili da vam predstavimo 5 dobro poznatih vrsta začinskog bilja koje možete zasaditi u saksiji. Krenimo…

1. Peršun

Peršun je bilje koje kuvari rado koriste – bilo kao jedan od sastojaka jela, ili kao dekoraciju. Pored toga, on je lak za gajenje, a možete se poslužiti sadnicom ili semenom. Naš savet je da odaberete prvo, jer semenu treba vreme da proklija, a kasnije ga treba presaditi. Ukoliko se ipak odlučite za tu opciju, ostavite ga u vodi da prenoći pre prvog koraka. Postoje dve vrste peršuna – italijanski i reckasti, pri čemu se prvi uglavnom koristi za pripremu jela, a drugi za dekoraciju. Kada je u pitanju svetlost, ovo začinsko bilje voli sunce, ali uspeva i u blagoj senci. Otporan je na mraz, ali i na snežni pokrivač. Sve što je potrebno jeste da stabljiku sasečete, a što više zasadite, više ćete peršuna i dobiti. Peršun je dvogodišnja biljka, ali treba znati da listovi postanu gorči tokom druge godine.

2. Nana

Ukoliko volite svežu nanu, onda je kupovina saksije pravo rešenje za vas. Naime, često zna da se proširi po celoj bašti, što vam nije cilj. Kao i peršun, nana voli sunce, ali uspeva i u delimičnom hladu. Kako postoje različite sorte, dobro se raspitajte i u skladu sa tim izdvojte dovoljno prostora. Nana odlično uspeva, ukoliko se pridržavate saveta. Od nje možete pripremati ledeni ili domaći čaj, koji je neuporedivo boljeg ukusa od kupovnog iz kesice. Uberite listove, prelijte ih kipućom vodom i ostavite neko vreme do serviranja.

3. Origano

Ovom začinskom bilju karakterističnog ukusa prija sunce, umereno zalivanje i đubrenje. Redovno secite vrhove kako ne bi cvetao. Origano je višegodišnja biljka, koju tokom zime treba čuvati u hladnom, a kasnije rasađivati. Grčki origano je odličan izbor za kuvanje, dok su druge sorte interesantne za dekoraciju. Možete ga gajiti u kombinaciji sa drugim začinskim biljem tako što ćete podeliti saksiju.

4. Bosiljak

Za razliku od prethodnog začinskog bilja, bosiljak ume da zadaje probleme, jer zahteva posebne uslove. Ukoliko se temperatura spusti ispod 10℃ biljka počne da klone. Za nestrpljive osobe postoji savet koji glasi da saksiju iznesete napolje tokom dana, a vratite u stan tokom noći. Naravno, ovo važi za hladnije mesece u godini. Bosiljak voli dovoljno prostora, te ga obezbedite na vreme, a prilikom zalivanja pazite da se na listovima ne zadrži voda. Sačekajte dovoljno do narednog, jer zemlja treba da upije vodu, ali ne da postane suva, Kada stabljike dostignu visinu od 15-ak centimetara, zasecite ih, da bi nastavile lepo da rastu u širinu. Takođe, kada je potrebno uradite presađivanje. Jednom kada otkinete list bosiljka, iskoristite ga svežeg ili pripremite pesto, jer u suprotnom pocrni i nije za upotrebu. Listove možete držati u vodi neko vreme. Potrudite se da bosiljak ne procveta, zbog gorčine. Postoje razne sorte, čak i veoma dekorativne ljubičaste.

5. Ruzmarin

Ruzmarin je prepoznatljiv po mirisu kome malo ko može odoleti. Postoje dve vrste ovog začinskog bilja prema načinu rasta, uspravan i žbunast. Zahteva puno sunca i nakvašenu zemlju, te procenite koliko vremena je potrebno da prođe između dva zalivanja. U pojednim podnebljima ruzmarin se gaji na otvorenom i uspeva tokom cele godine.

Izvor: The Spruce

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…