Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Otkrijte čari torti od palačinki

Svi vole torte i palačinke! Zašto onda ne biste napravili savršen spoj ove dve poslastice? Mi vam upravo zbog toga predstavljamo jednu slatku i jednu slanu varijantu torte od palačinki.

Torta od čoko palačinki sa musom od čokolade

Ovaj recept idealan je za proslavu rođendana, pogotovu dečjih. Naravno da možete praviti i svoju kombinaciju sa omiljenim džemom, marmeladom, čokoladnim namazom, raznim svežim voćem, iseckanim orašastim plodovima…

Foto: www.sweetandsavorybyshinee.com

Sastojci za palačinke

  • 2 šolje brašna
  • ¼ šolje kakao praha
  • ¼ šolje šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 3 jajeta
  • 2 ½ šolje mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašičice biljnog ulja
  • semenke nara za dekoraciju
Foto: www.sweetandsavorybyshinee.com

Sastojci za čokoladni mus

2 kašičice kakao praha

150 gr mlečne čokolade

1 šolja milerama

Foto: www.sweetandsavorybyshinee.com

Priprema

U činiji pomešajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji, uz pomoć miksera, mutite jaja 1 minut. Nakon toga u njih dospite mleko i vanillin ekstrakt, opet izmiksajte, a zatim dodajte mešavinu sa brašnom, pa mutite još 1-2 minuta. Kada budete spremni da pečete palačinke, u smesu dodajte biljno ulje, te promešajte uz pomoć špatule. Ugrejte teflonski tiganj na srednje jaku vatru, i koristite manju kutlaču kako biste svaki put odredili istu količinu testa po palačinki. Prvu stranu pecite 1 minut, a drugu oko 30 sekundi. Ponavljajte proces, i odlažite pečene palačinke na tanjir. Trebalo bi da ukupno dobijete 20 palačinki. Ostavite palačinke da se hlade, dok za to vreme pripremate čokoladni mus. Prvo pomešajte kakao prah sa ¼ šolje tople vode. Istopite čokoladu u činiji postavljenoj iznad šerpe sa malo kipuće vode. Umešajte kakao prah koji ste zamešali sa malo vode, zajedno sa istopljenom čokoladom. U činiji, koristeći mikser, dobro umutite mileram, pa ga zatim polako dodajte u čokoladnu smesu, sve vreme blago mešajući. Položite jednu palačinku na veliki tanjir, na njenu sredinu stavite punu kašičicu čoko musa, pa ga ravnomerno rasporedite. Nastavite da slažete čoko-palačinke i mus od čokolade po istom principu, dok ne potrošite sav materijal. Na kraju ukrasite tortu semenkama nara.

Foto: www.sweetandsavorybyshinee.com

Slana torta od palačinki sa dimljenim lososom

Ovaj poš recept impresioniraće vaše goste tokom elegantne zabave. U nekoj drugoj opciji, za slanu tortu od palačinki iskoristite suhomesnate proizvode, razne sireve, namaze, sveže povrće, začinsko bilje…

Foto: www.chewtown.com

Sastojci za palačinke

  • 7 kašičica putera
  • 1 šolja mleka
  • 4 jajeta
  • ½ kašičice soli
  • 1 ½ šolje brašna

Sastojci za nadev

  • 1 pakovanje dimljenog lososa
  • 1 pakovanje krem sira
  • 2 kašičice sveže iseckane mirođije
  • ½ limuna
  • crveni kavijar za dekoraciju
Foto: www.chewtown.com

Priprema

Stavite da se puter istopi na srednje jakoj vatri, dok ne dobije tamnu boju, a zatim ga prebacite u posudu i ostavite da se ohladi. U činiji mikserom mutite mleko i jaja 2-3 minuta. Dodajte brašno, pa mešajte još 30 sekundi. Ubacite potamneli puter i opet izmiksujte. Pustite da se smesa ohladi u frižideru oko 30 minuta. Teflonski tiganj premažite puterom, zagrejte na srednje jakoj temperaturi, pa uz pomoć kutlače sipajte smesu za palačinke. Obrćite tiganj kako bi se smesa svuda ravnomerno rasporedila. Kada ivice palačinke budu suve, okrenite je na drugu stranu, a kad ona dobije zlatno-žutu boju znaćete da je palačinka gotova. Ponovite ovu proceduru dok ne ispečete sve palačinke. Između pečenja palačinki dodajte u tiganj malo putera ukoliko bude potrebno. Dok se palačinke hlade, pomešajte krem sir sa iseckanom mirođijom i sokom od pola limuna. Na prvu palačinku namažite sloj od krem sira, rasporedite parčiće dimljenog lososa, pa nastavite da ponavljate postupak dok ne utrošite svih 10 palačinki. Za kraj, vrh slane palačinka-torte ukrasite zrncima crvenog kavijara.

Foto: www.chewtown.com

Naslovna slika: www.sweetandsavorybyshinee.com i www.chewtown.com

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…